Alexandra Joukanen on Porin Lucia 2018 - Porilaine - Satakunnan Kansa

Katso video Lucian kruunauskonsertista Keski-Porin kirkosta – Alexandra Joukanen suoriutui kruunauksestaan hienosti kuoronsa kera

Alexandra Joukanen saa Lucia-seppeleen kutreilleen torstaina.

12.12.2018 12:59 | Päivitetty 13.12.2018 18:29

Legendan mukaan Sisiliassa koki vuonna 304 marttyyrikuoleman kristitty neito, Lucia. Häntä juhlitaan edelleen valon lähettiläänä myös pimeässä Pohjolassa 13. joulukuuta.

Sattumaa tai ei, monta sataa vuotta myöhemmin porilainen Alexandra Joukanen, 17, vietti vaihto-oppilasvuoden juuri Italiassa. Tänään torstaina samainen Alexandra, lukion kakkosluokkalainen, saa pitkille kutreilleen kynttiläkruunun, sillä hän on tänä vuonna Porin Lucia-neito.

Björneborgs svenska samskolanissa on valittu Lucia-neito vuosittain jo 1950-luvulta alkaen. Nykyaika on kuitenkin vaikuttaa tähänkin pitkään perinteeseen: tällä kertaa Lucia-neito valittiin nettiäänestyksellä. Äänestää sai Svenska Klubbenin sivuilla.

Jäikö Satakunnan Kansan suora lähetys katsomatta? Katso tästä video Luciajuhlasta:

Alexandran ansioita on muun muassa se, että hän opiskelee kolmatta vuotta laulua Palmgren-konservatoriossa. Laulutaidosta on iloa, sillä Lucia-neito saa halutessaan esittää esiintyessään oman laulun. Alexandra aikoo esittää Himlen i min hamn (Taivas sylissäni) -kappaleen.

Alexandra Joukanen on harjoitellut tätä päivää varten jo monta viikkoa. Ohjelmaa on luvassa aamusta iltaan, ja edustustehtäviä on myös ensi viikolla.

–On niin hienoa päästä täksi hyvän tahdon ja valon lähettilääksi! Olen haaveillut Luciana olemisesta pienestä tytöstä asti. Mistään missikisoista en ole koskaan unelmoinut, mutta tämä tehtävä on aivan erityinen.

Luciana oleminen kulkee Joukasella suorastaan suvussa, sillä jo hänen äitinsä Tiina Joukanen ja serkkunsa Adalmina Rosendahl ovat myös olleet Lucia-neitoja.

Lisäksi Alexandran tukena toimiva "Lucia-mamma", opettaja Petra Sundvik on ollut Lucia-neitona Pohjanmaalla 1990-luvulla.

–Se oli kyllä hieno päivä, Sundvik muistelee unelmoiva katse silmissään.

Nyt ei tosin ole unelmoinnille aikaa, sillä Porin Lucialla ja hänen taustajoukoillaan on ollut viime päivinä kovasti tehtävää. Lucian mukana kulkee esimerkiksi tiernapoikien ja kuorolaisten roolissa yhteensä noin 50 henkeä, joilla kaikilla on tilaisuuteen sopivat asut.

Lucia-mammoilla, joita on kaksi, on kova työ aikatauluttaa ja järjestää kaikki niin, että sekä kaikki ihmiset että tarvittavat tavarat ovat aina samassa paikassa oikeaan aikaan.

Ensimmäinen etappi Lucia-neidolla ja hänen seurueellaan on tänä aamuna kello 9 omalla koululla, jonne on kutsuttu omien oppilaiden lisäksi myös jonkin verran vieraita. Kello 11 Lucia käy Samkissa. Kello 16.30 alkaa Keski-Porin kirkossa Lucian kruunauskonsertti, jossa Alexandralle eli tämän vuoden Lucialle luovutetaan kaunis hopeakoru. Sen hän saa aivan omaksi.

–Tilaisuudessa puhutaan osin myös suomea. Aivan kaikki ovat tervetulleita mukaan, mainostaa Petra Sundvik.

Juhlavasta tilaisuudesta Lucia matkustaa halki kaupungin takaisin ruotsalaiselle koululle hevosvaljakolla. Santa Lucia!

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut