Vanha radioasema
Metallikylän peltoalueelle nousi 1930-luvulla iso funkistyylinen radioasema, joka rakennettiin Helsingin olympialaisten radiolähetyksiä varten.
Aktiivivuosinaan aseman teho oli niin suuri, että legendan mukaan Väinölän keittiökaapeista kuului puhetta, kun radioaallot heijastuivat kattiloista.
Radiotoiminta loppui jo aikoja sitten, ja aseman ympäristökin muuttui pellosta metsäksi. Nykyään radioasema on rujonkaunis näky.
Autoharrastajilla on toimintaa asemalla ja viime vuosina myös kulttuuriväki on ottanut sen omakseen. Alueelle onkin paljon taideteoksia ja veistoksia, jotka vain lisäävät aseman mystistä ja omituista tunnelmaa.
Itse rakennus on pahasti rapistunut. Rapistumista on jouduttanut se, että aseman alla on valtava vesisäiliö, jonka tehtävänä oli jäähdyttää kuumuutta hohkaavia radiolaitteita. Alun perin rakennukseen ei myöskään rakennettu lämmitysjärjestelmää, sillä laitteet pitivät aseman lämpimänä talvellakin.
Sijainti: Radioasemantien perällä Metallikylässä
Lautta - fiilis on lyöty
Porin keskustassa pitkään toiminut ravintolalautta nimeltä Lautta häädettiin vuonna 2011 pois Etelärannasta. Edes nettiadressi ei auttanut, kun Porin kaupunki päätti, että Lautta on siirrettävä pois.
Lautta hinattiin odottamaan parempia aikoja Reposaaren Satamapuiston laituriin. Siellä se on edelleen. Emme suosittele yksityisomistuksessa olevalle lautalle kapuamista, mutta menneiden aikojen bilefiiliksiä pääsee haistelemaan ihailemalla sitä rannalta.
Sijainti: Reposaaren satamapuistossa
Lautta viettää eläkepäiviään Reposaaressa.
Ruostunut rautatiesilta
Kokemäenjoen ylittävä rautatiesilta on vaikuttava näky varsinkin ilta-auringossa. Parisataa metriä pitkä ristikkosilta on niin pahasti ruostunut, että sen rumuus kääntyy jo kauneuden puolelle.
Vuonna 1930 valmistunut silta ei koskaan ole ollut kovassa käytössä, joten vaikka se näyttää pahalta, silta ei asiantuntijoiden mukaan ole romahtamisvaarassa. Sille pääsee myös kävelemään melko turvallisesti kevyelle liikenteelle tarkoitettua käytävää pitkin. Kaiteiden verkkojen kestävyyttä emme kuitenkaan suosittele kokeilemaan.
Erityisen hienon elämyksen matkailija saa, jos juna sattuu tulemaan samaan aikaan, kun on itse sillan keskivaiheilla. Junan tulo on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, sillä rataosa Aittaluoto-Ruosniemi on ollut suljettuna kaupalliselta liikenteeltä vuoden 2015 joulukuusta alkaen.
Sijainti: Isojoenrannan ja Kalaholman välillä. Isojoenrannan puolella silta löytyy Isojoenrannantien ja Soukantien risteyksen tuntumasta. Et voi ajaa ohi huomaamatta.
Kokemäenjoen ylittävä silta on pahasti ruostunut.
Vanha kivilouhos
Ruosniemen Kukkulakallio tunnetaan alkuasukkaiden keskuudessa myös nimellä Ankkalampi. Lempinimi johtuu paikalla sijaitsevasta kauniista lammesta, joka on kesäisin hyvin suosittu uimapaikka.
Lampi on muodostunut vanhan kivilouhoksen paikalle, joten sen ilme on sanalla sanoen rouhea. Paikan karua ilmettä korostavat louhikkoiseen kallioseinämään raapustetut lukuisat töherrykset. Ne ja epäviralliset nuotiopaikat kielivät vanhan kivilouhoksen suosiosta nuorison ajanviettopaikkana.
Kivilouhos perustettiin 1920-luvulla, ja täältä louhittua kiviainesta on käytetty esimerkiksi Porin sillan rakentamisessa. Toisen maailmansodan aikana louhoksella työskenteli neuvostoliittolaisia sotavankeja, kun saksalaisjoukot käyttivät vankityövoimaa Porin lentokentän laajennustöissä.
Sijainti:Ruosniemi, Liitostie 84.
"Ankkalammen" karu nähtävyys sijaitsee Ruosniemessä.
Rapistuva sahakolossi
Isonsannan saha on se valtava tiilirakennusten vierustama puukolossi, joka kohoaa Konepajanrannan varrella. Sahatoimintaa paikalla on ollut jo 1870-luvulla, ja punainen saharakennus on rakennettu 1920-luvulla. Sahatoiminnan päätyttyä tiloissa on toiminut muun muassa puutalotehdas.
Nykyään saharakennus on surullisessa tilassa. Rapistuminen näkyy jo kaukaa ulkoapäin ja sisältä sahan rakennukset ovat kuuleman mukaan joutuneet myös ilkivallan kouriin.
Sampo-Rosenlewin omistamalle sahalle ei ole menemistä ilman lupaa, ja alue on aidattu. Sahaa pääsee kuitenkin ihailemaan esteettä tontin vieressä kulkevalta jalkakäytävältä.
Sijainti: Konepajarannan itäpäässä.
Isonsannan vanha saha on huonosta kunnostaan huolimatta vaikuttava ilmestys.
Luonnonkauniit roskavuoret
Luotsinmäen alue on nykyään luonnonkaunis paikka, jossa on suosittu luontotorni. Kumpuileva maasto on menneiden sukupolvien perintöä nykyporilaisille, sillä Luotsinmäki oli muinoin kaupungin kaatopaikka.
Luontoa ihaillessa kannattaa siis muistaa, että kumpujen kätköissä on varastoituna suunnaton määrä jätettä. Viisaat tietävät kertoa, että jos kumpareet vaikkapa tulvan seurauksena romahtaisivat jokeen, olisi lopputuloksena erittäin paha ympäristökatastrofi.
Maastoa ei kannata tonkia tai varsinkaan kaivaa, sillä jätteet tulevat yllättävän nopeasti.
Sijainti: Jokisatamanpolku
Luotsinmäki on historiaansa nähden kaunis paikka.
Ruostunut maantie
Kaanaassa sijaitsevalta pigmenttitehtaalta on jo vuosikymmenet rahdattu ferrosulfaatti-nimistä kemiallista yhdistettä Tahkoluodon satamaan.
Ferroa on siinä tohinassa levinnyt myös maastoon, minkä seurauksena
pitkä pätkä maantietä on värjäytynyt ruosteenpunaiseksi kylttejä, tiemerkintöjä ja tienvarsikasveja myöten.
”Ruostunut” maantie yhdistettynä ympäröivään merelliseen teollisuusympäristöön luo omalla tavallaan vaikuttavan kokonaisuuden. Vastaavaa maisemaa ei pääse näkemään missään muualla Suomessa.
Ajolenkin päätteeksi voi tutustua Porin autopesuloiden tarjoamiin ratkaisuihin, joilla ferrosulfaatin saa putsattua pois omasta menopelistä.
Sijainti: Reposaaren maantie, esimerkiksi Kirrinsannantien risteyksen nurkilla.
Pigmenttitehtaalta viedään ferroa Tahkoluotoon. Se näkyy maisemassa.
Minikokoinen liikenneympyrä
Vanhallakoivistolla on liikenneympyrä, jota pidettiin pitkään yhtenä Suomen pienimmistä. Autoilijalle se on nähtävyys myös hämmentävyytensä takia. Piskuiseen ympyrään kun tullaan sisään peräti viidestä suunnasta.
Oikein hyvällä tuurilla pääset siis näkemään, miten risteykseen tulee viisi autoa samaan aikaan. Samalla pääset todistamaan harvinaista ilmiötä: porilainen autoilija menettää itsevarmuutensa liikenteessä.
Ulvilassa on kertoman mukaan vielä pienempi liikenneympyrä, mutta rohkenemme arvioida sen Vanhankoiviston ympyrää vähemmän vaikuttavaksi ilmestykseksi.
Sijainti: Vanhakoivistontien, Rasituksentien ja Palokunnantien risteys.
Piskuinen liikenneympyrä sijaitsee Vanhallakoivistolla.
Hylätty rautatie
Porin ja Haapamäen välille rakennettiin 1930-luvulla rautatie, jonka aktiiviura koko mitassaan jäi vain 50 vuoden mittaiseksi. Porissa Haapamäen on käyttökunnossa enää Ruosniemeen saakka. Esimerkiksi Ruosniemen laskettelukeskuksen kohdalla rata on jo täysin luonnon valtaama, ja sinällään näkemisen ja kokemisen arvoinen ilmestys.
Junia radalla ei tarvitse pelätä, mutta resiinoja voi tulla vastaan, jos lähtee patikoimaan rataa pitkin Ruosniemestä Noormarkun suuntaan.
Sijainti: Ruosniemen laskettelukeskus.
Pori-Haapamäki -rata kulkee Ruosniemen laskettelukeskuksen kohdalla.