Altti Papinsaaren kolumni: Pori Jazzin uusi johtaja edisti kampanjaa, jonka "pääviestin mukaan homoudesta voi parantua"

Altti Papinsaaren kolumni: Pori Jazzin uusi johtaja edisti kampanjaa, jonka "pääviestin mukaan homoudesta voi parantua"
Altti Papinsaari

Pori Jazzin uuden toimitusjohtajan nimitys tuli ihan puskista, sillä Aki Ruotsalan kaksi aiempaa työpaikkaa olivat Merikarvialla ja Siikaisissa. Moni muistaa miehen Merikarvian peitonheilutuskampanjasta. Omiensa joukossa hänet tunnetaan paremmin.

Toista kautta kristillisdemokraattien puoluevaltuustoa nuijiva Ruotsala on myös Porin Vapaaseurakunnan puuhamies, joka kertomansa mukaan ei halua erottaa kristillistä vakaumusta arkisesta tekemisestä.

Kari Peitsamo laulaa: "Jazzin syvin olemus on tuntematon". Jazzjohto teki valinnan täsmähaulla, eli sai mitä halusi. Huomionarvoista on, ettei Ruotsala itse hakenut koko pestiin. Pori Jazz ry:n hallituksen Hannu Jaakkolan mukaan toimitusjohtajan ei tarvitse olla festivaalien kaikkien osa-alueiden tuntija. Aki Ruotsala ennakoi asiaa lausumalla viime kesänä KD-lehdessä: "Elämä pätevöittää". 

Kuten kuka tahansa ikäisensä, myös Pori Jazz kaipaa viriiliä apuvoimaa. Tapahtumien kiinnostavuutta mittaavassa Sponsor Insight -tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaiden kohderyhmissä Jazz on pudonnut armottoman kauas kärkisijoilta. Juuri tämän asian Etelä-Pohjanmaan tuplalastenvaunuvyöhykkeeltä kotoisin olevan johtajan toivotaan korjaavan. 

Toimitusjohtajat ovat olleet tähän asti likimain samaa ikäluokkaa tapahtuman kanssa. Nyt jazzhallitus nappaa nykytrendiin kiinni. Festivaalin ja uuden johtajan ikäero on paljon pienempi kuin Dannylla ja Erikalla, joten suhde saattaa toimia. 

Pori Jazz saa Ruotsalasta eheyttävän arvojohtajan. Jazzin ja porilaisten yrittäjien Raumanjuovan levyistä juopaa on syytäkin eheyttää. Onneksi meriittejä löytyy. Ruotsala on edistänyt tarmokkaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan suunnattua Nuotta-kampanjaa, jonka pääviestin mukaan homoudesta voi eheytyen parantua. Vaalitilaisuuksissa uusi jazzkiho on hyökännyt sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan.

Youtube-soittolistansa perusteella jatsitirehtöörin mielimusiikkia ovat Jippu ja Samuli Edelmann, Club For Five, 3 Doors Down sekä amerikkalaisia sotilaita ihannoiva I’m proud to be an American. Vaikka toimitusjohtajalta ei musiikillisesti vielä odoteta suuria linjauksia, saattaa ensi vuoden jazzlavalle nousta melkoinen yllätys. Ruotsalalla on näet suorat suhteet Euroviisut voittaneeseen Israeliin, juutalaisen B´nai B´rith -järjestön kautta.

Koska merkittävä osa pääsylipuista myydään vasta festariviikolla, on jazztoimistolla oltu säiden suhteen viimeistään juhannuksesta lähtien kädet kyynärpäitä myöten ristissä. Pori Jazz on ulkoistanut useimmat toimintonsa, mutta nyt rukoiluun on oma suorakanava talon sisällä. Porilaisen jazzkansan ei tarvitse olla enää huolissaan edes trombeista, sillä Taivas-TV:n haastattelussa Aki Ruotsala kertoo: ”Olen laittanut koko toivoni Jeesukseen. Jeesus on mun paras kaveri."


Lue myös nämä


Kommentit (41)

  • Pekka

    Aki Ruotsalan pääviesti ei ollut siinä että jokainen homo voi parantua, vaan siinä että Ruotsala ei halua epäillä Annen eli lesboudesta parantuneen kokemusta. Minusta se on vähintäinkin reilu asenne. Lisäksi muutoinkin seksuaalisuutemme on häilyvää, eikä kiveen hakattu ominaisuus. Miksi siis vain se on hyväksyttävää jos heterosta tulee homo, mutta päinvastainen oletus saa raivoisaa vastustusta osakseen.

    Tämä koko aihe jakaa kansaa ja myös tutkijoita. Mitään yleisesti hyväksyttävää ja kiistatonta näkemystä ei ole. Mikäli oikein olen ymmärtänyt, kannat eivät ole enää niin ehdottomia tutkijoillakaan kuin ennen. Homouden synnynnäisyydesta ei ole olemassa mitään kiistatonta biologiaan perustuvaa näyttöä. Aivojen rakenne, koromosomihäiriöt tai geenit voivat altistaa, mutta eivät määrää ketään homoksi. Pikemminkin nykyään on voitu nähdä ympäristön ja kokemusten muokkaavan ihmismieltä enemmän kuin biologiset tekijät. Näin ollen on outoa jos muutos homosta heteroksi halutaan kieltää jo periaatteen tasolla. Käytännössä muutoksen kokeneita löytyy kuitenkin pilvin pimein. Amerikan ex-gay ryhmässä oli jo vuosia sitten yli 20 000 muutoksen kokenutta. Suomessakin näitä on pilvin pimein, mutta vain harva haluaa tulla esiin sateenkaaripiirien raivokkaan mutta täysin perusteettoman vastustuksen takia.

  • Ei mulla muuta

    ”Juuri tämän asian Etelä-Pohjanmaan tuplalastenvaunuvyöhykkeeltä kotoisin olevan johtajan toivotaan korjaavan.”

    Etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevana minua hämmentää moinen kommentti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio