Peiton heilutuksen jälkeen mieskalenteri: Merikarvian medialoikka tukee myös elinvoimaa

Peiton heilutuksen jälkeen mieskalenteri: Merikarvian medialoikka tukee myös elinvoimaa
Juha Ståhle

Merikarvia tyytyi lopulta perinteiseen tyyliin. Uutta kunnanjohtajaa haetaan ilmoituksella, joka ei poikkea muista.

Vielä Facebook-sivuillaan kunta etsi todellista intiaanipäällikköä, chiefiä. Räväkkää linjaa olisi kannattanut jatkaa loppuun asti, sillä kunta tunnetaan jo oman tiensä kulkijana. Lumifestivaalit, peiton heilutukset ja marraskuussa ilmestyvä mieskalenteri ovat siitä esimerkkejä.

Ennakkotiedot kertovat, että kunnan 150-vuotisjuhlavuoden mieskalenterissa ei nähdä virkamieskermaa, mutta siitä ei taida olla haittaa. Palomiehiä ja voimailijoita kuvissa ainakin on.

Merikarvia on loikannut viestinnällisesti parissa vuodessa takarivistä lajinsa suunnannäyttäjiin.

Merikarvia edellyttää tulevalta kunnanjohtajalta muiden ominaisuuksien lisäksi kykyä kehittää kunnan elinvoimaa.

Elinvoima on kunta-alan muotikäsite, jolla näyttää olevan yllättävää vetovoimaa kaakkoisessakin Satakunnassa. Itsenäisen ja -päisen Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää on päättänyt pyrkiä Huittisten uuteen elinvoimajohtajan virkaan.

Huittinen irtautui jo aikapäiviä sitten Prizztechin tarjoamasta seudullisesta elinkeinoyhteistyöstä. Uuden viran perustaminen tarkoittaa sitä, että linja jatkuu ja voimistuu.

Kunnat varautuvat elinvoiman korostamisellaan myös sote- ja maakuntauudistukseen. Se mullistaa kunnan talouden, jos ja kun sote siirtyy maakuntien kontolle.

Omillaan pärjääminen ja kotiin- ja sisäänpäin veto ovat kuntien elinkeinostrategioista yksi malli. Toinen tie pyrkii ottamaan hyödyt seudullisesta yhteistyöstä.

Molemmista on hyviä esimerkkejä, ja huonoja.

Seudullisessa yhteistyössä on pisimmällä Tampereen seutu, jossa vahvat ja itsenäiset kunnat repivät kaikki synergiaedut irti toimimalla elinkeinoasioissa yhdessä rintamassa. BusinessOulu satsaa vuorostaan oululaiseen rohkeuteen ja etukenoon.

Satakunnan kuntien pitäisi löytää oma valtaväylänsä. Esimerkiksi Huittinen ja Rauma ovat kyntensä näyttäneet, mutta mitä tapahtuu Porin seudulla?

Sillä ei taida olla loppujen lopuksi suurta väliä, kumpaa polkua edetään, kunhan tulosta tulee.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hyvä juttu. Porin elinvoimakyky taitaa olla kokkareissa, siis kutsuilla. Niissä viisastellaan digitalisoinnista ja muusta nykymenosta. Oikeaa elinvoimatyötä kaivataan. Tyyli on sivuseikka, perinteiselläkin pärjää jos on aitoa ahkeruutta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio