Musan kentän nurkilla on yllättävän sotaisa historia, johon liittyy venäläistä ratsuväkeä, viuhuvia luoteja ja Natsi-Saksan joukkoja – ”Joku löysi maastosta japanilaisen vuorikanuunan hylsyn”

Arkeologia askarruttaa kaksi yksityiskohtaa Paviljongin aluetta käsittelevissä saksalaismateriaaleissa: ”naisten talo” ja lempinimi ”Uusi Meksiko”.

Kuvakoosteen oikeassa yläkulmassa Satakunnan Kansan arkistokuvassa näkyy Metsäpirttinä tunnettu vanha saksalaisten parakki ja oikealla Porin prikaatin sotilasmestari esittelemässä Musasta löytyneitä kranaatin osia SK:n sivuilla vuonna 1967. Vasemmalla alakulmassa on Museoviraston kuva suojeluskuntalaisesta ampumaradalla. Kuvaa ei todennäköisesti ole otettu Musan ampumaradalla.

25.12.2022 7:17

Pori

Musan kentän ympäristö on nykyään rauhallista asuin- ja ulkoilualuetta, mutta viime vuosisadan alkupuolella se oli hyvinkin sotilaallista seutua. Toisen maailmansodan aikaan alueella oli runsaasti saksalaisjoukkojen parakkeja, ja sitä ennen alue oli suojeluskuntalaisten sekä venäläisen ratsuväen käytössä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut