Arto Pihlajamäen Pori-aiheisista matkamuistoista tulee näyttely kaupunginkirjastoon - Porilaine - Satakunnan Kansa

Arto Pihlajamäki on kerännyt 30 vuotta Pori-aiheisia tavaroita – Matkamuistojen Pori on kliseinen ja kruusattu, osa esineistä saattaa kohotuttaa kulmakarvoja

Arto Pihlajamäki on kerännyt kunnioitettavan kokoelman Porin Oluttehtaan limonadipulloja.­

1.9.2018 6:00

Minkälaisia matkamuistoja Porista on olemassa? Millainen mielikuva niistä on mahtanut muodostua vastaanottajalleen?

Pori-aiheisten tavaroiden keräilijä Arto Pihlajamäki pystyttää Porin kaupunginkirjastoon syyskuun alkupuolella näyttelyn, jonka teemana ovat porilaiset matkamuistot ja porilainen teollisuus.

Näyttelyn lopullista kokoonpanoa Pihlajamäki vasta hioo mielessään, mutta se ainakin on varmaa, että nähtäville tulee kolme vitriiniä porilaista esineistöä.

30 vuotta keräilyä harrastaneella Arto Pihlajamäellä on kertynyt kunnioitettava kokoelma Pori-aiheisia matkamuistoja, vaikka niiden hankkimiseksi on pitänyt nähdä vaivaa: matkamuistothan on tehty kaupungista pois vietäviksi.

Hän onkin hankkinut niitä monesta eri paikasta, ja keräily jatkuu edelleen. Nykyään tällaistenkin tavaroiden kauppa on siirtynyt suureksi osaksi nettikirpputoreille, mikä on Pihlajamäen mielestä sekä hyvä että harmillista.

–Matkamuistoja myytiin aikoinaan ainakin huoltoasemilla ja kirjakaupoissa. Omasta lapsuudestani muistan, että linja-autoaseman kioskilla oli hyvät valikoimat Pori-matkamuistoja.

Jännä yhdistelmä: Iso kotilo jostain kaukaa etelän mailta, ja sen kyljessä kuva Porista.­

Vanhimmat matkamuistot Pihlajamäen kokoelmissa ovat vanhat valokuvakortit 1800–1900-luvun taitteesta. Niissä näkyy muun muassa Charlotta-silta ja monta muuta silloisesta kaupunkikuvasta kertovaa paikkaa. Näitä kortteja on moni paikkakuntalainenkin voinut hankkia muistoksi itselleen.

Osa Pihlajamäen kokoelmissa olevista esineistä saattaa vähän kohotuttaa kulmakarvoja. Esimerkiksi kotilo, jonka kuoreen on raaputettu kuva Porista. Kummastusta herättää erityisesti materiaalin valinta: miksi kummassa Porista kertovaksi matkamuistoksi on valittu kotilo, joita ei taatusti ole elänyt Satakunnassa, eikä koko pohjoisessa Euroopassa!

Hyvä maku ei myöskään tule ensimmäisen mieleen esimerkiksi Kaanaan vesitornia esittävästä valokuvasta, jota koristaa kruusattu kehys. Eikä taskukelloa esittävästä, kullankiiltoisesta esineestä, jossa myöskin on kuva Porista. Tavarat ovat kuitenkin oman aikansa tuotoksia ja kiinnostavia omassa sarjassaan.

Isoon karkkipurkkiin on mahtunut suuri määrä Porin Karamellitehtaan makeisia.­

Pihlajamäen arviolta noin 500 Pori-tuliaisen kokoelmassa on myös monenlaisia muita helmiä. On valtavat määrät lusikoita, viirejä, kuuluistenkin muotoilijoiden suunnittelemia tuhkakuppeja ja paljon muuta.

Osa kokoelman esineistä on myös "virallisia", Porin kaupungin tilaamia esineitä, joita on annettu tervehdykseksi esimerkiksi täällä käyneille vieraille.

–Sain hiljattain kuulla, että näitä vanhoja Pori-lahjoja ei kaupungin varastoissa enää ole. Ne on annettu kaikki pois viimeistä esinettä myöten, Pihlajamäki hieman ihmettelee.

Lämpömittari on saanut kylkeensä kuvan Keski-Porin kirkosta.­

Myös Porin teollisuudesta kertovat esineet antavat kiinnostavan kuvan kaupunkimme elinkeinoelämästä takavuosikymmeninä.

Arto Pihlajamäki esittelee esimerkiksi pienen kansion, joka sisältää kangastilkkuja: se on Porin Puuvillatehtaan tuotteita ympäri maata esitelleen kaupparatsun työväline.

Aivan ihana on jo ruosteeseen päässyt iso, peltinen karamellipurkki. Pihlajamäki arvelee, että purkki on 1930–40-luvulta.

–Tämä on ollut täynnä Porin Karamellitehtaan makeisia. Tämä on ollut siihen aikaan kallis hankinta, johon ei varmasti ole joka perheessä ollut varaa!

Kaikkea löytyy, ja enemmänkin.­

Pori-näyttely kaupunginkirjastossa

Pori-aiheisten matkamuistojen ja teollisuudesta kertovien esineiden näyttely Porin kaupunginkirjastossa 4.–15. syyskuuta.

Matkamuistoja tehtaiden kaupungista -niminen näyttely kootaan Arto Pihlajamäen kokoelmista.

Näyttely on kuluvan syksyn Porin päivän viettoa. Porin päivää juhlitaan 27.–30. syyskuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?