Mauri Myllymaa värkkää juhannuskoivuista persoonallisia lahjoja jouluksi - Porilaine - Satakunnan Kansa

Mauri Myllymaa värkkää juhannuskoivuista persoonallisia lahjoja jouluksi

Mauri Myllymaa teki varsiluutaa näytösluontoisesti kerrostaloyhtiönsä autotallissa, vaikka yleensä hän valmistaa käsityönsä mökillään Kiikoisissa.

23.12.2018 6:00

Eipä siinä kauan nokka tuhise, kun tekijämies ottaa homman hoitaakseen.

Herralahdessa asuva Mauri Myllymaa taitaa varsiluutien teon: valmis luuta syntyy hänen tottuneissa käsissään vauhdilla.

Jo Myllymaan äiti Sally Myllymaa teki aikoinaan luutia omaan käyttöön. Siinä poika oppi tekemisen salat puolittain vahingossa.

Mauri Myllymaan luudantekotaidot pysyivät kuitenkin pitkään piilossa, mutta kun hän jäi reilut kymmenen vuotta sitten HK:lta eläkkeelle, jäi myös enemmän aikaa kotoisille puhdetöille.

–Asumme vaimon kanssa ison osan vuodesta mökillä Kiikoisissa, josta olen myös kotoisin. Siellä aloin tehdä myös näitä luutia. Niillä on kysyntää erityisesti näin joulun aikaan. Jaan niitä yleensä lahjoiksi.

Moni Mauri Myllymaan sukulainen ja tuttava onkin jo tottunut odottamaan oven taakse joulun aikaan ilmestyvää yllätystä.

Komealla luudalla kelpaa lakaista vaikka mökin portaat puhtaiksi lumesta ja roskasta, tai siivota hämähäkinseitit pois katonrajasta.

Ennen kuin koivunoksia voi ruveta sitomaan luudaksi, niiden päät vuollaan pituussuunnassa halki.

Varsiluudan tekeminen on pitkähkö prosessi.

Mauri Myllymaa tekee ison osan luudistaan juhannuskoivuista, joita hän riipii maisemanhoidollisista syistä tienvarsilta mökkinsä koristeeksi. Viime kesänäkin hän katkoi 40 koivua keskikesää juhlistamaan.

Kun juhannus on ohitse, Myllymaa katkoo koivuista oksasaksilla oksat. Parhaimpia ovat hoikat, mutta tuuheat risut.

Myllymaa antaa oksien kuivua pari päivää, riipii niistä lehdet ja rupeaa sitten varsinaisiin luudantekohommiin.

Useimmiten hän ottaa ensiksi hoikasta koivunrungosta tehdyn kunnon pätkän ja poraa siihen reiän, johon kiinnittää rautalangan toisen pään. Sitten hän alkaa sitoa varren ympärille koivunoksia.

–Vuolen ensiksi tapettiveitsellä oksan tyven pitkittäissuunnassa halki. Oksat sidotaan sitten varren ympärille niin, että halkaisupinta jää piiloon, Myllymaa opastaa.

–Äitini tapasi sanoa, että varsinkin naispuolisen luudantekijän on pidettävä huoli siitä, että halkaisupinta ei ole näkyvissä. Muuten saa kuulemma kaljupäisen miehen!

Myllymaa sitoo luutansa rautalangalla, koska niin saadaan tukevat sidokset.

Luudan oksien kasassa pysymiseen tarvittavat siteet Myllymaa tekee rautalangasta, vaikka tietääkin, että perinteisesti luuta tehdään kokonaan luonnonmateriaalista.

–Ilman rautalankaa sidoksia olisi vaikea saada riittävän kireiksi. Jos luuta ei ole kireä, se menee rikki nopeasti, vaikka kyllä sen kuuluisi kestää ainakin seuraavaan vuoteen.

Yhteen luutaan Myllymaa arvioi kuluvan ainakin 50 oksaa. Kun luudan sitoo ajalla ja hartaudella, kuluu siihen aikaa vajaan tunnin verran.

Yleensä Myllymaa tekeekin luutiaan liukuhihnatyönä. Vuosittain luutia syntyy silti vain parikymmentä kappaletta, sillä ei sitä lahjatavaraakaan loputtomasti tarvita.

Nykyään Mauri Myllymaa tekee luudistaan yleensä aina tosiaan varrellisia, vaikka välillä syntyy varrettomiakin versioita. Repertoaariin kuuluu myös pieniä lastenmalleja.

Eivätpä Mauri Myllymaan kädentaidot rajoitu pelkästään luutiin. Hän valmistaa myös puulautaan koverrettuja pelejä, joita hän tapaa viedä mökkituliaisiksi kesällä.

–Vaimokaan ei häiriinny näistä minun puhdetöistäni, sillä mökillä on monta ulkorakennusta, joissa voin tehdä näitä käsitöitäni ja myös säilyttää niitä, Myllymaa kertoo hyvillään.

Vielä viimeistely eli oksanpäiden tasaus sekä siistiminen, ja se on siinä!

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos