Porilaine

Altti Papinsaaren kolumni: Kiuru vai pulmunen

Altti Papinsaaren kolumni: Kiuru vai pulmunen
Altti Papinsaari

Entisen opetus-, asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun tunnuslause on: Jos ei hyppää, ei lennä.

A-studion selvityksen mukaan ministeri-Kiuru hyppäsi maailmalla ja lenteli pitkin kaukomaita yli nelinkertaisesti edeltäjiinsä verrattuna. Harva kykenee noudattamaan huoneentaulunsa tekstiä yhtä hyvin. Tokkopa sitä muuten ministeriksi pääsisikään.

Kiuru on antanut kasvot suomalaisen opetuksen ilosanomalle muun muassa Indonesiassa, Malesiassa, Kiinassa, Japanissa, Chilessä, Brasiliassa, Omanissa ja Saudi-Arabiassa.

Kehittyvissä maissa, joissa opinahjoissa ei ole saatu iskostettua yhtä paljon Pisaa päähän kuin Suomessa, taikauskolla on suuri merkitys. Ei ihme, että yksi Kiurun mannertenvälisistä kiertueista oli nimeltään The Superpower of Education.

Mukana matkanneessa Rovio-delegaatiossa valtion panosta osattiin arvostaa. Ihka elävä vihainen lintu, joka osaa pelata possua, nosti brändikuvaa niin sanotusti nextille levelille. Pori hyötyy turneesta edelleen, kun superkesälle löytyy valtuuston johdosta pätevä supervoimien asiantuntija.

Ministeriuran aikana solmitut kontaktit voivat myöhemmin johtaa niin pitkälle, missä pippuri kasvaa. Koska toisen ex-ministerin, Suvi Lindénin bisnekset rajoittuvat mustan-Afrikan maihin, voi Kiuru eduskuntauransa jälkeen valloittaa kokonaisia kontinentteja.

Ulkomailla suomalaisia ministereitä osataan arvostaa. Ulkoministeriöraportissa Kiurun kerrotaan ottaneen yleisönsä Chilessä lähes rocktähden elkein. Eikä ihme. Maissa, joissa veri kuohahtaa skandinaavista kiihkeämmin, katu-uskottavuus kasvaa, mitä kokeneempi selkäänpuukottaja tai -puukotettu on.

Kotimaassa kaikki eivät ole ymmärtäneet Kiurun kykyä soveltaa toiminnassaan ulkomailta imemiään vaikutteita.

Syksyllä 2012 valtiopäiväneuvos Mikko Elo kanteli oikeuskanslerille Kiurun ilman koulutusta käyttämästä opinto-ohjaajan tittelistä. Eloa myös hämmästytti, kuinka voi käyttää opettaja-nimikettä ilman pätevyyttä. Omanissa, jossa Kiuru neuvotteli koulutusministerin kanssa opettajakoulutuksesta asiaa ei ihmetelty. 

Keväällä 2014 oikeuskansleri sai kantelun Kiurun toiminnasta Centria-ammattikorkeakoulua koskevissa päätöksissä. Heti perään, kesällä 2014 Kiurun kähmäröinnistä Koulutuksen arviointikeskuksen johtajavalinnasta kanneltiin oikeuskanslerille.

Kantelut olisi voitu välttää, jos kantelijat olisivat ymmärtäneet toimia Kiurun kanssa kansainvälisemmin. Siis kuten Saudi-Arabiassa, jossa Kiurun saavutuksiin kuului yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittaminen.

Kolme oikeuskansleriepisodia yhdelle poliitikolle on jo huikea saavutus. Ihan kaikille Krista Kiurun osallisuus rikosilmoituksiin johtaneessa Porin kaupunginhallituksen salakuuntelujupakassa ei tullut yllätyksenä. Suuresta lintukirjasta selviää, että kiuru munii keskimäärin neljästi.


Kommentit (12)

  • Nimetön

    Toivottavasti kansa muistaa tulevissa vaaleissa nykypoliitikkojen käytöstavat, ei auta vaikka kuinka mollaisi kommenttipalstoilla. Äänestäkää tuoreita henkilöitä, heivatkaa ”vanhat pierut” (iästä riippumatta) johtopaikoilta ja tehkää muutos Porin ja Satakunnan kehitykseen. Mitä Krista Kiuruun tulee niin näytöt on nähty, johtopäätöstren aika tulossa…

  • Lasse

    Mielestäni hyvä kirjoitus, politiikkoja on hyvä tarkastella kriitisesti. Valta on asia joka myös velvoittaa ja se usein unohtuu päättäjiltä. Altti kirjoitti asiasta hyvin, kiitos.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio