Käppärän Jäätyneet Isät näyttää mallia: Valittamisen ja vaatimisen sijaan asioita voi tehdä myös itse

6.12.2022 11:31

Marraskuussa toteutui perheemme pitkällinen haave omasta kodista, kun muutimme vanhaan puutaloon Porin Kymppäriin. Olin jo aiemmin tietoinen alueen yhteisöllisyydestä, mutta varsin nopeasti kävi selväksi, että alueella tosiaan on poikkeuksellista yhdessä tekemisen meininkiä.

Monet vapaaehtoisjärjestöt ja esimerkiksi vapaaehtoiset palokunnat ovat olleet jo pitkään huolissaan tekijöiden, valmentajien, huoltajien ja ohjaajien puutteesta. Koronapandemiassa tilanne paheni entisestään, ja syrjäseuduilla lisää haastetta tuo ikärakenteen kehitys ja maaltamuutto.

Yllättävän moni esimerkiksi nuorten harrastuksista pohjautuu edelleen valtavaan vapaaehtoisten työpanokseen. Kun tätä panosta ei ole, nousee harrastamisen hinta, ja eriarvoistuminen kasvaa, sillä kaikilla ei varaa kallistuvaan harrastamiseen ole.

Käppärän ulkojään jäädyttämisestä on viime päivinä tullut ilmiö, kun hankkeen puuhamiehet Toni Ranne ja Jussi Välimäki pyysivät mukaan talkoisiin muun muassa Lauri Kilkun ja Nooralotta Nezirin. Liityin myös itse ryhmään, ja kävin perjantai-iltana ”sivelemässä” jääkentän. Aikaa kului 30 minuuttia.

Nykypäivän yhteiskunnassa on valitettavasti valloillaan ajattelu, jossa ollaan kovin tietoisia siitä, mitä kaikkea minulle pitäisi kuulua, mutta harvemmin ollaan valmiita tarttumaan toimeen. Porin talouden haasteet nyt ja tulevaisuudessa tulevat liittymään työikäisten määrän vähenemiseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvuun. Pitäisi olla selvää, että jostain joudutaan tällöin tinkimään – ellei sitten mennä valtakunnallisen trendin mukaan ja oteta hymyillen loputtomasti lisää velkaa.

Yllä olevassa maailmankuvassa pidän Käppärän esimerkkiä loistavana. Kaupunki tarjoaa edelleen työkalut ja veden sekä hoitaa kunnossapitoa virka-aikana, muina aikoina Jäätyneet Isät huolehtivat kentästä.

Järjestelyssä voittavat kaikki. Lisäksi idealistina haluan uskoa, että kenttään kohdistuva ilkivalta pysyisi myös kurissa, kaikkien tietäessä juuri sen iskän, kuka sitä käy iltaisin jäädyttämässä.

Olisiko juuri sinulla osaamista, välineitä tai vaikka sitä tärkeintä eli aikaa? Voisitko auttaa lasten harrastuksissa, liikuntapaikkojen kunnossapidossa tai vaikka vanhustyössä?

Käppärän Jäätyneet Isät ovat vieneet homman uudelle tasolle, mutta saavat toivottavasti tempauksillaan suuren yleisön ajattelemaan asiaa.

Jäämme odottamaan Käppärän suuria rusettiluisteluja. Jos vaikka saataisiin maalit kentälle!

Kirjoittaja on porilainen kiinteistövälittäjä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut