Anarkiaa Martta-asenteella

Pois kurkkupikkelssit ja lakanoiden mankelointi! Anarkisti-Martat kehottavat olemaan ottamatta elämää liian vakavasti. Hulluja ideoita kaivataan Marttailun monipuolistamiseksi.

Veera Korhonen
Anarkiaa Martta-asenteella

Oman elämänsä Charlien Enkelit. Anarkisti-Martat Sari Raininko (vas) ja Katariina Lystad (oik.) kertovat, ettei tarvitse olla mestarikokki tai himosiivoaja liittyäkseen mukaan toimintaan.

Eeva JärvenpääPori

Sellaisia nutturapäisiä neiti-ihmisiä, jotka varmaan kaikki rakastavat kutomista ja ruoanlaittoa.

Näin ajatteli Katariina Lystad vielä pari vuotta sitten Martoista.

Mutta ei pidä tuomita ennen kuin on kokeillut, hän tuumi.

Hän päätti testata, kuinka hänen kaltaisensa tatuoidun ja pystytukkaisen naisen käy Marttailemassa.

–Hyvin kävi. Olen saanut täältä sellaisia ystäviä, joita en olisi ikinä tavannut ilman tätä harrastusta. Lisäksi olen oppinut paljon uutta. Vaikka minulla on ravintola-alan koulutus, olen silti löytänyt uusia asioita esimerkiksi keittiötyöskentelystä.

Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä rohkeita. Tasoittaakseen tietä muille perässään tuleville kiinnostuneille, mutta hieman varauksellisesti Marttailuun suhtautuville, hän perusti viime huhtikuussa Lounais-Suomen Marttojen alle Satakunnan Anarkisti-Martat -yhdistyksen.

Kuunnellaanko Anarkisti-Martoissa Sex Pistolsia ja ommellaan hakaneuloja vaatteisiin?

–Ei, sellainen ei ole tarkoituksemme. Anarkisti-Martoissa on ehkä enemmän ideana ravistella sitä perinteistä kuvaa Martoista, että kaikki Martat olisivat sellaisia tiukkiksia, jotka haluavat silittää joka ikisen rypyn vaatteista. Emme kapinoi Marttojen alkuperäisiä arvoja vastaan, vaan haluamme enemmänkin hakea sellaista nuorennusleikkausta. Toimintaamme saavat silti tulla mukaan kaikenikäiset miehet ja naiset.

Neljässä kuukaudessa yhdistys on jo saanut kolmisenkymmentä jäsentä. Tärkeitä arvoja ovat muun muassa ekologisuus ja yhdenvertaisuus.

Anarkisti-Martat tempaisivat kesäkuussa Tuo tullessas, vie mennessäs -tapahtuman, jossa raha ei vaihtanut omistajaa ollenkaan. Tarkoitus oli, että jokainen sai tuoda mitä tahansa ehjää ja kierrätettävää tavaraa mukanaan ja ottaa mukaansa tarpeelliseksi katsomaansa. Loput tavarat lahjoitettiin mielenterveyskuntoutujien toiminnan hyväksi.

Lisää samankaltaista toimintaa on luvassa syksyllä, kun Anarkisti-Martat järjestävät kokkauskurssin työttömille ja vähävaraisille sekä sushikurssin kaikille ruoanlaitosta kiinnostuneille.

–Kannustamme, että kaikki jäsenet ehdottaisivat ja ideoisivat myös itse, kaiken toiminnan ei ole tarkoitus olla aina johdon sanelemaa. Anarkisti-Martoissa on juuri se idea, että voisimme tarttua sellaisiin "epämarttamaisiinkin" puuhiin. Meillä ei tarvitse arkailla ehdottaa vähän niitä hullujakin ideoita.

Jo Pelle Miljoona lauloi aikoinaan, että Olen vapaa ja syntynyt voittamaan. Sellaista asennetta Anarkisti-Martatkin haluaisivat välittää. Anarkistien puheenjohtaja Lystad ja hänen aisaparinsa, varapuheenjohtaja Sari Raininko ovat sitä mieltä, että ihmiset stressaavat ja ahdistuvat arjessaan turhasta. Anarkisti-Marttojen yksi tavoite onkin opettaa ihmisiä ottamaan hiukan rennommin. Ei tämä elämä lopulta ihan niin vakavaa touhua ole.

–Vaikka olen Martta, niin kyllä meillä kotona silti vilisee villakoiria. Ja ne saattavat viikonkin olla siellä, ilman että kukaan jaksaa imuroida, Raininko nauraa.

–Olen aina ihmetellyt niitä sellaisia joulusiivousohjeita, joissa sanotaan, että näin sinun tulee tehdä. Niin kauan kuin sitä jouluaan ei missään komerossa vietä, niin eihän sitä jokaista kaappia tarvitse välttämättä siivotakaan, Lystad sanoo.

Sitten tärkeiden kysymysten äärelle.

Säilötkö?

–En. Marjoja laitan pakkaseen, mutta pois minusta kaikki kurkkupikkelsit.

Tunnistatko kaikki metsien sienet ja putsailet niitä illat pitkät?

–Tunnen tasan yhden sienen. Se on kärpässieni. Tiedän jopa, että sitä ei saa syödä.

Kasvatatko porkkanoita ja perunoita?

–En. Kaupasta saa.

Yhdestä asiasta Lystad kuitenkin myöntää nauttivansa. Se on silittäminen.

–Silitän usein niin, että laitan leffan samalla pyörimään. Se on minun oma hetkeni. Ei tunnu muuten yhtään hullummalta, kun Johnny Depp tai Bruce Willis hönkäilee vieressä. Bruce on erittäin hyvä silittämään, Lystad vitsailee.

Hullut ideat kokeiluun!

Ideoita Marttailuun kaivattiin ruohonjuuritasolta. Porilaine kantoi anarkistikortensa kekoon ja ehdotti muutamaa puuhaideaa Anarkisti-Martoille. Näyttivätkö he vihreää vai punaista valoa?

Naisten autot -iltama. Tutustuminen autokorjaamoon, jossa opeteltaisiin, että näin vaihdat auton renkaat, näin selvität yleisimmät auton viat ja näin kaadat lisää nestettä tuulilasin pissapoikaan. Voitaisiin harjoitella myös auton tankkaamista.

Tee-se-itse hemmottelupäivä. Kokeiltaisiin erilaisia itse helposti tehtäviä kuorintavoiteita, kylpysuoloja ja kasvonaamioita vaikka kasveista ja yrteistä. Myös kasvipohjaisista hiusväreistä voisi olla esittely.

Oomme kauniita! Näin karkoitat kamerakammon-päivä. Kuvattavana olemiseen totuttelua, ilmeiden ja eleiden kokeilua kameran edessä ilman, että vatsamakkarat tai roikkuposket huolestuttavat.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio