14-vuotias porilainen Pihla on Suomen kovimpia judolupauksia

Menestyksen taustalla on monipuolisuus ja ahkera harjoittelu.

Veera Korhonen
14-vuotias porilainen Pihla on Suomen kovimpia judolupauksia

Pihla on monipuolinen ja ahkera treenaaja.

Markus ViljanenPori

14-vuotias Pihla Salonen satsaa täysillä judoon. Tuo panostus on myös näkynyt vuosien aikana ja nyt korjataan lahjakkuuden ja kovan työnteon hedelmiä, kun kehitys tuottaa menestystä kovatasoisissa turnauksissa.

Viimeisin taidonnäyte Pihlalta nähtiin syyskuun viimeisenä päivänä, kun hän voitti Puolan Warsaw Openissa oman U15-ikäluokkansa turnauksen lisäksi myös U17-ikäisten sarjan. Kaikki ottelut hän voitti ennen täyttä aikaa.

–Varsovassa hänellä aukesi yhdessä ottelussa nenä, mutta paikkailujen jälkeen hän kiri vielä voittoon aivan loppuhetkillä. Parissa muussakin ottelussa hän oli tappiolla, mutta nousi voittoihin. Warsaw Open on aikalailla Euroopan isoin turnaus, joten suoritus oli hieno, Pihlaa valmentava isä Sami Salonen kehaisee.

Virallisten tilastojen mukaan Pihla on otellut tänä vuonna 64 ottelua, joista voittoja on peräti 59. Ottelumäärä on noussut huomattavasti viime vuodesta, sillä lahjakas judoka siirtyy ensi vuonna alle 18-vuotiaiden sarjaan, joten hän on ottanut jo nyt tuntumaa ylemmän ikäluokan otteluihin.

–Pihla ei ole oman ikäisissään hävinnyt Suomessa muutamaan vuoteen, ja hän on otellut pitkälti poikien kanssa. Ulkomailla on toki haastavampaa ja viime helmikuussa tulikin tappio Latvian mestari Evelina Graumanelle. Hänet Pihla tosin voitti seuraavalla kerralla heidän kohdatessaan toukokuussa Pohjoismaiden ja Baltian alueen isoimmassa turnauksessa, Kyodai Tournamentissa. Pihla otteli yhtä painoluokkaa ylempänä ja vastassa oli kolme Latvian mestaria, jotka hän voitti kaikki, isä Salonen sanoo.

Isältään Pihla saa syystäkin kehuja, mutta itsensä kehuminen on nuorelle lahjakkuudelle haastavaa.

–Sano nyt jotain, isä patistaa nauraen.

–En oikein tiedä. Ehkäpä juuri tuo kyky nousta tappioasemasta voittoon. Ja huononakin päivänä pystyy keräämään itsensä ja ottelemaan hyvin, Pihla listaa vaatimattomaan äänensävyyn pitkään pohdittuaan.

Yksi asia judomenestyksen taustalla on monipuolinen harjoittelu. Sami Salonen toteaa, että tämän monipuolisuuden uupuminen on yksi syistä, miksi suomalaisjudokat eivät ole maailmalla liikaa menestyneet.

–Pihlalla on viidet judoharjoitukset viikossa, mutta sen päälle myös paljon oheisjuttuja, kuten voimistelua. Hänen vahvuuksiinsa kuuluvat ehdottomasti hyvä kunto ja fysiikka. Nyt hän on saanut otettua myös aamuharjoituksia mukaan ohjelmaan ja maanantaisin on ollut treenit karatetyttöjen kanssa. Sellaista lajien välistä yhteistyötä.

–On siellä oppinut uusia nopeuteen ja koordinaatioon liittyviä juttuja. Teen heidän kanssaan alkulämmittelyt, mutta muuten minulla on oma lista harjoitteita, joita teen. Käyn myös kiipeilemässä ja harrastan yleisurheilua, Pihla jatkaa.

Koska sopivien vastustajien löytyminen on omassa kotimaassa kiven alla, matkustavat Saloset judon perässä paljon.

–Käymme Virossa harjoittelemassa neljästi vuodessa ja nyt joulukuussa lähdemme Tallinnaan. Lisäksi meillä on yhdestä latvialaisesta seurasta tuttuja, ja teemme heidän kanssaan yhteistyötä leiritysten muodossa. Pihla on saanut valtavasti ystäviä kisojen ja leirien yhteydessä, isä sanoo.

–On hienoa nähdä eri maiden nähtävyyksiä ja kulttuuria. Venäjästä esimerkiksi luulin aiemmin, että siellä olisi jotenkin pelottavaa, mutta ei se pitänyt paikkaansa. Balkanin ja Baltian alueella lähestulkoon kaikki puhuvat venäjää, joten olen itsekin opetellut sitä muutaman vuoden. Siitä on hyötyä, kun tutustuu muihin harrastajiin, Pihla mainitsee.

Pihla Salonen

Judoka

Syntynyt 12.1.2003

Edustaa Porin Judoseura Fudoshinia. Häntä valmentaa oma isä Sami Salonen.

Virallisen listauksen mukaan otellut tänä vuonna yhteensä 64 ottelua, joista voittoja on kertynyt huimat 59. Tähän vuoteen kuuluu myös kovatasoisia kisoja, jotka eivät listauksessa näy.

Voitti syyskuun lopussa järjestetyssä Puolan Warsaw Openissa niin U15- kuin U17-sarjankin.

Seuraavia isoja kisoja Pihlan kalenterissa ovat muun muassa helmikuun nuorten SM-kisat ja sen perään Cadet European Cup. Ensi vuonna hänellä saattaa olla mahdollisuus päästä kiertämään myös muita Eurooppa Cupin kisoja.

Palkittiin Satakunnan Urheilugaalassa vuoden 2016 nuoren lupaavan urheilijan stipendillä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio