Porin rikollinen menneisyys valkenee kävelykierroksella - Porilaine - Satakunnan Kansa

Porin rikollinen menneisyys valkenee kävelykierroksella: ”Ei taida olla niin pientä paikkakuntaa, ettei siellä jotain laitonta olisi tapahtunut”

Rikoksia ja rötöksiä -kierroksia luotsaa sama opas kuin vuodesta 2009 asti vedettyjä kummituskävelyitä.

Vähälinnankadun varrella sijaitsi aikoinaan muun muassa putka. Minna Koivistoinen kertoo kierroksellaan myös Porin poliisien historiaa.

12.1. 17:00

Pori

Murhia, rötöksiä ja muita kamaluuksia. Näitäkin tarinoita on Pori väärällään.

Kun kevät saapuu ja koronatilanne toivottavasti hellittää, porilaisiin rikostapauksiin pääsee tutustumaan turistikierroksella. Niitä vetää Minna Koivistoinen, eli sama nainen, joka on vuodesta 2009 asti vetänyt Porissa kummituskävelyitä. Kummituskävelyille on vuosien saatossa osallistunut yhteensä tuhansia ihmisiä.

”En oikein tiedä, mistä ideani rikoskävelykierrokselle sain, mutta siihen liittyvää materiaalia olen kerännyt jo pitkään. Nyt alkaisi kokonaisuus hahmottua, ja olen jo tehnyt pari testikierrosta.”

Koivistoisen kierroksella kävellään kolmisen kilometriä ja aikaa siihen kuuluu noin kaksi tuntia. Kierroksen aikana kuuluu vahva laitakaupungin laulu...

Historia on Minna Koivistoisen intohimo. Porin menneisyydestä löytyy paljon mielenkiintoisia tapauksia.

Minna Koivistoinen on varsinaiselta ammatiltaan opettaja, mutta hän on myös Porin Opaskillan jäsen ja auktorisoitu Pori-opas. Hän rakastaa historiaa, ja käyttänyt pitkän tovin penkoessaan arkistoja, kirjoja ja vanhoja lehtileikkeitä saadakseen tietoa Porin rikoshistoriasta.

”Vanhimmat tarinat, joita olen ajatellut rikoskävelyn aikana kertoa, sijoittuvat 1880-luvulle. Tuoreimmat ovat taas 1980-luvulta. Sen tuoreempia tapauksia en kierroksella kerro”, Koivistoinen mainitsee.

Hienotunteinen pitää olla, sillä joitain rikosten uhrien tai tekijöiden sukulaisia saattaa olla elossa. Koivistoinen ei siksi aio sanoa kierroksellaan montakaan nimeä. Poikkeuksena on esimerkiksi Porin Matti, joka oli aikanaan tunnettu hahmo.

Kierroksella tulee tutuksi esimerkiksi eräs 1960-luvulla tapahtunut murha, joka sai aikanaan valtakunnan tason julkisuutta. Minna Koivistoinen aikoo kertoa myös porilaisiin poliiseihin liittyvää historiaa.

Iso joukko porilaisia ja ulkopaikkakuntalaisiakin on osallistunut Minna Koivistoisen vetämiin kummituskävelyihin. Nyt on tiedossa jotain uutta.

Maailmalla rikoskävelyjä on jonkin verran. Esimerkiksi Lontoossa kuljetaan Viiltäjä-Jackin jalanjäljissä. Suoranaista esikuvaa Minna Koivistoisella ei kuitenkaan ole Porin rikoskävelylle.

Sen sijaan hän suunnittelee vielä kolmattakin teemakierrosta. Siihenkin hänellä alkaa olla materiaalia valmiina.

”En halua vielä paljastaa teemaa, mutta historiaan sekin liittyy.”

Kun rikoskävelyt alkavat, niille voi varata lippuja Visit Porin kautta, aivan kuten kummituskävelyillekin. Rikoksia ja rötöksiä -kierros on suunnattu aikuisille.

Rikoskävelyille lähdetään vasta, kun kevät saapuu. Parin tunnin kierros talvipakkasilla olisi turhan rankka monelle kuulijalle.

Nyt kun Minna Koivistoinen on tutustunut Porin rikolliseen menneisyyteen ja aikoo tutustuttaa siihen muitakin, sanoisiko hän Porin olevan jotenkin erityisen rikollinen paikka?

”Ei se ole. Ei taida olla niin pientä paikkakuntaa, ettei siellä jotain laitonta olisi tapahtunut. Sitä paitsi aika monen täällä tapahtuneen rikoksen tekijä on alun perin ollut kotoisin jostain muualta kuin Porista.”

Minna Koivistoisella on suunnitteilla kolmaskin teemakävelykierros, mutta hän ei vielä halua paljastaa sen teemaa. Historiaan se kuitenkin liittyy.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut