Energiakannustimet voisivat lisätä Porin vetovoimaa – aurinkopaneelien luvituksessa pitäisi vähintään välttää toistamasta viikkarilaistalon kohtaloa

Vastaavalla menolla riittää viidenkymmenen vuoden päästä paljonkin suojeltavaa 90-luvun sähkölämmitteisissä taloissa.

23.8. 11:00

Viime aikoina mediaa ja ihmisten keskusteluaiheita on hallinnut luonnollisesti pääministerin bilettäminen, mutta onneksi tärkeämpiäkin aiheita on uutisvirtoihin mahtunut. Sähkön hinta ja varsinkin sen tuleva hinnoittelu aiheuttaa valtavasti epätietoisuutta, jopa suoranaista pelkoa.

Itse muistan vielä, miten sota-aikana syntyneet vanhempani käskivät sammuttaa valot, kun huoneesta poistutaan ja miten televisio laitettiin kiinni, jos sitä ei katsottu. Talvella laitettiin villasukat, jos vilutti.

Villasukkia käyttämällä ja valoja sammuttelemalla ei toki vielä rahaa saada säästöön. Viimeistään nyt alkavat energiatehokkaat ratkaisut kiinnostaa ihan jokaista. Tai ainakin pitäisi alkaa.

Kodinkoneet, valaistus, täydentävät lämmitysratkaisut ja esimerkiksi aurinkopaneelit. Yksityinen ihminen tuntee kirpaisun lompakossaan heti, samoin yksityinen elinkeinonharjoittaja. Toivotaan, että energian käytöstä ja hinnoittelusta kiinnostuu myös julkinen toimija, joka verovaroilla sitä sähköä ostaa.

Porin väestökehitys ei näytä tutkimusten mukaan kovin ruusuiselta. Tulevaisuudessa olisi varmaankin tärkeää, että Satakuntaan tulevien teollisuusinvestointien perässä muuttava perhe muuttaisi nimenomaan Poriin, eikä esimerkiksi naapurikuntiin. Yhtenä seikkana voisi miettiä kannustimia energiatehokkuuden parantamiseen, ja toisaalta niiden tekeminen pitäisi tehdä kuluttajalle helpoksi. Esimerkiksi aurinkopaneelien asentamisen luvittaminen pitäisi toimia nopeasti, enkä pitäisi huonona ajatuksena, jos kaupunki vaikka tukisi investointia.

Yllä oleva ajatus mielessäni kuulosti lähinnä huonolta vitsiltä, kun kuulin Satakunnan Museon ottaneen kantaa Viikkarissa sijaitsevan rakennuksen aurinkopaneeleihin, ja siis kielteisen kannan. Ymmärrän vallan hyvin, että puutalokortteleiden ainutlaatuista ilmettä pitää vaalia, mutta että 1990-luvulla rakennetun kaksikerroksisen rakennuksen katolle niitä ei saisi kadun puolelle asentaa? Harmi, että pihan puoli on pohjoiseen, huonosti paistaa aurinko. Ja helikopteristako nämä suojelijat kattoja tarkastelevat? Kadulle kun lape ei edes näy.

Vastaavalla menolla riittää viidenkymmenen vuoden päästä paljonkin suojeltavaa 90-luvun sähkölämmitteisissä taloissa. Niitä kun lojuu käyttämättöminä, mikäli vastaavanlaisia päätöksiä tehtäisiin laajemminkin.

Olisi ehkä paikallaan muistaa, että yleensä entisöintitoimenpiteet tehdään omistajien rahoilla. Ohjaaminen ja opastus ihmisten koteja suojellessa ja vaaliessa on ihan paikallaan, mutta järki käteen ja äkkiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut