Musan kentän nurkilla on yllättävän sotaisa historia, johon liittyy venäläistä ratsuväkeä, viuhuvia luoteja ja Natsi-Saksan joukkoja – ”Joku löysi maastosta japanilaisen vuorikanuunan hylsyn”
Arkeologia askarruttaa kaksi yksityiskohtaa Paviljongin aluetta käsittelevissä saksalaismateriaaleissa: ”naisten talo” ja lempinimi ”Uusi Meksiko”.
Kuvakoosteen oikeassa yläkulmassa Satakunnan Kansan arkistokuvassa näkyy Metsäpirttinä tunnettu vanha saksalaisten parakki ja oikealla Porin prikaatin sotilasmestari esittelemässä Musasta löytyneitä kranaatin osia SK:n sivuilla vuonna 1967. Vasemmalla alakulmassa on Museoviraston kuva suojeluskuntalaisesta ampumaradalla. Kuvaa ei todennäköisesti ole otettu Musan ampumaradalla. Kuva: Satakunnan Kansa ja Museovirasto
Musan kentän ympäristö on nykyään rauhallista asuin- ja ulkoilualuetta, mutta viime vuosisadan alkupuolella se oli hyvinkin sotilaallista seutua. Toisen maailmansodan aikaan alueella oli runsaasti saksalaisjoukkojen parakkeja, ja sitä ennen alue oli suojeluskuntalaisten sekä venäläisen ratsuväen käytössä.