Aika entinen ei koskaan enää palaa - Porilaine - Satakunnan Kansa

Aika entinen ei koskaan enää palaa

Lauri Turtola pohtii, että yritysten kannattaisi kokeilla uusia toimintatapoja, vaikka vanhaan onkin osittain palattu.

30.9. 16:00

Korona-ajan päättymistä on odotettu kuumeisesti monella toimialalla. Erityisesti kulttuuri-, tapahtuma- ja ravintola-alaa aika on runnellut isolla kädellä, eikä esimerkiksi kaikkia tapahtumia ole ollut edes mahdollista järjestää. Moni odottaa vanhan paluuta.

Vaan entä jos se ei palaakaan? Tästä voidaan halutessaan nähdä jo viitteitä. Jääkiekon Liiga käynnistyi jokusia kierroksia sitten, eikä väki ole halleihin tietään löytänyt, vaikka mahdollisuus olisi ollut. Syitä on varmaan toki muitakin.

Mitä jos ihmiset eivät haluakaan pakkautua yökerhoihin aamuyöllä? Tai livekonserttiin meno ei kuulostakaan enää houkuttelevalta?

Kotimaanmatkailu eli menneenä kesänä varmaankin huippuvuottaan. Nyt kuitenkin ulkomaanmatkailu on nopeassa tahdissa nostanut uudelleen päätään, ja povaillaan esimerkiksi lentomatkailun määrien palautuvan entiselle tasolleen jo parissa vuodessa.

Kysymys tuleekin kuulumaan, kenellä oli näinä vaikeina aikoina näkemystä miettiä ja kehittää toimintaansa uudelleen? Korona toi mukanaan digiloikkaa, mutta valitettavan vähän uutta ja uudenlaista innovaatiota tarjottaviin livepalveluihin. Odottavatko kaikki sokeasti ajan entisen tosiaan palaavan?

Entä jos baarissa halutaankin käydä mieluummin jo alkuillasta? Voisiko after work olla muutakin kuin lasi skumppaa euron halvemmalla? Voisiko pöydillä tanssia jo iltakymmeneltä? Voisiko setä soittaa kitaraa baarin nurkassa muulloinkin kuin sunnuntain pikkutunneilla? Voisiko Kirjurissa olla piknikkonsertti?

En minä tiedä, mutta harva on edes kokeillut.

Ainakaan Porin päivänä satunnainen kolumnisti ei ollut kovinkaan vakuuttunut. Kaupungin keskusta oli kerrankin täynnä ihmisiä, jotka saivat valitettavasti melko pitkään päivällä tyytyä suljettujen ovien nykimiseen.

Ihmeellisen moni keskustan ravintolapalveluja tuottavista tahoista oli selvästi päättänyt avata ovensa silloin, kun on aina ennenkin avattu, eikä silloin, kun keskusta täyttyi ihmisistä.

Kukaan ei varmasti osaa vielä sanoa, millaiseen uuteen normaaliin palaamme. Ja vaikea on sanoa millä eväin tulevaisuudessa monella alalla tehdään kannattavaa liiketoimintaa. Mutta ehkä nyt kannattaisi kuitenkin yrittää.

Paljon parjatut kauppakeskukset ovat aikaan saaneet ainakin yhden muutoksen, johon pienet yrittäjät eivät vuosikymmeniin pystyneet. Liikkeet ovat auki muulloinkin kuin 9-17.

Nyt olisi pienten toimijoiden etsikkoaika olla edelläkävijöitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut