Porin tuleva matkailukesä on vaikeasti ennustettavissa – supertapahtumille vuosi saattaa olla käänteentekevä

Porissa oltiin jopa onnekkaita, kun panostus matkailuun alkoi jo ennen pandemiaa.

19.4. 16:04

Maailma, Eurooppa, Suomi ja tässä mittakaavassa myös pikkuinen Pori valmistautuvat alkavaan matkailukesään vaikeasti ennustettavassa tilanteessa. Matkailu oli jo ennen koronapandemiaa Suomessa suurempi, mitä perinteiset metsä- tai elintarviketeollisuus, ja korona toi alalle aivan uutta kotimaista kysyntää.

Pandemian aikana kotimaanmatkailu heräsi uuteen kukoistukseen. Tämä nähtiin myös Porissa, jossa esimerkiksi Yyterin kesän kävijämääriä pidettiin ennätyksellisinä.

Pandemian aikana suuret yleisötapahtumat jäivät järjestämättä ja niiden paluu on edessä nyt. Porin kesän supertapahtumille kyseessä saattaa olla käänteentekevä vuosi. Palaako yleisö, ja mitä jos ei palaakaan? Porispere ja Jazz elävät pääsylipputuloista, mutta myös Suomi-Areenan tie tulee päähänsä heti, jos tapahtuma lakkaa kiinnostamasta suurta yleisöä.

Kesän tapahtumien puuttuminen oli iso takaisku Porille, mutta kolikolla on myös kääntöpuolensa. Saattoiko olla niin, että kotimaanmatkailijalle Pori olikin yhtäkkiä potentiaalinen kohde koko kesän, eikä vain yhden viikon vuodessa.

Hotellien käyttöaste pysyi 2021 ennätyksellisen korkeana koko kesän, mutta yksikään supertapahtuma ei pysty nostamaan käyttöastetta yli sadan. Se lienee mahdottomuus.

Koko kotimaanmatkailun peli on kahdessa vuodessa myllätty täysin uusiksi, eivätkä kaikki toimijat ehdi millään mukaan. Valtakunnallista, vuosikymmeniä kertynyttä matkailun korjausvelkaa runnotaan kuntoon tällä hetkellä joka niemessä ja notkossa, eivätkä tilannetta helpota yhtään rakennuskustannusten nousu ja maailmantilanteen epävakaus. Nyt pitäisi panostaa ja investoida, mutta mitä tapahtuu Ukrainassa ja koko Euroopassa?

Tässä suhteessa Porissa oltiin jopa onnekkaita ja panostus alkoi jo ennen pandemiaa. Nyt toivotaan, että tehdyistä panostuksista pidetään myös huolta ja investoinnit saavat jatkuvuutta.

Ensi kesän suurimmaksi haasteeksi saattaa silti nousta työvoiman saatavuus. On ironista, että koronapandemian ja sulkumääräyksien jälkeen, kun viimein pitäisi ja ennen kaikkea saisi avata kesäravintolan ovet, ei ole työntekijöitä.

Ravintola-alalla on huutava pula erityisesti keittiöosaajista. Tilannetta ei helpota ollenkaan se, että alan taulukkopalkat on poljettu niin alas, ettei huonompia tahdo löytää mistään. Kyllä, alalla varmasti maksetaan monin paikoin osaajille taulukkoja parempaa liksaa, mutta alan koulujen aloituspaikkoja jää täyttämättä alan kärsiessä huonosta maineesta. Lisäksi ravintoloista ehti poistua suuri määrä työvoimaa sulkujen aikana muun muassa vähittäiskauppaan.

Kaiken tämän keskellä olisi hyvä muistaa tukea mahdollisuuksien mukaan sitä paikallista. Ja osoittaa myös ymmärrystä. Ajat ovat olleet kovat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut