Kolumnit

"Virukset laukkaavat karkuun jo nähdessään pakkasesta päivänvaloon nostetun purkin"

"Virukset laukkaavat karkuun jo nähdessään pakkasesta päivänvaloon nostetun purkin"
Tuomo Hurme

Metsä- ja puutarhamarjojemme terveellisyydestä puhuttaessa on korostettu erityisesti mustien (ja mustansinisten) marjojen tehovaikutuksia. Eikä syyttä. Kokemusteni pohjalta olen valmis tunnustautumaan mustikka- ja mustaherukkauskovaiseksi. Vaikea olisi ottaa talvea vastaan, ellei pakkasessa ja kellarissa olisi tarpeellinen määrä (ja mielellään vähän ylikin) eri tavoin säilöttyä mustikkaa ja herukkaa.

Näiden tummapintaisten herkkujen ansiot ovat tieteellisesti todistettuja. Esimerkiksi A- ja C-vitamiineja ne sisältävät moninkertaisesti appelsiineihin ja muihin etelän ihmeisiin verrattuna.

Mustikkaa saa omista metsistämme ilman ainuttakaan laiva- tai lentokuljetusta. Mustaherukkaa kasvaa useimmissa suomalaisissa puutarhoissa. Ei voisi toivoa ekologisempia vitamiinisaaliita.

Taloudessamme on kauan ollut tapana syödä mustikkaa muodossa tai toisessa likimain joka päivä ympäri vuoden. Tietysti se edellyttää kohtalaista ajankäyttöä ja vaivannäköä elokuisissa metsissä. Alle sadan litran mustikkavuosia meillä ei ole aikoihin koettu.

Mustikka on eteläisessä Satakunnassa tuottanut runsaan sadon useana peräkkäisenä kesänä. Pölytys on onnistunut ja hallavaurioilta säästytty.

Pölytyksestä puheen ollen tekee mieleni protestoida yleistä käsitystä vastaan. Mustikan pölyttäjiksi mainitaan yleensä kimalaiset, maamehiläiset, kärpäset ja muut kaksisiipiset. Ajatellaanpa tarkemmin. Marjojen kokonaismäärä metsissä on mieletön. Ei mistään löydy sellaista hyönteisarmeijaa, joka huolehtisi niin huikeasta pölytysurakasta.

Esimerkiksi kimalaisia on mustikan kukkiessa keväällä kovin vähän. Lennossa ovat vasta aikuisena talvehtineet kuningattaret. Kaikki kunnia kimalaisille ja muille mukaville pörriäisille, mutta eiköhän mustikka sentään pölyty suureksi osaksi tuulen voimin.

Valtaosa herukoista päätynee mehuksi. Hyvä niinkin. Meillä on herukka opittu säilömään eri tavalla. Marjat poimitaan yksittäin, eikä terttuina. Ne möyhennetään tehosekoittajalla soseeksi, joka annostellaan pienissä purkeissa pakastimeen. Makeutta lisätään maun mukaan.

Siinä vasta ase flunssapöpöjä vastaan! Näin hyödynnetään marjojen kuoret ja siemenet. Niissähän ne parhaat tehoaineet piilevät.

Ja virukset laukkaavat karkuun jo nähdessään pakkasesta päivänvaloon nostetun herukkasosepurkin.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luonnonvalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja


Kommentit (2)

 • Haluatko ohjeen

  Katsokaapa Marja-aroniaa. Se vie 6-0 mustikkaa ja muita metsämarjoja kun verrataan terveysvaikutteita. esim Marja-aronia sisältää mm. betakaroteenia, E, K, B2, C, B1ja B6 vitamiineja,antosyaniideja, polyfenoleja,kivennäis-ja hivenaineita(esimerkiksi magnesiumi, rauta, molybdeni, mangaani, kupari, boori,jodi).
  Itse olen juonut kylmäpuristettua marja-aroniaa jos vuosia.
  En muista koska viimeksi flunssaa sairastanut.
  Todelleista superfoodia takapihan puskasta.

  Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

 • olio

  Hyvä muistutus taas kotoperäisistä, maksuttomista vitamiineista. Samalla marjoista saa myös paikallisbakteerit, jotka auttavat pitämään suoliston bakteerikannan kunnossa. Vielä voi poimia sienetkin marjankeruumatkan varrelta. Samaa hyvyyttä on niissäkin, kunhan tietää, mitä poimii. Hyvät keinot on kuvattu jutussa säilömiseen – itse teen vielä helpommin: pakastan marjat ehjinä ilman sokeria puolen litran pusseihin. Ne ovat yhden hengen taloudessa kätevimmät annospussit. En käytä sokeria, se ei ole mitenkään välttämätöntä, vaikka moni toista väittäisi. Marjat ovat hyviä vaikkapa puurossa. Puolukat sopivat myös liharuokiin sellaisenaan, punaisina pilkkuina pientä särmikästä kirpeyttä antamaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio