Kolumnit

Kolumni: Kentän laidalla rasisti

Kolumni: Kentän laidalla rasisti
Eero Leppänen

Mitä yhteistä on elokuvateatterilla Memphisissä ja rovaniemeläisen jalkapallokentän laidalla typeryyksiä huutelevalla miehellä?

Se, että rasismiin suhtaudutaan, tai ainakin pitäisi suhtautua sensitiivisemmin ja vanhat tavat ja tottumukset eivät enää päde.

Viime viikolla elokuvateatteri Orpheum Memphisissä ilmoitti, että se ei enää esitä elokuvaa Tuulen viemää ensi kesän ohjelmistossaan, koska se on loukkaava osalle asiakkaista. Oscar-voittaja klassikko-elokuvassa on rasistisia stereotypioita.

Niinikään viime viikolla eräs yritys joutui somekohun keskelle Rovaniemellä kun sen virkistyspäivillä yksi työntekijöistä huuteli törkeitä rasistisia kommentteja jalkapallo-ottelussa ja yrityksen johto ei älynnyt tilanteen vakavuutta.

Olen itse sitä ikäluokkaa, jonka kouluopetuksessa ja koulukirjoissa käytettiin n-sanaa aivan yleisesti. Silloin ainoastaan sanasta väännetty lyhyempi versio käsitettiin loukkaavaksi.

Nyt on toisin ja luulisi, että se asia olisi kaikkien tiedossa. Ja niin se onkin. Sanaa käytetään koska Suomessa on paljon rasisteja.

Verkkotuottajana joudun tekemisiin suuren yleisön uutisreaktioiden kanssa omassa somessamme ja kommenttipalstamme moderoinnissa. Muutamana viime vuotena siellä on sykkinyt vahva rasismi ja Turun tapahtumien myötä se pääsi valloilleen.

Siinä keskustelussa ei sitten enää ole ollut mitään rajoja. On aivan turhaa vedota mihinkään maahanmuuttokriittisyyteen kun kysymys on silkasta, puhtaasta rasismista.

Kaikki maahanmuutokriittisethän eivät ole rasisteja, mutta kaikki rasistit ovat "maahanmuuttokriittisiä". Tietty osa ihmisistä käyttää "maahanmuuttokritiikkiään" rasisminsa tekosyynä.

Sillä ei millään maahanmuuttoargumentilla voida perustella sitä, että Lapin Kansan maahanmuuttajataustaisen lehdenjakajan työtä häiritään väkivaltaisesti ja siitä kertovaa uutista vähätellään ja sille naureskellaan.

Eikä sitä, että jalkapalloa pelaavaa tummaihoista nimitellään kentän laidalta ja kukaan ei nimittelijää hiljennä ja siitä kertovaa uutisjuttua kutsutaan mielensäpahoittamiseksi. Ei se sitä ole.

Uutisjuttua vähäteltiin myös sillä, että siinä loukkaannutaan toisen puolesta. Rasismi on kuitenkin jotain ihan muuta kuin lapsellista huutelua tuomarille tai vastapuolen hyökkääjälle.

Ei koulukiusaamistakaan tuomita vain silloin kun kiusaamisen kohde siitä valittaa. Koulukiusaaminen on aina tuomittavaa. Niin on myös rasismi.

Poliitikoiltamme ei tunnu löytyvän selkärankaa rasismin kitkemiseksi. Olen syvästi pettynyt siihen, että johtajamme tasavallan presidenttiä myöten höpöttelee ääripäähörinöitä näin selvässä asiassa.

Tuntuu siltä, että rasismi ja terrorismin pelko ovat ihmisten ja poliitikkojen mielissä kietoutuneet oudolla tavalla yhteen. Terrorismia ei hyväksy kukaan muu kuin terroristit itse. Se on itsestään selvää. Selkeä rasismi on toinen asia

Poliitikoista ei ole arvojohtajiksi ja julkisuudessa pieni(?) rasistinen vähemmistö on ottanut haltuunsa keskustelupalstat ja somen. Mitä sitten on tehtävissä?

Rasismille pitää olla nollatoleranssi. Nyt sitä ei kuitenkaan ole. Sille on aivan liian suuri toleranssi. Meidän, tavallisten ihmisten pitää osoittaa sanoillamme ja teoillamme, että rasismi ei ole hyväksyttävää. Vaikka joka päivä.

Sano siis rasistille kaikkien kenttien laidoilla, että tuo ei käy,

Kirjoittaja on verkkotuottaja


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Hyvä kirjoitus ja siitä välittyi aito myötätunto. Tästä mielensä pahoittaneet voivat miettiä sitä, että vierasmaalaisen näköinen ihminen on voinut tehdä elämässään vaikka mitä arvokkaita asioita, olla tavis tai sitten vähemmän kiltti. Toisaalta sellainen, joka käy esimerkiksi kentän laidalla huutelemassa, voi ihan rauhassa siirtyä tekemään muita juttuja, jatkaa omaa elämäänsä. Kukaan ei yllättäen kadulla kommentoi hänen hiustenväriään, ihoaan, kasvonpiirteitään ja kutsu sitä rasistiseksi. Vain teot arvioidaan. Hän, joka on ”väärän” värinen, elää joka ikinen päivä alttiina sille, että tulee arvioiduksi ulkomuodon, ei persoonan, ei lahjakkuuden tai tekojen mukaan. Hän ei voi lähteä ovesta ulos ilman, että joku voi käyttää sananvapauttaan eli toivottaa väkivaltaista kuolemaa Suomen turvallisuuden edistämiseksi tai murjaista vaikkapa vitsin. Rotuun tai ulkonäköön muuten liittyvät yleistävät kommentit ovat osoitus vakavasta harkintakyvyn puutteesta: niin toimivan ihmisen käsiin en missään tapauksessa halua poliittisia päätöksiä jotka koskevat läheisiäni tai minua.

    Tuulen Viemää -elokuva voisi olla teoksena hyvin opettavainen ja kertoa Yhdysvaltojen historiasta paljonkin. Aihe taitaa olla vielä niin arka, ettei elokuvateatteri voi mainostaa elokuvaa toteamalla että aiheena on häpeällinen jakso maan historiassa ja elokuvan toteutus on nolon asenteellinen. Sillä saisi toisen ryhmän raivostumaan.
    Eskimo ja inuiitti ovat kumpikin keksittyjä nimityksiä, jotka eivät ole mistään eskimokielestä peräisin. Inuit on Grönlannissa puhutun kielen sana, joka tarkoittaa ihmisiä. Grönlantilaiset siis puhuvat inuiiteista kun tarkoittavat ihmisiä yleensä ja siellä alkuperäiskansan edustaja in eskimo. Eskimoiden yhteisissä kokouksissa on keskustelun ja äänestysten jälkeen päädytty inuiitti -sanaan, joka kuitenkin on ristiriidassa sen kanssa, että Koillis-Venäjällä asuu eskimoita (jupik), joilla ei ole ollut mitään yhteistä kulttuuria sen Kanadan väestön kanssa, jotka , pitävät inuiitti -sanaa ainoana oikeana.

  • Nimetön

    Nyt oli hyvä puheenvuoro. Kaikenlainen räyhäpäinen, toisten ihmisarvosta piittaamaton puhe tuntuu olevan uusi normi. Jos itsellä on kurja olla, toisten päälle räkiminen voi helpottaa hetken. Ei se silti mitään ratkaise.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio