Näin Anniksen betonipihasta loihditaan tapahtumapuutarha – Hyvinvointirahaa suunnitelmien toteuttamiseen 5 500 euroa: "Onhan puutarhan hoito pienessäkin mittakaavassa aika terapeuttista" - Porilaine - Satakunnan Kansa

Näin Anniksen betonipihasta loihditaan tapahtumapuutarha – Hyvinvointirahaa suunnitelmien toteuttamiseen 5 500 euroa: "Onhan puutarhan hoito pienessäkin mittakaavassa aika terapeuttista"

Kohta on hoidokkien aika muuttaa uuteen puutarhaan! Eturivissä vasemmalla Markus Ek, Tarja Tiilimäki ja Juho Peräkorpi, takana vasemmalla Juhani Lepistö, Elias Hakulinen ja Erja Lehtonen.­

4.6.2018 17:05 | Päivitetty 6.6.2018 9:52

Tomaatintaimia. Kurpitsan terhakoita lehtiä. Maalipurkeissa ja suolakurkkupöniköissä.

Vaaleanvihreät vesat ovat matkanneet lähes joka päivä ylös ja alas Anniksen portaita.

Aamuisin taimet menevät ulkoilemaan nuorten sylissä asfaltoidulle pihamaalle. Iltaisin niitä kannetaan takaisin yläkertaan. Välissä kastellaan ja hoivataan.

–Kiltisti nämä meidän nuoret ovat kyllä hoitaneet tätä projektia, kehaisee Anniksen hankevastaava Erja Lehtonen.

Urbaanin tapahtumapuutarhan idut ovat odottaneet kaupungin hyvinvointirahan jakamispäätöstä. Myös porilaiset ihastuivat ehdotukseen, sillä Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahan äänestysvaiheessa Anniksen idea sai eniten ääniä.

Maanantaina varmistui, että puutarha sai kaupungilta viisi ja puolituhatta euroa.

–Ajattelin ensin, että voi ei kun minulla on tämä kukkamekko päällä, mutta nythän tämä sopii tunnelmaan kuin nakutettu, naurahtaa Lehtonen.

Anniksen aidan mustapohjaiset graffitit katselevat jylhästi pihamaata. Betoni- ja asfalttiviidakko ei ensimmäiseksi tuo mieleen kukkivia kasveja tai keittiöpuutarhaa. Sellainen on kuitenkin tulossa.

Idea puutarhaan tuli Anniksella toimivilta nuorilta itseltään, jotka halusivat kehittää betonipihaa niin, että siellä voisi järjestää tapahtumia ja markkinoita. Ja kastella ja hoitaa kukkia.

–Meillä ei kauheasti ole varallisuutta, mutta olisi silti kiva, että puutarhasta saisi viihtyisän ja mukavan, että siellä voisi järjestää kaikkea ja se olisi oikeasti hieno. Sen takia me haimme sitä hyvinvointirahaa. Onhan puutarhan hoito pienessäkin mittakaavassa aika terapeuttista, Lehtonen sanoo.

Anniksen pihalle tehdään rahoilla urbaani puutarha kierrättämällä paljon vanhaa ja ostamalla vain joitakin välttämättömiä tarvikkeita. Anniksen kävijöistä löytyy innokkaita maalareita, joiden käsissä pysyy suti ja hiomapaperi. Vain iloisen värisiä kankaita, pehmusteita ja muuta tarpeellista pitäisi ostaa, tai vähintään löytää joku, jolta sujuu ompeleminen.

Anniksen väen ja puutarhuri-työnohjaaja Tarja Tiilimäen toteuttamassa suunnitelmassa asfalttiviidakko jäisi paikoilleen, mutta pihalle tulisi hyötykasveja ja kauniita kukkia sekä pensaita kasvamaan ruukuissa, purkeissa ja autonrenkaista kasatuissa tötteröissä. Sen lisäksi puutarhassa olisi oleskelualue, joka luotaisiin maalatuista puisista lavoista ja vanhoista kaapelikeloista. Kesäkeittiönurkkaukseen tulisi yrttejä ja grilli. Basaaritunnelmaa luotaisiin hankkimalla aurinkovarjoja ja lamppunauhoja.

Emilia Laaksonen ja Mariel Jeskanen maalaavat puisia lavoja mustiksi. Niiden päällä voi puutarhassa istuskella tai niistä voi tarpeen vaatiessa loihtia myyntipöytiä tai muuta basaariin sopivaa tarpeistoa. Takana odottaa kasa auton renkaita maalipintaa. Renkaiden keskelle voi istuttaa kukkia.­

Lehtosen mielestä tapahtumapuutarha voisi palvella niin kesällä kuin talvellakin. Syksyisin voitaisiin pihassa järjestää syysmarkkinat ja talvella pyytää kaupungin aurauskalustoa jättämään pihaan lumilinnavärkkiä ja hakea kuusia joulutorin tunnelmaa varten.

Puutarhaan ovat tervetulleita kaikenlaiset yleishyödylliset yhdistykset, käsityöihmiset, kotileipurit ja monet muut, joilla on idea ja intoa. Suurta bisnestä ei ole tarkoitus alkaa puutarhassa käärimään, vaan puutarhasta on tarkoitus tulla porilaisten yhteinen viihtymö.

–Olemme ajatelleet, että tässä voisi järjestää vaikka kirpputoritapahtuman ja pop-up kahvilan. Kesäkahvilakin tästä tulisi nätisti, kun tästä sisältä keittiön ikkunat avaamalla voisi myydä kaikkea hyvää. Ja ravintolapäivää voisi viettää täällä, soppatykin voisi laittaa tuonne noin, kaavailee Lehtonen alustavien piirustusten yllä.

Nyt puutarhasuunnitelmiin ollaan laittamassa pökköä, sillä tarkoitus olisi saada puutarha käyttöön jo Porin superviikoksi. Nuorten idättämät ja kasvattamat kasvit kaipaavatkin jo isompiin ruukkuihin. Lisäksi kyselyjä basaaripaikoista ja myyntimahdollisuuksista on tullut jo.

–Silloin täällä Anniksella on jazzmajoitusta, niin täällä olisi vähän niin kuin jo asiakaskuntaa valmiina, vihjaisee Lehtonen.

Juttua korjattu 6.6. kello 10.02: Tarja Tiilimäen titteli Anniksella on puutarhurityön ohjaaja, ei puutarhatyön opettaja, kuten tekstissä aikaisemmin luki. Porilaisen toimitus pahoittelee virhettä.

Anniksen urbaani tapahtumapuutarha

Puutarhalle myönnettiin 5 500 euroa hyvinvointirahaa.

Yhteensä kaupunki jakoi 150 000 euroa kahdeksan eri hankkeen kesken.

Tapahtumapuutarhaa ovat olleet toteuttamassa Step by step -hankkeen nuoret ja muita innokkaita talkoolaisia sekä Annis.

Suunnitelmissa on jo muun muassa järjestää puutarhassa lasten leikkitapahtuma, jossa leikittäisiin erilaisia vanhoja pihaleikkejä, kuten pikipataa, kymmentä tikkua laudalla ja twist-narulla temppuilua.

Puutarhaa ovat tervetulleita käyttämään kaikki porilaiset Martoista mobilisteihin, niin taiteilijat kuin paakaritkin.

Oman tapahtumansa tai basaari-ideansa voi ilmoittaa Erja Lehtoselle. Puutarhan käyttö tulee olemaan maksutonta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?