Yrittänyttä ei laiteta – yrittäjien uurastuksesta pitäisi saada enemmän tunnustusta

Maanantaina 5.9.2022 vietettiin vuosittaista yrittäjän päivää. Yritetäänpä tarkastella tätä elossasäilymis- ja ansaintamuotoa yhden kolumnin verran.

6.9. 10:03

Termi ”yrittäjä” on sangen mielenkiintoinen kuvaamaan kaikkea sitä, mitä kyseistä tointa harjoittava henkilö tekee. Kansainvälisesti yrittäjä on entrepeneur. Termin pohjana on ranskankielinen sana entreprende, joka toki kääntyy suomeksi myös muotoon yrittää, mutta jos kurkkaamme englanninkielistä käännöstä, sanan undertake suomennoksesta voimme löytää muiden muassa verbit ryhtyä, ruveta ja aloittaa.

Yritettäisiinkö väännellä termistöä vähän?

Miltähän maailma näyttäisi, jos elinkeinonharjoittajaa kutsuttaisiinkin aloittajaksi? Yksityisaloittajaa varmasti juhlittaisiin sankarina, kun hän niin tomeran aloitteellisesti tarttuu toimeen. Entäpä ryhtyjä? Maatalousryhtyjää ymmärtää jotenkin paljon paremmin kuin -yrittäjää, sillä siinä toimessa, jos missä, on paljon ryhdyttävää. Porissa ammattinimike kääntyisi muotoon rupeeja. Ja heti joku pääsisi leukailemaan: ”Älä mul rupee.” Ja kuitenkin rupeeja rupeis, kun ruvennutta ei laiteta. Yritä siinäkin olla sitten.

Yritys hyvä kymmenen, sanotaan. Aikoinaan lisättiin: ”…mutta tulos nolla.” Toivottavasti näin ei pääse käymään yrittäjille, joille tuloksen tekeminen mahdollistaa toimeentulon. Ja on jopa elinehto.

Saatan olla väärässä, mutta minulla on sellainen käsitys, että yrittäjiä kadehditaan. Tuskin sentään varsinaisesta yrittämisestä, aloittamisesta tai ryhtymisestä, vaan ennemminkin siitä mahdollisesta liikevoitosta, jota yrittäjät saavat yritettyään tarpeeksi ahkerasti.

Jos ja kun yritys ei jää pelkäksi yritykseksi, saattaa päästä nauttimaan varallisuudestaan. Onnea kaikille heille, joilla näin on.

Arvostan yrittäjiä valtavasti. Ilman yrittäjiä ei olisi isoa osaa työpaikoista. Tai innovaatioista. Yrittäjien uurastuksesta pitäisi saada enemmän tunnustusta ja valtiovallan tulisi hyvin tiheällä kammalla käydä läpi kaikki ne lakisääteiset maksut ja asetukset, jotka saattavat yrittäjät eriarvoiseen asemaan tavalliseen palkansaajaan nähden. Ihan vaikka lähtien siitä, kuinka paljon enemmän yrittäjän tulee maksaa yrittäjäeläkettä saadakseen turvan sairastumisen varalle.

Ai niin, nyt on myös käynnissä positiivisuusviikko, jonka on lanseerannut vuonna 1991 Positiivarit-niminen yritys. Keskellä synkintä lamaa. Sietää miettiä. Voitaisiinko yrittää tukea paikallista yrittäjää ja yrityksiä kaikin mahdollisin keinoin? Siinä, jos missä, olisi hyvää yritystä!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut