Suomeen ei mahdu eliittiä – Eikä saisi mahtua jatkossakaan

Suomeen ei mahdu eliittiä – Eikä saisi mahtua jatkossakaan
Kaisa Ylhäinen

Ministerit ja kansanedustajat ovat kulkeneet tämän viikon Porin katuja, ja terasseilla on voinut kuunnella viereisessä pöydässä käytävää poliittista keskustelua.

Suomi-Areenasta puhutaan tapahtumana, jonka aikana "tavalliset ihmiset" voivat helposti kohdata valtaapitäviä. Ajatus on sikäli kummallinen, että Suomessa kehen tahansa on mahdollinen ja helppokin saada yhteys.

Jos kansanedustajan tai ministerin avustaja ei huomioi poliitikolle lähetettyä sähköpostia, on aina sosiaalinen media, jossa monet ylintäkin valtaa käyttävät poliitikot nykyään käyttävät aktiivisesti.

Tutkimukset kertovat karusta ilmapiiristä.

Alkuvuonna julkaistussa, Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä tutkimuksessa 50 prosenttia vastanneista kertoi luottavansa valtakunnan tason päättäjiin melko vähän ja 20 prosenttia erittäin vähän.

Elinkeinoelävän valtuuskunnan Evan tämänvuotisessa arvot ja asenne -tutkimuksessa 77 prosenttia vastanneista arvioi, että puolueet ovat ajautuneet yhä kauemmas tavallisen ihmisen ongelmista.

Miten tämä on mahdollista maassa, jonka väkiluku on hiukan päälle viisi miljoonaa, ja väestö on yhä erittäin yhtenäinen?

Erot elintasossa ovat todellisuutta Suomessakin. Silti jako niin sanottuun kansaan ja niin kutsuttuun eliittiin on keinotekoinen.

Johtavien poliitikkojen tai heidän läheistensä koteja ei piilotella, ja heidän lapsensa leikkivät samojen koulujen leikkikentillä kuin muidenkin.

On omituinen ajatus, että ihminen muuttuisi kieroksi eliitin edustajaksi siinä hetkessä, kun äänestäjät ovat valinneet hänet edustamaan itseään.

Suomi on liian pieni maa, jotta tänne mahtuisi eliittejä.

Maassa, jossa jokainen on jonkun naapurinpoika ja kaikki ovat vähintäänkin väärän koivun kautta sukua keskenään, on yhtenäisyys käännettävä vahvuudeksi.

Tasa-arvoisuus sisältää keskinäisen kunnioituksen, joka puolestaan lisää turvallisuudentunnetta. Turvallisessa maassa kuka tahansa pääsee lähestymään ministeriä turvamiesarmeijan estämättä. Syntyy positiivinen kierre, joka ruokkii itse itseään.

Tasa-arvoisuudesta ja matalista kynnyksistä on pidettävä kiinni.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Kovin vähän tuntuu kirjoittajalla olevan kokemusta suomalaisesta eliitistä. Kyllä siihen vielä törmäät, kun pääset tarpeeksi korkealle. Silloin kirjoitteluasi ohjaavat nuo eliittiin kuuluvat ja jos astut sen varpaille, et kuulu enää joukkoon. Sinut eristetään ja urasi kehitys katkaistaan. Suomesta löytyy vain harvoja henkilöitä, jotka uskaltavat / voivat sanoa asioita, jotka eivät noita mielipiteiden vahtijoita tyydytä. Sanomisen vapauteen tarvitaan riittävän suuri substanssi ulkomaisissa piireissä, sillä silloin eliitin rahkeet eivät riitä asianomaisen hiljentämiseen. Missä on keskustelu ay-liikkeen verohuojennuksista, vuokrabisneksestä tai omaisuudesta? Keskustellaanko työeläkeyhtiöiden vaikutusvallasta ja niiden kultaisista oksista? Yrityksille palautettiin liikaa maksetut vakuutusmaksut. Vaan miten kävi työntekijöiden vastaavien rahijen kanssa ja missä on keskustelu?
    Tosiasiassa Suomea jallittaa hyvin suppea Hyvä Sisko- ja Veliverkosto, joka onnistuu uskottelemaan meille, ettei heitä ole olemassa ja että kaikilla menee hyvin. Todellisuudessa kaikkein huono-osaisimmilta on kaksin käsin rohmuttu rahaa eliitin taskuihin. Tässä uskottelussa tilastonikkarit ovat keskeisessä asemassa ja media toistaa kaikuna eliitin sanomaa.

  • Nimetön

    Nykyään työnantaja ei voi vaatia työntekijältä siistiä ulkonäköä, koska työtä tehdään pienellä työttömyyskorvauksella ilman palkkaa. Kiinteät vesimaksutkin ovat historiaa monessa taloyhtiössä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio