Kolumnit

Kolumni: Sote-pukki potilaan kaalimaan vartijana

Kolumni: Sote-pukki potilaan kaalimaan vartijana
Raisa Ranta

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen voimaantulo viivästyy ja hyvä niin. Aikalisä on tarpeen, kun ilmassa tuntuu edelleen olevan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Tulossa kuuluu olevan sekalainen viidakko eri tuottajien palveluita, joiden joukossa sairaiden ja apua tarvitsevien on määrä sukkuloida joustavasti ja ilman turhia raja-aitoja. Todellisuus lienee toinen, ainakin niiden asiakkaiden kohdalla, jotka tarvitsevat useampaa eri palvelua ja pahimmillaan tilanteessa, jossa omat tai omaisten resurssit eivät riitä vertailemaan eri tuottajien palveluiden hienouksia ja sopimusten pienellä präntättyjä poikkeuksia.

Tilanne tunnustetaan soten valmistelussa ja uudistus on synnyttämässä kasvavan palveluneuvojien ammattikunnan. Heidän tehtävänä olisi toimia asiakkaan kartturina sote-sokkeloissa.

Toistaiseksi on kai epäselvää kenen vastuulla neuvontapalvelut olisivat, mutta ainakin järjestöjen harteille tehtävää on aseteltu. Tosin resursseista ei ole puhuttu mitään, mutta ehkä säästöjen nimissä oletuksena on, että järjestöt hoitavat asian hyvää hyvyyttään, jäsenmaksuilla tai kenties yksityiseltä (sote-)sektorilta saatavilla avustuksilla.

Palveluohjaus tulee olemaan keskeisessä roolissa uudessa monituottajamallissa. Neuvontaa ja apua tarjoavilla henkilöillä on valtava vastuu potilaiden ohjautumisessa eri palvelutuottajien luokse.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja arvatakseen, kuinka suuria intressejä tehtävää kohtaan tulee olemaan. Palveluneuvojan suositus painaa vaakakupissa paljon silloin, kun hätä on suurin. Tästä painoarvosta ollaan myös valmiita maksamaan, kun kilpailu sote-asiakkaista pääsee vauhtiin.

Mutta miten varmistetaan palveluohjauksen tasapuolisuus? Kuka vastaa siitä, etteivät sote-lobbarit ohjaile neuvontaa eniten tarjoavalle? Puolueeton ja asiakkaan tarpeista lähtevä ohjaus on taattava lainsäädännöllä ja jatkuvalla valvonnalla, muuten saamme heittää hyvästit Suomen sijoituksessa maailman kolmanneksi vähiten korruptoituneena maana.

Voittoa tavoitteleva sektori tulee käymään kovaa kisaa kustannustehokkaista sote-asiakkaista ja heille lienee luvassa ensiluokkaista ohjausta. Vaarana on, että “kalliit”, paljon palveluita tarvitsevat tai vähävaraiset asiakkaat jäävät hyväntekeväisyyden varaan.

Jos sote-uudistuksen tavoitteena on suomalaisten terveyserojen kaventaminen, kuten väitetään, palveluohjaukseen on varattava riittävästi julkista rahoitusta kaikista säästöpaineista huolimatta.

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu (vas.)


Kommentit (1)

 • Nimetön

  Vanhaksi tulemienen hirvittää. Tämä systeemi. Sillä todennäköisesti kuolen johonkin diagnoosiin, en sairauteen. Ja jos hyvin menee kuolen vanhuuteen. Jos huonosti menee niin kivuliaasti ja hitaasti.
  Sillä yhteiskunnalta, sen veronmaksajilta, on odotettavissa ylenpalttista, aina kallistuvaa hoitotoimenpidettä, kunnes lopulta sidon vierelleni yhden hoitaja vuorokauden ympäri.
  Aivan hirveää.
  Itse en ole varma olenko sen ansainnut tai haluaisinko sitä. Ainakaan tällä hetkellä en haluaisi olla kaikesta ulkopuolisena juuri elävän kirjoissa, taakkana muille. Keinokuolemattomana.
  Mutta sitten ytimeen. Kaikista eniten ihmettelen näitä hoitoriittämättömyydestä ruikuttavia.
  Eikö jokainen ihminen ole ansainnut luonnollisen kuoleman ja loppua kohti vähenevän hoidon!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio