Pelastusoperaatio WhatsApp-ryhmässä - Porilaine - Satakunnan Kansa

Pelastusoperaatio WhatsApp-ryhmässä

8.10. 8:55

Hämeenlinnalaistuminen ei ole vienyt porilaisuuttani pois. Yhteisen historian, kielen ja kasvualustan ansiosta kuvittelen ymmärtäväni porilaista paremmin kuin muunlaista, niin hyvässä kuin pahassa. Olen aina porilaisten puolella.

Kuulun luovien alojen start-uppaajien WhatsApp-ryhmään, jossa uusien yhteiskunnallisesti vaikuttavien yritysten perustajat jakavat tietoa keskenään. Ryhmä on erikoislaatuinen siksi, että se on maailmanlaajuisesti levittäytynyt nelikymmenhenkinen porukka, joka pitää sisällään oman alansa pioneereja, haaveilijoita, toisinajattelijoita ja luovia maailman jokaisessa kolkassa.

Kun ryhmää ei estele maantieteelliset rajat tai geopolitiikka, ideat lentävät. Ryhmän jäsenet jakavatkin toisilleen pääasiassa tietoa globaaleista innovaatioista ja uusista, paikallisesti syntyneistä ekosysteemeistä.

Elokuun 20. päivä saimme ryhmään viestin siihen kuuluvalta afganistanilaiselta Sepehriltä. Hän, hänen vaimonsa ja pieni poikansa pelkäsivät henkensä edestä Kabulissa. Talibanit olivat juuri ottaneet vallan.

Tapasin Sepehrin Kööpenhaminassa vuonna 2019, jonka jälkeen olen ollut ryhmän jäsen. Sepehr on IT-tiedemies, joka aloitti uransa perustamalla koulutus- ja työllistämispalveluja tarjoavan IT-ohjelmiston. Sitten hän kehitti Afganistaniin tyttöjen koulutusjärjestelmän Maktabin. Hän toimi aiemmin Heratin yliopiston IT-lehtorina ja kaavoitti Googlen kanssa yhdessä Afganistanin kartoittamattomia alueita. Hän on afganistanilaisen maailman parantaja Kabulissa. Tai oli.

Kun Sepehrin viesti tuli, se oli hätähuuto, jolla ei ollut mitään tekemistä yrittämisen kanssa. Hän kertoi meille kolmen karmean päivän ajan kymmenien viestien avulla, että säilyäkseen hengissä, hänen on päästävä pois maasta. Tilanne oli toivoton, he eivät päässeet talibanien tarkastuspisteiden ohi: ihmisiä tapettiin ympärillä ja hänen poikansa vahingoittui yhteenotossa Kabulin lentokentällä.

Tuijotin viestiketjua avuttoman surullisena. Tunnit muuttuivat päiviksi ja tilanne vain huononi. Sitten hänen puhelimensa, eli hän, katosi.

Mutta mitä WhatsApp-ryhmässä tapahtui, oli kaunista. Joukko toisilleen tuntemattomia luovia ihmisiä lyöttäytyi yhteen saadakseen hänet perheineen Kabulista pois. Eri maiden lähetystöihin soitettiin, oltiin yhteydessä senaattoreihin, ryhmään liittyi myös toimittajia.

Lopulta saimme Ranskan suurlähetystön avustuksella Kabulin kentällä evakuoitavana olleen ranskalaisen toimittajan ryhmämme jäseneksi, ja hänen avullaan Sepehrin perheineen Pariisiin.

Löysimme elämän tarkoituksen. Kuten porilaisheimossani, on meitä tässä ryhmässä moneen junaan. Silti kukaan ei ajatellut politiikkaa, ei uskontoa, ei rajoja, ei isänmaata. Oli vain yhteisö puhdasta inhimillisyyttä. Se pelasti Sepehrin.

Kirjoittajalla on Sepehrin lupa kolumniin. Perhe ei ole enää vaarassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: