Pori Jazz

Eliitti temmeltää ja lokit häiriköivät – kitinästä huolimatta Porin superviikko on parasta Suomen kesässä

Eliitti temmeltää ja lokit häiriköivät – kitinästä huolimatta Porin superviikko on parasta Suomen kesässä
Inka Partanen

Suomi-Areenasta ja Pori Jazzista rakentuva superviikko on täysin kiistatta parasta mitä Porille ja Porissa voi tapahtua.

Silti sopivasti valikoiva median kuluttaja voi kuvitella, että suunnilleen kaikki mahdollinen on näissä kinkereissä pielessä: majoitus on kallista ja riittämätöntä, tilaisuuksia on ylenmäärin tai vääristä aiheista, eläimet piinaavat ihmisiä (lokit) tai niiden kulkua rajoitetaan (koirat), ihmiset pissivät ympäriinsä ja Hornetin ylilentokin oli rahan haaskausta.

Kritiikkiin ei silti koskaan pidä suhtautua ylimielisesti. Mikään yleisöennätys ei takaa sitä, että kaikki on täydellistä.

Vaikka ruoka, yösija ja vessat ovat toki tärkeitä, Porin ja seutukunnan näkökulmasta erityistä huomiota pitäisi jatkossa kiinnittää siihen, miten alue näkyy Suomi-Areenan tapahtumissa ja jazzhumussa.

Ikävästi kehitys on nimittäin sen suuntaista, että erityisesti Suomi-Areena on paisuessaan luisunut yhä vähemmän maakunnan näköiseksi tapahtumaksi. Tästä on syytä olla korostetusti huolissaan, koska suurtapahtumien merkitys alueen taloudelle ja vaikutusmahdollisuuksille on huikean suuri.

Jos sama meno jatkuu, tapahtuman juuret Poriin eivät enää ole yhtä tiukassa ja yleisö yhtä sitoutunutta kuin nykyään.

Muutos näkyy monessa. Yhä harvemmin lavoilla nähdään oman maakunnan asiantuntijoita. Yhä enemmän luotetaan niihin iänikuisiin kasvoihin, jotka ympäri vuoden kommentoivat kaikkea mahdollista missä tahansa mediassa – esimerkiksi Mikael Jungnerilla ja Tuomas Enbuskella riitti molemmilla pätevyyttä seitsemään eri debattiin, osin jopa yhtä aikaa.

Yhä useampi paikallinen ammattijuontaja lomailee koko viikon ja keskustelujen vetäjät haalitaan pääkaupunkiseudulta. Ylipäänsä kehä kolmosen ulkopuolinen osaaminen on jäämässä sivurooliin.

Porilaisten ja satakuntalaisten pitää nykyistä ärhäkämmin tuuppia omia osaajiaan ja omia teemojaan esille.

Löytyisikö uusia tapoja tukea paikallisia toimijoita omien tilaisuuksien järjestelyissä?

Entä yrittäjät – yhteistyötä puskemalla voisi olla mahdollista saada useampia pieniä paikallisyrittäjiä näkyviin. Mukana oleminen kun ei vaikuta vain siihen, mitä uutisissa Areena-viikolla kerrotaan tai miten kassakone sillä hetkellä kilisee, vaan sillä voi olla paljon pidempiä ja pysyvämpiä positiivisia vaikutuksia.

Tapahtuman järjestäjienkin pitää muistaa, että Suomi-Areena on ainutlaatuinen mahdollisuus nostaa uusia kasvoja kovin ahtaalle valtakunnallisten huippuasiantuntijoiden listalle.

Samalla saattaisi hälventyä tapahtuman nurkilla kyräilevien sitkeä epäily ”yhteiskunnallisen ja poliittisen eliitin” temmellyksestä.

Sekään ei ole automaatti, että edes isot toimijat ymmärtävät, minkälaiset tilaisuudet Porissa ja keskikesässä oikeasti herättävät vireää keskustelua.

Nyt kuluneella viikolla nähtiin esimerkiksi ministeriön virkamies juontamassa omien ministereidensä keskustelua, kuusi poliisia keskustelemassa keskenään poliisin luotettavuudesta sekä umpitylsästi otsikoidut ”suuret” pahe-, ruoka-, vero- ja liikennekeskustelut.

Nämä löysäilyt johtuvat ehkä osin rohkeuden, mutta varmasti enimmäkseen hoksaamisen puutteesta. Hajuton ja mauton keskustelu on myrkkyä tapahtuman tulevaisuudelle.

Mitä olisi Pori ilman Jazzia ja Areenaa? Suunnilleen sama kuin Savonlinna ilman oopperaa, Kotka ilman Meripäiviä ja Kaustinen ilman kansanmusiikkia: kaupunki, jolta puuttuu oma, tunnusomainen fiilis ja jonka sijoittaminen kartalle ei yli sadan kilometrin päässä asuvilta onnistu.

On kaikkien porilaisten vastuulla, että hyödynnämme keskusteluviikon 74 000 ja jazzin 60 000 kävijää parhaalla mahdollisella tavalla. Muualta piipahtavien valitusvirsien katkaisuun tehoaa parhaiten paikallinen ryhtiliike – meillä ei ole mitään hävettävää.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

 • AM

  Satakuntalaiset yrittäjät, edunvalvojat ja varsinaiset kärkipoliitikot tulee todellakin saada tapahtuman eturiviin; juontajiksi, käyttämään puheenvuoroja keskusteluissa j varsinaisiksi keskustelun osanottajiksi. Maakuntajohtaja, kaupunginjohtajat, kansanedustajat ja eturivin yritysjohtajat eturiviin myös Areenassa. Nimet ovat olemassa. Satakunta nousuun Areenan kautta. eikö meillä ole joku sen niminen järjestökin ? Siis Nousee Satakunnan kansa. Areenan muustakin Helsinki-keskeisyydestä voitaisiin pyrkiä eroon. Tampere, Turku, Vaasa ja Oulu myös näkyville. EU-parlamentaarikot samoin.

 • kipe

  Tämän kertainen akti SuomiAreenan kanssa on ohi. Osa osallistuneista on vielä tapahtuman aiheuttamassa jälkihehkussa. Ilman jääneet valittavat.

  SuomiAreenaa on kasvatettu vuosi vuodelta, mutta nyt tuntuu, että ollaan sillä rajalla, johon tapahtuma voi kasvaa. Ainakin Porissa. Toistaiseksi Pori pärjää, koska Suomessa ei ole toista Pori Jazzin tyyppistä musiikkitapahtumaa. Pori Jazz vetää tilaisuuden vaatimaa elittiä paikalle. Helsinki ei ole vaihtoehto tapahtumapaikaksi. Näkisin että pahin uhka nousee Jyväskylästä. Jyväskylä on Poria suurempi ja eläväisempi kesäkaupunki.

  SuomiAreenahan on ennen kaikkea viihdetapahtuma ja se juontaa puhtaasti pääjärjestäjän maikkarin intresseistä. Ylenpalttiset kehut tapahtuman ympärillä kuuluvat tietenkin asiaan. Puheet siitä voiko mediaan luottaa unohdetaan, kun pääjärjestät puhuvat tapahtumasta. Myös Porin kaupunginjohdon kehut tapahtumasta menevät överiksi. Valtakunnan kerma tulee Poriin vähän viihtymään keskenään. Valvottavat ja valvojat nojaavat aamuyöllä samaan aitaan.
  Maalaisserkku Porin kaupunki tuntee itsensä tärkeäksi, kun valtakunnan eliitti saapuu nauttimaan tarjoilusta. Tällä viikolla maalaisserkku on jo unohdettu. Jos SuomiAreenasta olisi Porille muuta hyötyä kuin taloudellista, niin se hyöty olisi pitänyt jo näkyä.

