Porilaine

16-vuotias Roope Virtanen pitää breakdancea elossa Porissa – "toki toivoisin, että harrastajia tulisi lisää"

Markus Viljanen
16-vuotias Roope Virtanen pitää breakdancea elossa Porissa – "toki toivoisin, että harrastajia tulisi lisää"

16-vuotias Roope Virtanen opastaa nuoria breakdancen saloihin.

Markus ViljanenPori

Porin kamppailu-urheilukeskuksella oli sunnuntaina jälleen tunti tehokasta toimintaa, kun nuoret tutustuivat breakdancen maailmaan Roope Virtasen opastuksella.

16-vuotias Virtanen löysi 1970-luvulla Yhdysvalloissa syntyneen tanssityylin jo varhain, juuri ala-asteen aloittaneena. Nyt hän yrittää saada hänelle rakkaan lajin paremmin esille.

Vihelän Seppo pyysi minua valmennushommiin, sillä olen aiemmin valmentanut breikkiä Ulvilassa. Tarkoitus olisi levittää lajitietoutta myös Poriin, Virtanen sanoo.

–Ulvilassa olen tehnyt valmennushommia neljä vuotta. Kymmenisen vuotta on nyt tullut harrastettua. Tykkään breakdancesta todella paljon, enkä kyllä osaisi lopettaakaan

Lajin juuret tulevat New Yorkin legendaariselta Etelä-Bronxin alueelta. Nuoriso otti yhteen kaksinkamppailujen merkeissä, mutta tanssimalla, pitäen väkivallan sivussa.

–Käsitys lajista oli pitkään tiivistettynä siihen, että lökäpöksyt kuuntelivat räppiä ja olivat "kriminaaleja". Nykyisin saa vallan hyvin olla sellainen kuin haluaa ja itseään saa toteuttaa vapaasti tanssin kautta. Laji sinänsä on sisällöltään sama, mutta imago on hivenen muuttunut, Virtanen tuumaa.

Virtanen avaa breakdancen ytimen neljään eri osaan. Footworkit ovat liikkeitä, jotka tehdään alhaalla, toprockit suoritetaan ylhäällä, freezet ovat esimerkiksi käsilläseisontaa ja power movet ovat näyttäviä, akrobaattisia liikkeitä, kuten breakdancelle tyypillistä päällä pyörimistä.

–Laji on siitäkin hieno, että se yhdistää kaikkia erilaisia tanssilajeja yhteen, Virtanen sanoo.

Breakdancen uusin alkeiskurssi alkoi viime kuussa. Sen lisäksi tarjolla on myös jatkokurssi. 7-15-vuotiaille suunnatussa toiminnassa on käynyt kiinnostuneita laidasta laitaan, mutta enemmän kaivattaisiin.

–Toki aina toivoisi, että harrastajia tulisi lisääkin, sillä breakdance on vähän "kuolleen lajin" asemassa. Porissakaan ei ole aiemmin ollut lajitoimintaa, joten ei breakdance täällä päin kovin suosittua ole ollut.

Breakdance

Tanssityyli, joka sai alkunsa 1970-luvulla New Yorkin Etelä-Bronxissa

Breakdance kehittää koordinaatiokykyä ja oman kehon hallintaa. Akrobaattiset ja vauhdikkaat liikkeet vaativat harjoittelua, mutta laji on helppo aloittaa, ja siinä jokainen voi kehittää omaa tyyliään.

Lajissa on monia liikkeitä, jotka ovat yleisesti tunnettuja, kuten erilaiset käsilläseisonnat ja päällä pyöriminen.

Porissa lajia valmentaa Roope Virtanen, joka vetää alkeis- ja jatkokursseja 7-15-vuotiaille nuorille


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Hyvä Roope, juuri tuota aktiivisuutta ja pitkäjänteistä tekemistä kun jatkat niin varmasti saat jalansijaa tälle harrastukselle!

  • Silloin kun minä olin nuori

    Porin Naisvoimoimistelijoilla oli jo 90-luvun lopussa/vuosituhannen vaihteessa breakdance-ryhmä, mutta sen jälkeen toiminta lienee hiipunut? Hyvä, että uusia harrastajia löytyy! Laji kehittää hyvin fysiikkaa ja rytmitajua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio