Sata-sote yhä tärkeämpi

Sata-sote yhä tärkeämpi

Hallituksen linjaukset valuttavat Satakunnan valtaa Varsinais-Suomeen.

Juha Ståhle

Optimisti olisi sitä mieltä, että yön yli nukkuminen toi Satakuntaan hieman valoa. Eilisaamu ei ollut kieltämättä aivan yhtä ankea kuin sitä edeltänyt tiistai-ilta, jolloin hallitus kertoi kehysriihen tuloksista.

Maakunta ei saanut tiehankkeista edes lämmintä kättä, kun perustienpidostakin leikataan. Satakunnalle jäi mustapekka, mutta kasvukeskukset saivat alueidensa kansanedustajien riemun perusteella enemmän kuin ne uskalsivat toivoa.

Toisin oli Satakunnassa. Edes suurteollisuuden vilkastamalle 8-tielle ei tipahtanut mitään, mikä ei toisaalta ollut yllätys. Sen kova kohtalo sinetöitiin jo aiemmin liikennepoliittisessa selonteossa.

Maakunnan edunvalvojien on terästäydyttävä, jotta he saavat viestin 8-tien elintärkeydestä ja tarpeellisuudesta perille ja jotta kunnostus ei etenisi yhtä kehnosti kuin kakkostiellä: pikkurahalla ja pätkä pätkältä.

Satakunnan saavutettavuus ei parane vanhoilla menetelmillä ikinä.

Hallituksen eiliset sote-linjauk- set merkitsevät maakuntien aseman vahvistumista.

Iso kysymys on kuitenkin yhä se, miten paljon maakunnat valtaa oikeasti saavat.

Hallitus sälytti niille linjapaperissaan 22 tehtävää, joten ainakaan työn puutetta ei pitäisi olla.

Vallan lisääminen on myös Satakunnalle myönteinen uutinen, mutta miinojakin on.

Vähäisin ei ole oman pelastuslaitoksen menettäminen. Hallitus linjaa, että pelastustoimen ja ensihoidon järjestävät jatkossa ne viisi maakuntaa, jotka ylläpitävät yliopistollisia keskussairaaloita. Satakunnassa se merkitsee siirtymistä Varsinais-Suomen komentoon.

Selvitysmies Lauri Tarasti olisi karsinut taannoisessa esityksessään pelastuslaitosten määrän 22:sta 12:een, yhtä moneen kuin hallituksen kaavailuissa oli täyden palvelun keskussairaaloita.

Tarastin esitys olisi turvannut Satakunnassa sekä oman pelastuslaitoksen että keskussairaalan aseman. Nyt on hieman uusi ääni kellossa.

Sata-soten valmistelijoiden pitää olla hereillä ja edetä työssään jämäkästi. Hyvin oraalle noussut maakunnan yksituumaisuus ei saa kaatua uusien linjausten ja valinnan vapauksien ristipaineissa.

Kommentoi pääkirjoitusta: Julkaisemme lukijoiden kommentteja mielipideaukeamalla. Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Säästöjä hallitus hakee ja tää on vasta alkua, valitettavasti…

  • Nimetön

    Kunnallispoliitikkomme ovat aina unessa. Kun tarjolla oli yli sadan miljoonan elintarviketehdas, kaikki kaupunginjohtajamme olivat niin unessa että yksikään ei huomannut valvoa että lupa-asiat saadaan ajoissa byrokratian rattaista läpi ja edes mahdollisuus kilpailla tehtaasta menetettiin. Satamalle ja telakalle kukaan ei ole edes miettinyt mitään uusia toimintoja, vaan odotettu vain passiivisesti, josko joku jostain joskus tulisi jotain ehdottamaan. Nykyään tarvitaan aktiivisia ja innovatiivisia johtajia, puhutaanpa sitten yrityksistä tai kaupungeista. Pori on siitä harvinaisessa asemasssa, että suomalaiset kaupungit ovat pääosin selvästi joko kuolemassa tai kasvamassa, kun Porin tulevaisuus on aivan näiden ääripäiden keskellä, veitsenterällä. Pori voi kaatua kehityksellisesti kumpaan tahansa suuntaan, joko hitaaseen kasvuun tai hitaaseen kuolemaan. Tällä hetkellä vaa’ankieli on kohti kaupungin kehityksen kuolemista ja nopeita ratkaisuja tarvittaisiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio