"Ei tätä varmaan jaksaisi tehdä, jos kaveritkaan ei tekisi" – tubefanit kertovat, miksi tubetus toimii festarilavalla

Mitä ihmettä? Tubettajia Porisperessä? Selvitimme, miksi tubettaminen kiinnostaa.

Annika Kangasmaa
"Ei tätä varmaan jaksaisi tehdä, jos kaveritkaan ei tekisi" – tubefanit kertovat, miksi tubetus toimii festarilavalla

Tubefanit ja itsekin Youtubeen videoita lataavat veljekset Juho (vanhempi) ja Eetu Grahn eivät vielä tiedä menevätkö he Porisperen perhepäivään katsomaan suosittuja tubettajia Herbalistia ja ZoneVD:tä.

Annika KangasmaaPori

Porisperen lavalle nousee sunnuntain perhepäivänä kaksi suosittua tubettajaa väliaikaohjelmaa pitämään. Nämä nuorukaiset ovat Youtubessa 241 000 seuraajaa kerännyt Herbalisti ja 130 000 seuraajan ZoneVD.

Youtuben suosio ei varmasti monia yllätä, mutta yksittäisten tubettajien rockfestariesiintyminen voi tuntua erikoiselta.

Asiasta täytyykin kysyä alan asiantuntijoilta, eli ihan keneltä vain, joka on syntynyt 2000-luvun puolella. Porilaine löysi haastatteluun merikarvialaiset Grahnin veljekset, 10-vuotiaan Eetun ja 12-vuotiaan Juhon.

–Herbalistia ollaan molemmat katottu ekan kerran joskus pari vuotta sitten. Sen videoita on kiva kattoa, kun ne on hyvin tehty. Sillä on hyvä kamera ja se osaa editoida hienosti, Juho Grahn selventää ja vieressä istuva pikkuveli nyökkäilee.

Poikien mielestä omaa elämäänsä kuvaava Herbalisti, oikealta nimeltään Juuso Karikuusi, on mielenkiintoinen juuri sen takia, että hänen elämänsäkin on.

–Herbalisti tekee kaikkea mielenkiintoista ja kertoo siitä. Se esimerkiksi matkustelee ja kokeilee kaikkea. Se on myös hyvä esiintyjä, Juho ja Eetu tuumaavat miehen suosion saloista.

Porisperen kaksikosta ZoneVD eli Joona Leppälä ei ole yhtä paljon veljesten mieleen.

–Kyllä Herbalisti on näistä kahdesta parempi. En tiedä, miten se niiden juttu toimii siellä festareilla, mutta kyllä ne varmaan sinne sopii, Juho sanoo.

Veljekset seuraavat Youtubessa Herbalistin tyylisten videobloggareiden eli "vloggareiden" lisäksi monia muita kanavia ja tuottavat sivustolle myös omaa sisältöä.

Heillä on Youtubessa omat kanavat ja isoveli Juholla kanavia on jopa kaksi. Juho pitää VikaMan ja PonsseMies -nimisiä kanavia ja Eetun kanavan nimi on Mr eetuz.

–Teen PonsseMies-kanavalle pelkästään metsäkonevideoita ja toinen kanava on sitten sellainen oma kanava, johon teen videoita milloin mistäkin, Juho kertoo.

–Mä teen myös metsäkonevideoita. Sitten myös vlogeja ja unboxing-videoita, Eetu kertoo.

Unboxing videoissa tubettajat avaavat juuri ostamiaan tai saamiaan tuotepaketteja. Videot ovat suosittua kamaa Youtubessa ja useinhan myös täynnä piilomainontaa.

Grahnin veljet ovat – nuoresta iästään huolimatta – tästäkin puolesta perillä.

–Kyllä me tiedetään, ettei siellä ole kaikki rehellisiä. Kerran esimerkiksi yksi tyyppi oli saanut näppäimistön ilmaiseksi ja se kehu sitä tosi paljon. Sitten kuitenkin huomasi seuraavilta videoilta, ettei se käyttänyt sitä näppäimistöä. Sellaisista esimerkiksi huomaa, että joku kehuu tuotetta vain käskystä, Juho kertoo.

Annika Kangasmaa
Eetu ja Juho Grahn pitävät metsäkonevideoiden tekemisestä.

Eetu ja Juho Grahn pitävät metsäkonevideoiden tekemisestä.

Yuotubeen videon lataaminen on helppoa. Ehkä liiankin helppoa, kun se onnistuu todella nuoriltakin käyttäjiltä.

On videoita, joita Grahnin pojat eivät kannusta tekemään.

–Ei sinne kannata ladata mitään turhaa, jota saattaa katua myöhemmin. Jos suutuspäissään haukkuu tubekanavallaan omia kavereita, niin se on ihan tyhmää hommaa, Juho ja Eetu tuumaavat.

Juurikin omat kaverit ja tietenkin seuraajat pitävät poikien intoa tubettamiseen yllä.

–Ei tätä varmaan jaksaisi tehdä, jos kaveritkaan ei tekisi, Juho sanoo.

–Ja omille seuraajilleen tätä tekee myös, Eetu lisää.

Poikien mukaan juurikin kanavan tilaajien kerääminen on tubettamisen kaiken A ja O. Juhon toisella kanavalla seuraajia on lähes 600 kappaletta.

–Se on kyllä hienoa, kun saa lisää seuraajia. Sitten teemme välillä jotain spesiaalihaasteita sen kunniaksi, Juho kertoo.

Ikävät kommentitkaan eivät saa poikia lopettamaan videoiden tekemistä.

–Mä en ainakaan vaan välitä niistä! Eetu kommentoi heti.

–Joo, huomio kannattaa vaan kiinnittää niihin omiin tilaajiin, Juho pohtii.

Eetu ja Juho Grahnin äiti Teija Grahn ei ole enää huolissaan poikiensa tubettamisesta. Pojille on kerrottu säännöt ja vanhemmat myös seuraavat heidän videoitaan aika ajoin.

–Joskus Juho teki videoita lähes päivittäin. Siinä tahdissa oli itsekin vaikea pysyä mukana. Nyt se into on jo hieman laantunut, Teija Grahn pohtii.

–Youtube on tätä aikaa. Ei nuoria voi siitä maailmasta poiskaan pitää. Juhohan meni ensimmäistä kertaa Youtubeen itsenäisesti 2,5-vuotiaana. Hän katseli sieltä konevideoita samalla, kun minä imetin Eetua, Teija Grahn naurahtaa.

Kun Juho sitten isompana alkoi tekemään ja julkaisemaan itse työkonevideoita, sai hän siitä myös tunnustusta suosikki konefirmaltaan.

–Ponsselta lähetettiin Juholle tuotepaketti kiitokseksi, kun hän oli niin paljon tehnyt videoita juuri Ponssen koneista. Paketissa oli ainakin tarroja ja pipo, Teija Grahn kertoo.

Naisen mielestä on tärkeää, että vanhemmat kontrolloivat nuorempia internetin käyttäjiä. Hänellä on myös viesti muille vanhemmille.

–Olen sanonut pojille, että en tykkää siitä, että he kiroavat videoilla. Sellaisia videoita olemme käskeneet poistamaankin. Kerran yksi tuttumme vinkkasi minulle poikien videosta, jossa ärräpäitä lenteli enemmänkin. Olin kiitollinen, että vinkkasi. Me vanhemmat voisimme kaikki seurata vähän myös lastemme kavereiden ja muiden tuttujen lasten videoita. Aina omat vanhemmat eivät ehdi näkemään kaikkea, Teija Grahn rohkaisee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio