Lauri Turtolan kolumni: Myydäänkö Porin torilla vastarannan kiiskeä? - Porilaine - Satakunnan Kansa

Lauri Turtolan kolumni: Myydäänkö Porin torilla vastarannan kiiskeä?

1.2.2018 8:00

Olin edellisellä viikolla kuuntelemassa ravintola-alan yrittäjien kuulumisia valtakunnallisesti. Lainsäädäntöasioiden lisäksi esille nousi huoli kaupunkikeskustojen kohtalosta. Aivan suurimpia kaupunkeja lukuun ottamatta keskustat autioituvat, kivijalkakauppa loppuu ja kauppakeskukset jylläävät.

Muutamilla paikkakunnilla vastaiskuihin on ryhdytty ja esimerkiksi Porissakin väläytelty toriparkki on rakennettu jokuseen kaupunkiin. Rohkeampia ratkaisuja ei ollut esittää kellään.

Tampereen ratikkaa lukuun ottamatta Pori oli ainoa kaupunki, josta oli kertoa konkreettisia toimia, sillä samana päivänä tekninen lautakunta oli hyväksynyt kävelykatualueen kesäisen laajentamisen. Ei aivan alkuperäisessä laajuudessaan, mutta kuitenkin.

Kaupunkikeskustan kuolemista on tässäkin kolumnissa valitettu jo kohta liikaakin, mutta koska tehtyä ei saa tekemättömäksi, pitäisikö keskustaa alkaa ajatella kokonaan uusiksi?

Kunnallisvaalien aikainen Tiilimäen Titaanin villi ehdotus puistosta torille ei ehkä sittenkään ole aivan päätön? Voisiko keskusta olla vihreä keidas? Liisantorille mietitty tekojäärata on aivan loistava ajatus! Jos Liisantorin laidalla olisi kahvila, voisi ainakin kuvitella kaakaomyynnin räjähdysmäistä nousua.

Ravintolat ovat olennainen osa kaupunkien keskustaa myös tulevaisuudessa, ja siksi myös Porin kesäinen ravintolakävelykatu on oikea askel varsinkin ensi kesänä jolloin turistien määrä kaupungissamme tulee olemaan valtava.

Vaan eipä se turistien määräkään kaikille sovi. Ymmärrettävästi esimerkiksi taksi- ja linja-autoliikenteen edustajat ovat esittäneet huolensa liikenteen sujuvuudesta superkuukauden aikana.

Nostan silti heille hattua, sillä perinteisen ei käy -vastauksen sijaan joukkoliikenteen toimijat olivat valmiit etsimään ratkaisuja jotka olisivat heille vähiten haitallisia, ymmärtäen suuren kuvan ja kokonaisuuden. Välillä kompromissin haku kuulosti jopa niin positiiviselta, että luulin jo hetken päätyneeni muualle kuin Poriin.

Suurin vastustus tuli kuitenkin torikauppiaiden suunnalta. Torin asiakkaat eivät nyt pääse torille, koska katuja on suljettu. Tosin Porin Linjat kuljettaa esimerkiksi asuntomessuturistit torille maksutta ja non-stoppina. Mutta ei auta, sillä siellä keskustassa liikkuu sitä turistia kuulemma vasta iltapäivällä, eivätkä he siellä enää silloin ole myymässä.

Eli jos Pori on houkutellut tänne isot tapahtumat ja tuhansittain turisteja, Pori tarjoaa heille ilmaisen joukkoliikenteen ja tuo heidät torille, niin ei kelpaa, kun tulevat liian myöhään. Että semmoista.

Mikkelin asuntomessuilla sen sijaan isoin ongelma torimyyjillä oli, että mansikka loppui kesken.

En ole lukenut markkinatieteitä ja olen vain pieni yrittäjä, mutta sen verran deebittiä ja creedittiä on tullut pyöriteltyä, että pyrin myymään asiakkaalle sitä, mitä se haluaa ja silloin kun se haluaa. Ja silloin kun asiakas liikkuu ja käy pyydykseen, lasken kaikki vieheet veteen.

Jos ensi heinäkuussa satut omistamaan minkä tahansa kioskin tai kippolan Porin keskustassa, niin ovet auki ja tavaraa tiskiin. Jos ei perinteistä asiakasta käy, niin mietipä, mitä voisi myydä tuhannelle turistille niiden kymmenen kanta-asiakkaan sijasta.

Tai sitten lopetetaan kaikki tapahtumat, saadaan rauhassa valittaa kuinka huonosti menee, eikä ketään käy. Riittää majoituskapasiteettikin ja saadaan oma auto parkkiin oven eteen, ettei tarvi kävellä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: