Näytön paikka

Näytön paikka

Maakuntauudistus tarvitsee tehokkaan valmistelunyrkin Satakunnassa.

Juha Ståhle

Mahtavaa maakuntauudistusta valotta- vien tilaisuuksien sarja alkoi eilen Porista ja päättyy Kainuuseen 3. lokakuuta.

Porin Promenadikeskuksessa ei ollut suurta urheilujuhlan tuntua, vaikka muutos on historiallisen suuri. Muutama luku: Kunnilta siirtyy valtion kautta maakunnille verotuloja 17,7 miljardia euroa. Työpaikkaa vaihtaa noin 220 000 henkeä vuoden 2020 loppuun saakka. Uudistusesityksessä on tämänhetkisen tiedon mukaan noin 800 sivua.

Neljä päivää maakuntauudistuksen muutosjohtajana toiminut Pauli Harju vakuutti, että kyseessä on himmelien purkutalkoot, kun 18 maakunta imaisee yli 400 organisaatiota ja niiden tehtävät.

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) oli kommentissaan samoilla linjoilla. Enää ei ole syytä keskustella siitä, toteutuuko uudistus. Nyt se pitää vaan tehdä, myös Satakunnassa.

Pelastusaluejako nousi odotetusti Satakunnan tilaisuuden yhdeksi päärutinan aiheeksi, vaikka se ei kuulu maakuntauudistusta valottaneen kunta- ja uudisministeri Anu Vehviläisen (kesk.) reviiriin. Virkamiesesitys typistäisi pelastusalueiden määrän 22:sta viiteen.

Esitys näyttää niin jalat ilmassa tehdyltä oivallukselta, että maakuntien edunvalvojien pitäisi pystyä torppaamaan epärealistinen hanke. Pelastustoimen rakenneuudistus olisi järkevää linkittää 12 laajan päivystyksen sairaalan ympärille.

Maakunnat eivät saa uudistuksessa verotusoikeutta, mutta suunta näyttää selvältä. Satakunnassa ei pistetä hanttiin, jos ja kun maakuntavero aikanaan tulee.

Verotusoikeus on paikallaan. Muussa tapauksessa maakunnat eivät ole aitoja itsehallintoalueita.

Uudistuksen onnistuminen ratkaistaan maakunnissa.

Satakunnan työtavoista saatiin viime viikolla ensimmäiset viitteet, kun maakuntaliitto aloitti esivalmistelun. Vehviläinen ei pitänyt Satakunnankaan valitsemaa linjaa – parempi liikaa kuin liian vähän – pahana, vaikka työryhmissä on väkeä kuin pipoa.

Esivalmistelun, todellisen perusduunin, luulisi olevan hallinto- ja lakimiesten hommia.

Satakuntaliitolla on nyt näytön paikka. Valmistelu ei saa puuroutua.

Kommentoi pääkirjoitusta: Sähköpostit: sk.mielipide@satakunnankansa.fi. Kirjeet: Satakunnan Kansa / mielipiteet, PL 58, 28101 Pori


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Satakuntaliitto ajamaan satakunnan etuja. Tällä hetkellä nimi voisi olla poriliitto ku niin yksioikoisesti ajaa vaan porin etuja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös