Työtön kaatuu kunnalle

Työtön kaatuu kunnalle

Porin valtuusto myönsi lisämäärärahan työllisyyden hoitoon, mutta tavoite karkaa.

Tomi Lähdeniemi

Pitkäaikaistyöttömyyden kitkeminen on entistä enemmän luiskahtanut kuntien vastuulle.

TE-toimiston määrärahat työllistämiseen pienenivät edellisvuodesta ja kuntien palkkatukimäärärahojen ilmoitettiin loppuneen jo muutama viikko sitten. Ongelmia aiheuttaa epävarma taloustilanne, joka näkyy huonona työllisyytenä.

Pori on asettanut tavoitteeksi Kelan työmarkkinamaksujen eli niin sanottujen sakkomaksujen puolittamisen. Tämän tavoitteen mukaisesti kaupunginvaltuusto päätti maanantaina myöntää 1 900 000 euron lisämäärärahan työllisyyden hoitoon.

Määrärahalla yritetään työllistää juuri pitkäaikaistyöttömiä, joista koituu maksettavaksi Kelan sakkomaksuja.

Helppoa se ei ole.

Porissa on alkuvuoden aikana kartoitettu noin 1 600 sakkomaksulistalla olevan pitkäaikaistyöttömän tilanne.

Arvio on synkkä.

Kartoituksen mukaan suunnilleen puolella pitkäaikaistyöttömistä olisi mahdollisuus työllistyä, jos työpaikka järjestyisi. Toisella puolikkaalla ei ole realistisia mahdollisuuksia työllistymiseen.

Heidän kannaltaan oikea ratkaisu olisi esimerkiksi kuntouttava työtoiminta tai siirtyminen kokonaan työvoiman ulkopuolelle.

Tällainen tilanne, jossa tilastoissa makaa väärässä paikassa olevia ihmisiä, ei voi olla pitkäaikaistyöttömän saati sitten yhteiskunnan edun mukaista.

Työllistämistoimet olisivat todennäköisesti nopeampia ja vaikutuksiltaan tehokkaampia, jos ne kohdistuisivat sellaisiin pitkäaikaistyöttömiin, joilla on mahdollisuus ottaa työpaikka vastaan.

On erittäin todennäköistä, että Porin kaupunki ei yllä tavoitteeseensa. Sakkomaksujen puolittaminen ei onnistu.

Vaikka pitkäaikaistyöttömiä saadaan työllistettyä ja pois sakkomaksulistalta, tilalle tulee

jatkuvasti uusia työttömiä.

Työllisyydenhoito ei ole silti turhaa.

Nyt valtuuston myöntämällä lisämäärärahalla voidaan työllistää jopa 150 pitkäaikaistyötöntä Porissa. Tämä merkitsee noin 875 000 euron säästöä vuodessa.

Lisämäärärahalla aiotaan palkata erityisesti nuorisotakuun kohderyhmään kuuluvia alle 30-vuotiaita ja yli 55-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä.

Kaikkein parhaiten työllisyyttä hoitaisi, jos talous saataisiin nousu-uralle.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi.


Kommentit (10)

Kommenttisi on vastaanotettu ja odottaa hyväksyntää. Moderaattori tarkistaa viestin sisällön mahdollisimman pian.
  • Nimetön

    Kuulin ensimmäistä kertaa elämässäni sanan ”velvoitetyöoikeus”. Sellainen on kuulemma kaksi vuotta työttömänä olleella. Hänellä on oikeus päästä kunnan töihin normaalilla palkalla.

    Kerroin tästä eräälle tuttavalle. Hän oli sitä mieltä, että kunnan töihin voi päästä ja mennä, vaikkei ole minkään puolueen jäsen. Minä en ole. Jos kunta, jossa asun, kutsuu minut kaupunginjohtajaksi, tai mihin työhön tahansa, en kuitenkaan aio mennä. Palkan suuruudella ei ole merkitystä.

  • Nimetön

    Vähennetään puolet turhanpantti kaupungin pomoista ja poliittisista hyväveljistä. Näin saadaan säästyvillä rahoilla hoivaan, tie- ja ympäristötoimeen paljon taviksia työttömiä hommiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös