Rikottuja leluja, limaista hiekkaa liukumäessä, lasinsiruja hiekkalaatikossa: Miksi sinä kylvät tuhoa pikkulapsille?

3.11. 9:52

Otin tässä taannoin lapsestani kuvan läheisessä leikkipuistossa. Kuvassa on hymyilevä kaksivuotias tupsupipossaan, ihana pakkaspäivä ja värikäs leikkipuiston kiipeilyteline – sekä taustalla iloisen isolla tussattu musta teksti HOMO FUCK.

Hymähdän. Tällaiset teinien sielunelämästä pinnalle pulppuavat tussitaiteet vielä jotenkin ymmärtää. Tekstit ovat toki usein alatyylisiä haistatteluja, eivätkä kovin omaperäisiä, mutta itsessään harmittomia töherryksiä.

Näille tussauksille jaksaa vielä kohauttaa olkapäitään, mutta sitä minäkään en ymmärrä, että joidenkin on pakko riehua leikkipuistoissa ja aiheuttaa toiminnallaan vaaratilanteita siellä käyville lapsille.

Naapurustomme läheisyydessä tämä on tullut valitettavan tutuksi. Läheisissä leikkipuistoissa on muun muassa sotkettu limsalla ja hiekalla leikkipuiston liukumäki sekä keinut.

Vaarallisinta on, kun lasten hiekkalaatikon seasta on löytynyt useita lasinsirpaleita. Usein hiekan seasta löytyy myös tupakantumppeja.

Viime keväänä asuinalueellamme valmistui vihdoin uusi ja hieno leikkipuisto. Silloin me keräsimme naapurustomme kesken kolehdin ja hankimme leikkipuistoon yhteisiä hiekkaleluja. Monen kodin parin euron panostus sai aikaan noin sadan euron suuruisen hiekkalelubudjetin ja monta hymyilevää lasta. Mutta nuo hymyt hyytyivät valitettavan nopeasti.

Voin kertoa, että yksikään vanhempi ei miettinyt eurojen menettämistä vaan lastensa mielipahaa, kun noita hiekkaleluja löytyi kesän lopulla enemmän tai vähemmän rikottuna ympäri leikkipuistoa. Leluja oli sullottu roskikseen ja heitelty sinne tänne läheisiä ojia myöten. Pikkuvandaalit iskivät puistoon monta kertaa, ja pikkuhiljaa iso kasa hiekkaleluja ehtyi muutamaan hassuun hiekkamuottiin ja lapioon. Samoilla tuhokerroilla hiekkalaatikon hiekkaa oli myös levitetty ympäriinsä ja puiston tekonurmea oli yritetty repiä irti.

Näitä tuhoja katsellessa mieleen tulee vain yksi kysymys: miksi? Mitä ihmeen tyydytystä voi saada siitä, että rikkoo lasten leluja. Hiekkaleluja, joilla leikkivät pienet, alle kouluikäiset lapset.

En ymmärrä, mutta haluaisin ymmärtää. Onko se pahaa oloa, vihaa vai välinpitämättömyyttä? Oli se mitä tahansa, helpottiko olosi, kun iloisen punainen ämpäri räsähti jalkojesi alla kappaleiksi? Ja tärkeimpänä, mikä saisi sinut voimaan paremmin, ettei sinun tarvitsisi enää toiminnallasi satuttaa muita?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut