Onnea, menestystä ja tulevaisuuden odotusta – uskon, että uhkakuvat Suomen muuttumisesta asuinkelvottomaksi voidaan unohtaa, parlamentarismi pitää siitä huolen

Heti kärkeen: Onnittelut Narukerälle jääpallon Suomen-mestaruudesta!

Porin kaupungin Porisuhdeneuvoja-markkinointikampanja on kahminut käytännössä kaikki merkittävimmät mainonta-alan palkinnot. On ilo nähdä, miten itseironinen, ammattitaitoisesti toteutettu kokonaisuus puhuttelee raateja. Paljon onnea ansaitusta menestyksestä!

Ässät veivasi itsensä väkevästi play-offseihin. Sitä fiilistä en unohda koskaan, kun seisomokatsomossa sai kokea Derek Barachin tasoitusmaalin. Koko West (os. Isomäki) Areenan katto meinasi sinkoutua irti äänenpaineesta. Sama toistui kapteeni Jesse Joensuun täräyttäessä voittomaalin vain hetkeä ennen kolmannen erän loppua. Kiitos, Ässät!

Suomen Nato-jäsenyys ratifioitiin vihdoin. Nyt odotellaan, koska ensimmäinen jäsenmaksulappu tipahtaa eduskunnan postilaatikkoon. Ydinaseita ei Suomeen haluta, siitä vallitsi eduskuntavaalien alla harvinainen yksimielisyys. Taisikin olla ainoa asia, josta kahdeksan suurimman puolueen puheenjohtajaa oli yhtä mieltä. Muissa asioissa näkemyseroja syntyikin rutkasti. Etusormet tanassa heristeltiin menemään pyrkien vaikuttamaan äänestäjien omatuntoihin. Ja kansa äänesti. Suurin piirtein yhtä aktiivisesti kuin neljä vuotta sitten.

Kokoomus voitti vaalit. Liekö suomalaisilla kaipuu talouden tasapainottamiseen, kun näin äänestivät? Jotain muutosta selvästi haluttiin ja sitä saatiin. Väistyvän hallituksen suurimmista häviäjistä vasemmistoliiton puheenjohtaja Andersson käytti v-sanaa kiitospuheessaan puolueensa vaalivalvojaisissa, vihreiden Ohisalo oli lähinnä järkyttynyt. Keskustan Saarikko kertoi rehellisesti olevansa tulokseen pettynyt. Sen uskoo.

Perussuomalaisten nousua vaalien toiseksi suurimmaksi puolueeksi on ehditty kommentoida tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa niin paljon, että tuntuu kuin olisi tapahtunut jotain aivan ennenkuulumatonta. Mahtaako kansakunnan muisti olla jatkuvan stressin vuoksi huonontunut vai missä lienee syy sille, ettei palaa mieleen neljän vuoden takainen vaalitulos, jossa persut myös oli kakkosena? Silloin demarit voitti, kokoomus tuli kolmoseksi.

Demarit onnistuivat kasvattamaan kannatustaan pääministeripuolueena. Puheenjohtaja Marinin henkilökuva on vahva ja äänipotti sen mukainen. Paljon liikkui vaali-illan aikana arvioita siitä, että vasemmiston ja vihreiden ääniä olisi liukunut SDP:n laariin siksi, että pyrittiin äänestämällä estämään persujen nousu pääministeripuolueeksi. Samaa taktikointia varmasti oli myös oikeassa laidassa.

Jäämme suurella mielenkiinnolla odottamaan, millainen hallitus Suomeen saadaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Itse uskon, että kaikenlaiset uhkakuvat Suomen muuttumisesta asuinkelvottomaksi voidaan unohtaa. Parlamentarismi pitää siitä huolen.

Vai olenko väärässä? Olenhan vain tällainen poliittisesti koditon maltillinen basisti. Jolla on silmäluomi tulehtunut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut