Vaikka Kiinassa saastutetaan, minun tekemisilläni on silti väliä

Kun tarpeeksi moni tahtoo muutosta, se ennen pitkää tapahtuu.

14.3. 10:00

Merkittäkööt jälkipolville tiedoksi, että minä en haluaisi yksilönä tehdä pahaa. En henkilökohtaisesti halua hakkauttaa yhtäkään heittomotillista sademetsää, enkä ampua mitään tai ketään ylimääräistä ilmakehään. Sodat ja iltapäivälehtien typerät pelotteluotsikotkin olisi kiva lopettaa mieluiten jo eilen. Tuskin niistä kukaan oikeasti tällä planeetalla nauttii.

Minä olen ihminen ja kuten lähes kaikki ihmiset yksilöinä, haluan lähinnä hyvää. Haluaisin kaikilla olevan aina vähintään yhtä kivaa kuin minulla. Ei se ole keneltäkään pois, järkeilen, vaikka tiedän, miten maailma oikeasti toimii.

Samaan aikaan haluan silti syödä Mäkkärissä, polttaa tupakkaa, mennä pakkassäällä töihin mukavasti autolla ja riidellä ventovieraiden kanssa Internetissä. Unohdan kauppareissulla helposti kangaskassin kotiin ja katson Qatarin futiskisoja televisiosta, vaikka tiedänkin olevani ajattelematon idiootti.

Minä olen ihminen ja kuten lähes kaikki ihmiset yksilönä, haluan itselleni ja läheisilleni kivoja asioita. Siinä sivussa päädyn helposti tekemään vähän sillai tyhmästi. Se on niin helppoa.

En minä tahtoisi kuluttamalla tappaa kenialaista kukkutiitiäistä sukupuuttoon, enkä erikseen kiusata muitakaan eläimiä laboratorioissa, delfinaarioissa, tai teurastamoissa.

Silti minä teen aika usein tyhmiä valintoja. Mitä väliä minun tekemisilläni muka on? Kiinassa saastutetaan kuitenkin ja ammutaanhan hevosiakin.

Sinäkin voit yksilönä olla ostamatta venäläistä huipputeknologiaa, mutta se ei auta kauhean pitkälle, jos naapurivaltio ostaa varastot täyteen öljyä. Muuta vaikka hiilineutraaliin maakuoppaan, niin heti ajaa paikallistoimittaja paikalle tekemään kivaa uutistarinaa. Ei täällä mikään tule muuttumaan, ajattelee ihminen herkästi ja turhautuu.

Mutta ihminen, kuten yleensä, on väärässä. Valtiot ja jopa Suuret Markkinavoimat koostuvat lopulta vain ihmisistä. Kun tarpeeksi moni tahtoo muutosta, se ennen pitkää tapahtuu. Lisätietoja voi vaikka kysellä niiltä, kenellä on tänä päivänä äänioikeus.

Siksi on mielestäni tärkeää pitää meteliä, lyödä ainoastaan ylöspäin ja auttaa tarvittaessa. Siksi on tärkeää sisäistää, että aina voi tehdä jotain: muuttaa työpaikan tai lähipiirin asenneilmastoa, tai kitistä kolumnipalstalla.

Siksi sinunkin on tärkeää äänestää ja pitää huolta, että sinun arvojesi mukaisia asioita tapahtuu. Pitää vaalien jälkeenkin huolta siitä, että edustajasi toimivat sinun puolellasi, eikä vain kaikkea vastaan. Ettei mielikuvitusmöröt vie huomiota oikeista asioista.

Ettei yksittäisten ihmisten typeryys pääse vallalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut