Jos emme jaksa itse, miten voimme odottaa lastemme jaksavan?

15.11. 6:00

Kun nuori päätyy riistämään hengen itseltään, olemme epäonnistuneet yhteiskuntana. Voimme vain kysyä: ”Mitä olisimme voineet tehdä enemmän?” Toistuvasti saamme lukea uutisia lasten ja nuorten mielenterveysongelmien lisääntymisestä. Mistä tämä johtuu? Eikö meidän pitänyt olla maailman onnellisin kansa?

Vanhempien pahoinvointi valuu lapsiin. Ihmisaivojen kehityksessä ensimmäiset elinvuodet ovat ratkaisevassa asemassa turvallisuuden tunteen synnyttämisessä. Miten taata riittävä määrä rakkautta, lempeyttä, turvaa? Miten me aikuiset voimme estää lapsia ja nuoria ajautumasta itsetuhoon johtavalle polulle?

Kuunnelkaa lasta. Laittakaa se oma ruutunne kiinni ja olkaa aidosti läsnä. Hoitakaa itsenne parempaan kuntoon. Meille varttuneemmille tuntuu olevan tarjolla merkittävä määrä mahdollisuuksia tähän. Onko nuorille? Onko meillekään? Riittääkö se, että lähtee kävelylle metsään vai pitääkö kyytipojaksi popsia pari pilleriä? Mikä toimii toiselle, ei välttämättä itselle.

Muutos lähtee itsestä, sisältä. Maailman onnellisin kansa on onnistunut taistelemaan läpi lukuisten kaamoskausien kuka mitäkin apua käyttäen. Jokin tässä ajassa silti tuntuu muuttuneen pelottavammaksi. En saa kiinni tunteesta, miksi näin on, mutta tilastojen valossa huoli vaikuttaa aidolta. Jos emme jaksa itse, miten voimme odottaa lastemme jaksavan?

Vuoden vaihtuessa terveydenhuolto siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Kyseessä lienee Suomen itsenäisyyden ajan merkittävin rakennemuutos. Joka tuutista vain toitotetaan, että rahaa ei ole. Kaikki palvelut pyritään kyllä toteuttamaan, mutta aivan rimaa hipoen. Miksi tällainen uudistus piti runnoa läpi?

Miten varmistamme, ettei hyvinvointialueesta tule pahoinvointialue? Mistä löydämme kansakuntana yhteisen tahtotilan huolehtia jälkikasvustamme? He kun ovat viattomia ja syyttömiä syntymästään saakka. Miten olemme ajautuneet pisteeseen, ettemme enää tiedä yhtään, mitä nuorillemme kuuluu? Miksi he eivät halua kertoa pahoinvoinnistaan meille?

Jos kyse on rahasta ja resursseista, muuttakaa talouden rakenteita niin, että saamme lisää ammattilaisia auttamaan elämänsä ensimmäisillä taipaleilla tarpovia, joiden askel on jo horjahtamassa synkkyyteen. Varhaiskasvatus, opettajat, sosiaalitoimi, lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut. Nämä kaikki tarvitsevat enemmän.

Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään nuorta enää. Meidän pitää tehdä kaikkemme, jotta jälkikasvullamme olisi parempi olla. Aloittakaamme jo tänään. Nyt.

Sunnuntaina 20.11. vietetään itsemurhan tehneiden muistopäivää. Porissa järjestetään kynttilätapahtuma kello 17.30-19.00. Tapahtuma aloitetaan yhteisellä kynttiläkulkueella, joka lähtee liikkeelle Porin Hyvän mielen talon sisäpihalta klo 17:30 (Valtakatu 9). Kynttilät lasketaan Mikonkatu 8:n sisäpihalle klo 17:45. Tapahtuma sisällä alkaa klo 18

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut