Ennen baarissa oppi ilmaisemaan mielipiteitä hallitusti – sitten tehostimme kuppilasta vahingossa kuplan

Myrkyllisistä ajatuksista kärsivä kun kaipaa usein apua, vaikkei sitä kehtaisi pyytää.

14.2. 11:14

Maailmassa liikkuu paljon vaarallisia ja myrkyllisiä ajatuksia. Onhan niitä ollut aina, mutta nykyään ne ovat netin ansiosta helposti kaikkien saatavilla koska tahansa. Sinunkin naapurisi tai lähisukulaisesi saattaa päivittäin väärinkäyttää ajatuksiaan oman kotinsa rauhassa.

Ei omien ajatusten myrkyttäminen mikään uusi juttu ole. Ihminen on aina tykännyt vetää päänsä sekaisin oudoilla ideoilla, jotka normaaliolosuhteissa jäisivät harmittomina luontoon pyörimään. Siksi me olemme lajina kehittäneet koulukiusaamisen, rasismin ja Forssan.

Toki oman päänsä suojissa voi viihdekäyttää mitä ajatuksia tahansa, kunhan ei tuota muille harmia. Omassa rauhassa saa miettiä vaikka erotiikan ja homojen määrää mediassa ja heristää vihaisena nyrkkiään, jos siltä tuntuu. Poliisilla on varmaan tärkeämpääkin tekemistä kuin sakottaa vaarallisten ajatusten hallussapidosta.

Enemmän tässä huolettaa ne lapset. Mitä jos meidän pikkuinen joutuu hiekkalaatikolla kosketuksiin jonkun toisen myrkyllisten ajatusten kanssa? Jos joku ilkeämielinen livauttaa Nuutinpäivänä meidän killisilmän karkkien joukkoon teorian Bill Gatesista, joka ihan ehdottomasti haluaa rokotteiden kautta kontrolloida jotain Juvalla asuvaa hörhöä?

Tämän vuoksi yhteiskunnan tulisi tukea ajatustenvaihtopisteitä - turvallisia ja valvottuja tiloja, joissa likaantuneet ja loppuun käytetyt ajatukset voitaisiin vaihtaa uusiin. Ei tästä maailmasta ajatukset kesken lopu, joten pitäisikö yrittää jotain muuta kuin pelkkää netissä riitelyä?

Joskus kultaisella yhdeksänkymmentäluvulla ajatustenvaihtopisteet olivat kuulemma sosiaalisia olohuoneita nimeltään "baari". Sinne sai tulla tapaamaan tuttuja ja sieltä oli mahdollista myös poistua heti kun kyseiset tutut kävivät todella pahasti hermoille. Väittelyt kestivät useamman päivän ja vaativat tuekseen monta eri tietosanakirjaa ja kirjastoreissua.

Olihan baarissa myös alkoholia, mutta se sosiaalinen puoli oli vahvasti läsnä. Siellä oppi hallitusti ilmaisemaan mielipiteitään ilman, että kaikki lähti peruuttamattomasti käsistä. Ehkä jopa oppi hillitsemään äänekkäimpiä ajatuksia muutaman turpasaunan jälkeen.

Enää ei riitä kommunistien muiluttaminen, ristiretket ja kieltolaki ihmisten kunnollistamiseksi. Ajat ovat taas muuttuneet, mutta ihmisten taipumus tehdä kyseenalaisia ratkaisuja on ja pysyy. On aika tukea ajatustenvaihtopisteitä myös sinun naapurustoon, vaikka ajatus saattaakin ahdistaa.

Myrkyllisistä ajatuksista kärsivä kun kaipaa usein apua, vaikkei sitä kehtaisi pyytää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut