”Kirjoitin sinulle runon”, teini uhkasi

Silloin ennen lapsia oli vielä helppoa uskoa olevansa se Aikuinen, joka vastaa kärsivällisesti pienen ihmistaimen jokaiseen kysymykseen aina ja kaikkialla.

3.5. 12:00

Kolme äitiä keskustelee ravintolassa voipuneina lapsistaan viinilasien äärellä. Kaikki ovat ehdottomasti samaa mieltä: lapset ovat ihania ja tietenkin rikkaus. Mutta toisaalta ne on kyllä myös joskus ihan uskomattoman ärsyttävää sakkia.

Vauvatkin ovat ihan jees, jos sattuu tykkäämään kakkaavista herätyskelloista. Kyllähän ne jo kuukauden jälkeen hymyilevätkin.

Pienen lapsen äiti on ensimmäistä kertaa viihteellä puoleen vuoteen. Hän huokaa dramaattisesti riesling-lasin ja silmäpussien takaa. Kunnon yöunet on pelkkä kaukainen uni, josta toistuvasti herätetään.

Jon-Hercules ei osaa nukkua vielä kokonaista yötä huutamatta ja pieni Sipsutiina pyrkii kaikista Keskusteluista huolimatta nukkumaan viereen joka ikinen yö. Ja miten on mahdollista, että se parisuhteen toinen myötä- ja vastakävijä osaa nukahtaa välittömästi, mutta itse pyörii hereillä vaikka kuinka väsyttäisi?

Silloin ennen lapsia oli vielä helppoa uskoa olevansa se Aikuinen, joka vastaa kärsivällisesti pienen ihmistaimen jokaiseen kysymykseen aina ja kaikkialla. Ei syö salaa lapselta piilossa karkkia. Ymmärtää aamu-unisuudesta johtuvaa pahaa mieltä ja oikeasti oppii pitämään MTV3:n Muumien ääninäyttelijöistä ajan kanssa. Ja onhan lapset söpöjä kun ne nukkuu.

Kyllä se siitä pahemmaksi muuttuu, lohduttaa toinen äiti hiukset täynnä glitteriä ja viittoilee tarjoilijalta toisen isohkon annoksen viintä. Aina tulee uusi vaikea ikä kun edellisestä on selvitty ja tahti vain kiihtyy vuosi vuodelta.

Jeppe-Roni täyttää kuusi vuotta ensi viikolla ja tietää mitä tahtoo. Juhlissa pitää ehdottomasti olla kattoon ripustettuna pinaatti, jota lapset sitten hakkaavat pesäpallomailalla tai jotain. Kun talo on täynnä sokerihumalaisia pikkulapsia ja puoliso romahtaa täysin jo ennen ongintaa, tietää todella elävänsä.

Kolmannella äidillä on menossa toinen sangria-kannu, mutta silti hän ei osaa selittää miten teinit toimivat. Viimeksi se oli vienyt omat eväät suihkuun ja viihtynyt siellä taas yli puoli tuntia. Jonne-Kermit tahtoo isona tubettajaksi ja joka toinen suusta tuleva sana on tällä hetkellä joko lol, tai cringe. Onhan ne ihania, mutta ei niitä kyllä edes vahingossa tajua.

Viereisessä pöydässä hymyilee voittajan hymyä mummo. Lapset ovat yleisesti ok, mutta lapsenlapset! Niille voi syöttää loputtomasti herkkuja, kulttuuria ja elämänviisauksia. Lukea samaa kirjaa viikosta toiseen ja touhuta. Kun kerrankin on aikaa tehdä Kaikkea.

Sillä lapset ovat rikkaus. Kunhan rikkaudella on aikaraja ja sen jälkeen voi huokaista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut