Toivoisin näkeväni Porin kauniissa saaristossa mieluummin tuulimyllyn kuin öljysäiliön tai hiilikasan - Porilaine - Satakunnan Kansa

Toivoisin näkeväni Porin kauniissa saaristossa mieluummin tuulimyllyn kuin öljysäiliön tai hiilikasan

10.7. 11:08

Tuulivoima on puhuttanut porilaisia jo pitkään, oikeastaan jo siitä saakka, kun ensimmäiset voimalat aikanaan pystytettiin Meri-Poriin. Koko tuulivoimakeskustelu on Suomessa saanut jopa melko absurdeja piirteitä räjähtelevine lepakoineen ja infra-aaltoineen. Asiaa ovat toki mutkistaneet myös tuet ja tariffit, jotka ovat vaikeuttaneet tavallisen tallaajan arviota siitä, kuinka järkevää se tuulivoima loppujen lopuksi onkaan.

Vastustajien joukoissa ovat luonnollisesti seisseet voimakkaina yleensä ne tahot, joiden takapihoille myllyjä on kaavailtu, ja yritetty kaavoitella. Eihän se tietenkään kenenkään mielestä olisi kiva, jos omaan mökkimaisemaan ilmestyy pyörivä vipperä.

Useasti keskustelu kääntyy nimenomaan visuaalisiin seikkoihin. Valtaviin korkeuksiin ulottuvat tornit näkyvät kauas, eikä niitä oikein piilottaakaan voi. Viimeaikainen suuntaus tuntuisi kuitenkin olevan suunnitella puistoja merelle, ja ilmeisesti meillä olisi paikallisesti tähän myös osaamista, sekä pystyvää valmistusta.

Porin seudun saaristossa liikkuessani olen miettinyt, että jos uusiutuvan, ekologisen energiamuodon rakentamisen vasta-argumenttina on maiseman pilaaminen ja rumuus, niin miten ihmeessä Meri-Porin rannoille on aikanaan pystytty rakentamaan muun muassa pigmenttitehdas, hiilivoimala ja öljysatama? Ja ihan vielä parhaille paikoille?

Nyt ei saada aikaiseksi tuulivoimaloita, eikä vaikkapa sitä vierasvenesatamaa Yyteriin. Jos keittiön ikkunasta avautuvan maiseman kauneus olisi joku kriteeri, ei kauppatorin ympäristöön olisi ikinä saanut rakentaa yhtään nykyisistä kerrostaloista. Ehkä ajat olivat aikanaan toiset, ja vallassa oli muut puolueet kuin nykyisin… eikun hetkinen…

Puhdasta energiaa me tulemme tarvitsemaan. Sitä tuskin kiistää enää ketään, sijoitti itsensä sitten poliittisessa kentässä oikealle tai vasemmalle, eteen tai taakse, tai vaikkapa paitsioon. Pori tarvitsee myös investointeja, verotuloja ja työpaikkoja.

Kiertotalous, greentech ja puhdas energia tuntuisivat tässä yhtälössä hyviltä ratkaisuilta, ja imagollisesti tukisivat Porin tavoitteita olla kotimaanmatkailun ja tapahtumien kaupunki.

Henkilökohtaisesti toivoisin näkeväni Porin kauniissa saaristossa mieluummin tuulimyllyn kuin öljysäiliön tai hiilikasan. Ihannemaailmassa toki se mylly ei olisi kenenkään takapihalla, mutta onhan sieltä Tahkoluodosta jo vastapainoksi purettu yksi hiilivoimala, ja taitaa se pigmenttitehdaskin sieltä Kaanaasta kadota, vaikka ei ”tämän pitänytkään jäädä tähän”.

Ehkäpä tuleville sukupolville se horisontissa pyörivä tuulimylly on jo itsestään selvyys, aivan kuin joskus pitkien piippujen päistä tupruttava savu merkitsi edistyksellistä teollisuuskeskittymää.

Jos halutaan muutosta, pitää uskaltaa muuttua.

Kirjoittaja on asuntomyyjä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: