Heli Laaksonen suunnitteli Porin päivän julisteen 2020 - Porilaine - Satakunnan Kansa

Porin päivän julisteelle löytyi tekijä Raumalta – velliresepti paikkaa peruttua torijuhlaa

Heli Laaksonen (vasemmalla) maalasi Porin päivän julisteen kuvan alun perin peilioven peittolevylle. Elina Wallin taas teki julisteen tekstit ohrankryynivelliresepteineen.­

4.9.2020 15:33

Pori

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna jo 60:ttä kertaa järjestettävä Porin päivä sai tämänvuotiselle julisteelleen tekijän jokseenkin yllättävästä suunnasta, Raumalta. Mummolatunnelmaa henkivän julisteen on kesän mittaan taiteillut Rauman Lapissa asuva runoilija-taiteilija Heli Laaksonen.

– Ilmeisesti täällä Porissa on vielä muistissa ystävyyskaupunkihanke, jonka toteutimme taannoin yhdessä Elina Wallinin kanssa. Vaikka virallisesti Raumasta ja Porista ei silloin saatukaan ystävyyskaupunkeja, Laaksonen naurahtaa.

Joka vuosi uudistuvalla Porin päivän julisteella on pitkät perinteet. Ensimmäisen julisteen teki taiteilija Olavi Jalkanen vuonna 1969, ja viime viime vuosina julisteiden tekijänä on kunnostautunut erityisesti Pori-Seuran "luottograafikko" Pasi Juhola.

– Aiemmat Porin päivän julisteet ovat olleet niin kauhean hienoja, että minulla alkoi puntti tutista – tai oikeammin hameen helma. Päätin sitten tavoitella julisteeseen omanlaista kotoista, lempeää ja hempeää tunnelmaa, Heli Laaksonen sanoo.

Julisteen keskiöön nousi savivadillinen ohrankryynivelliä, jota pitelee käsissään iäkäs, mutta älykellonsa askelmittarilukemankin perusteella pirtsakka rouva. Poikkeuksellista vuotta kuvastaa se, että lastenlapset tervehtivät mummoa ikkunaruudun takaa.

Alkuperäisteoksen Laaksonen loihti peilioven peittolevylle, ja lopulliseen julisteeseen maalauksen yhteyteen liitettiin muiden tekstien ohella myös ohrankryynivellin resepti.

– Tänä vuonna ohrankryynivelliä ei myydä Porin päivän torijuhlassa, joten reseptin ajatuksena on hiukan paikata tätä puutetta, taustoittaa Pori-Seuran hallituksen jäsen Elina Wallin.

Julistetta myyvät lähiviikkojen aikana Porin Lyseon yrittäjyysluokkien oppilaat ja Visit Pori.

Pori-Seura on jo aiemmin tiedottanut, että Porin päivän perinteinen torijuhla joudutaan perumaan koronariskin takia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko Porin päivä olisi tämän vuoden osalta heitetty romukoppaan.

Suurin osa Porin päivää on muodostunut oheistapahtumista, joita parhaimpina vuosina ollut toistasataa.

– Järjestäjät voivat tuttuun ilmoittaa meille omista tapahtumistaan, ja me lisäämme niitä sitten osaksi Porin päivän ohjelmakokonaisuutta. Pori-Seura toimii tässä siis vain yhteenkokoavana voimana, joten kukin järjestäjä vastaa itse omista tapahtumistaan, turvallisuusjärjestelyt mukaan lukien, Wallin huomauttaa.

Myös Porin päivän markkinat järjestetään kävelykadulla ja torilla tuttuun tapaan syyskuun viimeisenä lauantaina 26.9. Kojumyynnin ohella markkinapäivä on perinteisesti ollut monelle keskustassa vakituisesti toimivalle yrikselle todella tärkeä kauppapäivä.

Porikorttelit ry:n toiminnanjohtaja Mari Antikainen kertoo, että turvallisuusasioihin kiinnitetään tämän vuoden markkinoilla erityistä huomiota. Myyntipaikoilla pitää esimerkiksi olla käsidesiä sekä asiakkaille että henkilökunnalle, ja oireiden iskiessä kauppiaat voivat perua myyntipaikkansa maksutta todella lyhyellä varoitusajalla.

– Eetunaukio on tunnetusti muodostunut markkinapäivinä sumpuksi, joten tänä vuonna siihen ei sijoiteta yhtään myyntipaikkaa. Porin päivän markkinat levittäytyvät siis muualle kävelykadulle sekä torille, Antikainen kertoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?