  SuomiAreenasta sanotaan, että se olisi yhteiskunnallinen keskustelutilaisuus, mutta enemmänhän se on yhteiskunnallinen kehuskelutilaisuus. Toinen toisiaan seuraavat myötäsukaiset tapahtumat vesittävät keskustelun. Tavan kansa ei pääse noihin keskusteluihin osallistumaan muuta kuin kuuntelijana. Vaatimukset paikallisten suuruuksien esiinpääsemiseksi voidaan unohtaa. Heillä ei ole valtakunnallista kiinnostavuutta.

  Tämän vuoden onnistumisiin nostaisin Hjallis Harkimon blogi-kirjoituksen. Koko kansan Hallis kirjoitti, että tapahtuma on ok, mutta Porin kaupungista löytyvät fasiliteetit kuten hotellihuoneiden taso ja ravintoloiden tarjoilunopeus ei ole riittävä. Tämä Harkimon ulostulo ei ollut varmaan toivottavaa ainakaan porilaisten kannalta, vaikka tottahan Hjallis haasteli. Paikallinen ravintola- ja matkailuyrittäjien puheenjohtaja teki sen mitä yrittäjien ei pitäisi tehdä maksavalle asiakkaalle eli haistatteli pitkät. Aika näyttää kumpi oli oikeassa. Ehkä molemmat; toinen ei tule enää paikalle ja toinen saa pitää nuhjuiset hotellihuoneet.
  Mikael Junger taasen puolusti Poria. Asenne oli kuitenkin niinkuin kaupunkilaisserkuilla on maalaisserkkuja kohtaan on. Jungerin mielestä Poriin pitää tulla nyyttäriasenteella. Tai ehken sillä asenteella kuin tullaan kaukaisen serkun kesämökille kutsumatta; tultiin nyt käymään ja ollaan mökilläsi viikon verran. Onko sulla jo ruoka valmis ja sauna lämmin? Tyydytään hieman heikompaan tarjontaan, kun vaan itse ei tarvitse nähdä vaivaa.

  Mielestäni SuomiAreena on aikansa elänyt ja se voitaisiin antaa Porista pois. Kaksi suurtapahtumaa Porissa yhden viikon aikana eikä muulloin oikein mitään ei ole ihanteellinen tilanne. Paikallisilla yrittäjillä ei ole intoa kasvattaa hotellikapasitettia, jos sille ei ole käyttö vuoden 51 muuna viikkona. Mielestäni olisi Porissa olisi syytä hakea vahvasti erilaisia vaihtoehtoja uudenlaisten tapahtumien aikaansaamiseksi Poriin. Se, että puhutaan yksityismajoituksen käytöstä, ei mielestäni lisää yhtään majoituspalveluita tarjoavien halukkutta lisätä kapasiteettia.

  Lisäksi olisi syytä käydä avointa keskustelua siitä miten Porin kaupungin keskustaa saadaan kehitettyä viihtyisempään suuntaan. Nythän esimerkiksi SuomiAreenan aikaan kävelykatu saadaan yhdeksi sumpuksi. Muutokset parempaan vaatisivat varmaan radikaaleja ratkaisuja liikennejärjestelyiden suhteen, mutta jos tarvetta on vain yhdeksi viikoksi per vuosi, niin tuskin suuriin muutoksiin ollaa kovin valmiita.

  Kävin Jazz-kadulla. Viihdyin siellä tunnin. Viihtyiseen Jazzkadulla ei oltu tänäkään vuonna panostettu. Oliskohan Pori Jazzin hallinnoinnista syytä luopua paikallisten yrittäjien eduksi. Eteläranta olisi syytä olla varattuna pelkästään paikailliselle yrityksille Juhannuksesta heinäkuun loppuun. Eteläranta vaatisi panostamista Porin kaupungin taholta. En oikein uskalla vaatia sitä, koska tarvittavat rahat otettaisiin kuitenkin katujen kunnossapitovaroista.

  Porissa puhutaan superviikosta. Olisko syytä kuitenkin alkaa suunnitella superkuukautta. Ei Poria saada nousuun ellei aleta ajattelemaan hieman isommin. Ja ellei luovuta siitä maalaisserkun roolista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio