Porissa kauppatieteitä opiskelevalla Rita Aaltolahdella on kokemusta kymmenistä missikisoista - Porilaine - Satakunnan Kansa

Porissa kauppatieteitä opiskelevalla Rita Aaltolahdella on takana kymmeniä missikisoja – "pitää olla yllytyshullu, että lähtee johonkin kauppakeskukseen bikineissä"

Porissa asuva Rita Aaltolahti suuntasi joulun viettoon kotikonnuilleen Vehmaalle.

26.12.2018 11:55

27. Niin monta pokaalia Rita Aaltolahti on ehtinyt elämänsä aikana haalia erilaisista kauneuskilpailuista. Vuosien varrella hän on ollut Miss Suomi -finaalissa kahteen otteeseen, minkä lisäksi hän on voittanut esimerkiksi Miss Bikini, Miss Turku ja Suomen festivaalimissi -tittelit.

Kauneuskilpailut ovat vieneet häntä myös ulkomaille. Vuonna 2005 Aaltolahti oli vasta täyttänyt 18 vuotta, kun hän lähti Filippiineille edustamaan Suomea Miss Earth -kilpailussa.

– Minua jännitti kovasti, sillä se oli melkein kuukauden reissu, ja lähdin matkaan yksin. Vasta myöhemmissä ulkomaankisoissa osasin jo rentoutua ja nauttia matkasta. Näillä reissuilla näki paljon sellaista, mitä tavallisilla turistimatkoilla ei pääsisi kokemaan.

Filippiinien lisäksi hän on kisannut Kiinassa ja Turkissa.

– Kansainvälisissä kilpailuissa oli hienointa se, että niissä ideana oli lavalla esittäytymisen lisäksi tehdä myös hyvää. Miss Earth -kilpailun aikana kävimme esimerkiksi vierailemassa kouluissa ja istuttamassa puita. Toki kansainväliset kilpailut voivat myös olla rasittavia, sillä nukkumiseen jää vain vähän aikaa ja kisamatkat kestävät useita viikkoja.

Kymmeniin kauneuskisoihin osallistuminen juontui Aaltolahden oman arvion mukaan ainakin kilpailuhenkisyydestä. Nuorena hän kisasi ahkerasti yleisurheilussa, ja aikuisena voitontahtoisuutta tyydyttivät siis missikisat.

– Pitää olla melkoinen yllytyshullu, että lähtee johonkin kauppakeskukseen kävelemään ihmisten edessä bikineissä. Se, mikä monen mielestä on kauhistuttavaa, on kuitenkin minusta kivaa. Pidän esiintymisestä, enkä ole koskaan ollut mikään stressaajatyyppi.

Aaltolahti suorittaa nyt suorastaan vimmaisella tahdilla kauppatieteen opintoja Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä. Hän on valmistumassa kauppatieteen maisteriksi jo ensi keväänä, vaikka nyt on meneillään vasta opintojen kolmas vuosi.

– Harvassa yliopistossa on mahdollisuus päästä kirjaston tiloihin milloin tahansa, mutta Porissa kulkukortilla se onnistuu 24/7. Olen käyttänyt tätä mahdollisuutta hyväkseni aika paljon. Opintojen etenemistä on toki vauhdittanut sekin, että sain 30 opintopistettä hyväksiluettua aiemmista opinnoistani.

Pääaineena Aaltolahdella on laskentatoimi ja rahoitus, mikä sopii pikkutarkalle luonteelle hyvin.

– En ole mikään matikkanero, mutta löysin kiinnostuksen rahoitusalaa ja laskentatoimea kohtaan ollessani muutama vuosi sitten Ranskassa vaihto-opiskelijana. Menin siellä kylmiltään englanninkieliselle rahoituksen kurssille, vaikka alan sanasto oli minulle vierasta. Ajattelin, että jos pärjään tässä ulkomaisessa kauppakorkeakoulussa, miksen pärjäisi Suomessakin.

– Nyt tunnen olevani alalla, joka on niin haastava, ettei siihen pääse kyllästymään.

Opintojen ohella Aaltolahti on kerännyt jo jonkin verran alan työkokemusta kesätöissä. Viime kesänä hän työskenteli pankin kassalla, minkä lisäksi hän painoi kuukauden verran pitkää päivää Porin Asuntomessuilla Osuuspankin messukohteessa.

– Hellettä riitti, mutta kun nautti jatkuvasti runsaasti nestettä, niin hyvin se meni. Siitäkin oli tietenkin hyötyä, että minulla on kauneuskilpailujen ja aiemman työkokemuksen ansiosta runsaasti kokemusta esillä olemisesta ja vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa.

Tulevaisuuden työkuvioita Rita Aaltolahti ei ole vielä pahemmin miettinyt. Hän haluaisi joka tapauksessa saada vakaan ja pitkäaikaisen pestin, sillä elämä tähän mennessä on ollut niin menevää. Vehmaalla syntynyt Aaltolahti on elämänsä aikana ehtinyt asua kahdeksalla paikkakunnalla.

Nyt on kuitenkin aika keskittyä opintojen loppuun viemiseen.

– Olen ostanut jo valmistujaispuvunkin valmiiksi. Ripustin sen eteiseeni, joten ehkä sen näkeminen kannustaa minua tekemään töitä gradun eteen koko kevään.

Tällä kertaa Aaltolahti siis osti pukunsa muualta, vaikka hän kyllä osaa valmistaa vaatteita itsekin. Kesäisin hänellä on usein käytössä itse tekemiään mekkoja ja shortseja, talvella taas villasukkia.

– Ompelin aikanaan itse asuja myös kauneuskilpailuja varten. En käytä mitään kaavoja, vaan kehitän mallit omasta päästäni. Ompeleminen, neulominen, kokkaaminen ja leipominen ovat minulle tapoja rentoutua.

– Luulen käsityöinnostukseni olevan yksi niistä asioista, jotka johtuvat karjalaisista juuristani. Karjalasta lienee peräisin myös se, että tarvitsen aina paljon ihmisiä ympärilleni.

Aaltolahti valmistuu kauppatieteiden maisteriksi keväällä.

Rita Aaltolahti

31-vuotias estenomi ja kauppatieteiden kandidaatti, joka valmistuu maisteriksi ensi keväänä.

Asunut elämänsä aikana kotikuntansa Vehmaan lisäksi Turussa, Helsingissä, Tampereella, Laitilassa, Raumalla, Ranskan Troyesissa ja Porissa.

Oli Miss Suomi -finaalissa vuosina 2006 ja 2011, minkä lisäksi hänet on kruunattu muun muassa Miss Bikiniksi (2005), Miss Turuksi (2006), Suomen festivaalimissiksi (2008), Miss Wilhelmiinaksi (Euran Kauttualla 2011) ja Pitsimissi-kisan ensimmäiseksi perintöprinsessaksi sekä yleisön suosikiksi (2008).

Edustanut Suomea kauneuskilpailuissa Filippiineillä, Kiinassa ja Turkissa.

Kaikkiaan pokaaleja kauneuskilpailuista on kertynyt 27 kappaletta. Ne ovat säilössä Rita Aaltolahden äidin luona.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: