Huhtasaaren nationalismi kiertää ongelmat

Huhtasaaren nationalismi kiertää ongelmat
, Tomi Lähdeniemi

"Laura Huhtasaari on vaarallinen!"

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaaren käytännössä varma presidenttiehdokkuus on kirvoittanut lehden lukijoilta vaatimuksia pidättäytyä kokonaan uutisoimasta hänen edesottamuksistaan Satakunnan Kansassa.

On varsin normaalia, että kaikkien puolueiden poliitikot näkevät lehden uutisoinnissa usein tarkoituksenhakuisuutta, kun kyse on poliittisesta kilpailijasta.

Huhtasaaren tapauksessa vastustus ja myös kannatus ovat omaa luokkaansa. Kyse on usein tavallisista lukijoista, joiden suhtautuminen lähentelee fanaattisuutta.

Satakunnan Kansan linja sensuuriin on selkeä.

Demokraattisilla vaaleilla kansanedustajaksi valittua Huhtasaarta ei aseteta uutispimentoon, vaan hänen hyvistä ja huonoista avauksistaan uutisoidaan normaalien uutiskriteerien mukaan.

Porilaisena kansanedustajana hän on kiinnostava ja läheinen presidenttiehdokas, mutta mihinkään suosimiseen lehti ei ryhdy.

Päinvastoin. SK:n tehtävä on suhtautua kriittisesti Huhtasaaren erikoisiin heittoihin, kevyeen asiaosaamiseen ja kokemattomuuteen.

Toisaalta hän on edustava ja karismaattinen esiintyjä.

Huhtasaaren nousu ensimmäisen kauden kansanedustajan perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi ja nyt presidenttiehdokkaaksi on huikea.

Mitä on ilmiön taustalla?

Globaalin maailmantalouden piti luoda lähes paratiisi maan päälle, mutta sen sijaan katsomme vierestä, kun yritykset siirtävät työpaikkoja tuotantokustannuksiltaan halvempiin maihin.

Vaikka elämme ihmiskunnan vaurainta aikaa, näemme korostetusti globalisaation kielteiset vaikutukset.

Poliittinen systeemi on tehoton, koska politiikoilla ei ole keinoja puuttua talouden voimiin, jotka muokkaavat elämäämme.

Tällaisessa tilanteessa on inhimillistä, että ihmiset hakevat ratkaisuja romantisoidusta menneisyydestä.

Huhtasaaren tarjoamat ratkaisut ovat juuri tällaisia: oma rahapolitiikka on saatava takaisin, EU:sta on erottava, rajoille on tuotava passitarkastukset takaisin, presidentin oikeus hajottaa eduskunta on palautettava…

Ongelma on, että globaaleja ongelmia yritetään ratkaista nationalismilla.

Kansallismielisyyden ja globalisoituvan maailman välillä on valtava epäsuhta.

Ilmastonmuutos, pakolaiskriisit ja perinteisiä työpaikkoja tuhoava digitalisaatio ovat kaikki globaaleja ilmiöitä.

Nationalismilla ei ole keinoja ratkaista näitä ongelmia.

Pahimmillaan ilmiön olemassaolo kiistetään, kuten on tapahtunut ilmastomuutoksen kanssa. Pakolaiskriisiä yritetään ratkaista kansallisesti, kun syyt ovat aivan muualla.

Digitalisaatio vie työpaikat, eivät maahanmuuttajat, mutta tästä vaietaan kokonaan.

Ratkaisuksi tarjottu asioiden ottaminen omiin käsiin ei auta.

Globalisaation voima on niin valtava, että paluu menneeseen on mahdotonta.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.


Kommentit (14)

  • Nimetön

    Huhtasaari tyrkyttää isänmaallisuuttaan niille, jotka vuodattavat ilon kyyneleitä suomalaisen keihäänheittäjän menestyessä. Siis niille joilla isänmaallisuus on henkinen voimavara jo nyt. Tuskin hän muistaa neuvoa finanssikeinottelijoita, jotka vievät suomalaisten työllä kerätyt yritysvoitot ulkomaille ja lopettavat työpaikat Suomessa. Huhtasaari pelaa härskiä peliä osattoman ihmisluokan tunteilla.

  • Nimetön

    Lauran paras puoli on se että hän tuo presidenttiehdokkaana keskusteluun asioita joista muuten ei keskusteltaisi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio