Pori Jazzin uuden toimitusjohtajan taustalla on muutakin kuin peitonheilutuskampanja - Porilaine - Satakunnan Kansa

Altti Papinsaaren kolumni: Pori Jazzin uusi johtaja edisti kampanjaa, jonka "pääviestin mukaan homoudesta voi parantua"

6.6.2018 12:55 | Päivitetty 6.6.2018 13:20

Pori Jazzin uuden toimitusjohtajan nimitys tuli ihan puskista, sillä Aki Ruotsalan kaksi aiempaa työpaikkaa olivat Merikarvialla ja Siikaisissa. Moni muistaa miehen Merikarvian peitonheilutuskampanjasta. Omiensa joukossa hänet tunnetaan paremmin.

Toista kautta kristillisdemokraattien puoluevaltuustoa nuijiva Ruotsala on myös Porin Vapaaseurakunnan puuhamies, joka kertomansa mukaan ei halua erottaa kristillistä vakaumusta arkisesta tekemisestä.

Kari Peitsamo laulaa: "Jazzin syvin olemus on tuntematon". Jazzjohto teki valinnan täsmähaulla, eli sai mitä halusi. Huomionarvoista on, ettei Ruotsala itse hakenut koko pestiin. Pori Jazz ry:n hallituksen Hannu Jaakkolan mukaan toimitusjohtajan ei tarvitse olla festivaalien kaikkien osa-alueiden tuntija. Aki Ruotsala ennakoi asiaa lausumalla viime kesänä KD-lehdessä: "Elämä pätevöittää". 

Kuten kuka tahansa ikäisensä, myös Pori Jazz kaipaa viriiliä apuvoimaa. Tapahtumien kiinnostavuutta mittaavassa Sponsor Insight -tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaiden kohderyhmissä Jazz on pudonnut armottoman kauas kärkisijoilta. Juuri tämän asian Etelä-Pohjanmaan tuplalastenvaunuvyöhykkeeltä kotoisin olevan johtajan toivotaan korjaavan. 

Toimitusjohtajat ovat olleet tähän asti likimain samaa ikäluokkaa tapahtuman kanssa. Nyt jazzhallitus nappaa nykytrendiin kiinni. Festivaalin ja uuden johtajan ikäero on paljon pienempi kuin Dannylla ja Erikalla, joten suhde saattaa toimia. 

Pori Jazz saa Ruotsalasta eheyttävän arvojohtajan. Jazzin ja porilaisten yrittäjien Raumanjuovan levyistä juopaa on syytäkin eheyttää. Onneksi meriittejä löytyy. Ruotsala on edistänyt tarmokkaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan suunnattua Nuotta-kampanjaa, jonka pääviestin mukaan homoudesta voi eheytyen parantua. Vaalitilaisuuksissa uusi jazzkiho on hyökännyt sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan.

Youtube-soittolistansa perusteella jatsitirehtöörin mielimusiikkia ovat Jippu ja Samuli Edelmann, Club For Five, 3 Doors Down sekä amerikkalaisia sotilaita ihannoiva I’m proud to be an American. Vaikka toimitusjohtajalta ei musiikillisesti vielä odoteta suuria linjauksia, saattaa ensi vuoden jazzlavalle nousta melkoinen yllätys. Ruotsalalla on näet suorat suhteet Euroviisut voittaneeseen Israeliin, juutalaisen B´nai B´rith -järjestön kautta.

Koska merkittävä osa pääsylipuista myydään vasta festariviikolla, on jazztoimistolla oltu säiden suhteen viimeistään juhannuksesta lähtien kädet kyynärpäitä myöten ristissä. Pori Jazz on ulkoistanut useimmat toimintonsa, mutta nyt rukoiluun on oma suorakanava talon sisällä. Porilaisen jazzkansan ei tarvitse olla enää huolissaan edes trombeista, sillä Taivas-TV:n haastattelussa Aki Ruotsala kertoo: ”Olen laittanut koko toivoni Jeesukseen. Jeesus on mun paras kaveri."

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?