Gallup on kolkko kellottaja ennen vaalikiriä

Satakunnan Kansan kolme viimeistä etukäteiskyselyä eduskuntavaaleista ovat lopputulemaltaan mielenkiintoisia.

18.3. 14:25

”Gallupit nyt ovat gallupeja.”

Satakunnan Kansa on julkaissut jo lukuisien eduskuntavaalien edellä puolueiden kannatusta selvittävän tutkimuksen tulokset. Gallupin tulokset on tyrmätty epäuskoisina.

Ennen kuin kuluvan vuoden vaalien gallup isketään romukoppaan, lienee syytä tarkastella, mikä on ollut vaalien todellinen tulos verrattuna Satakunnan Kansan kyselyihin vuosien 2011, 2015 ja 2019 eduskuntavaaleissa.

Vuonna 2011 jaossa oli yhdeksän kansanedustajapaikkaa.

Todennäköisiksi läpimenijöiksi gallup ennusti Timo Kallia (kesk.), Anne Holmlundia (kok.), Kristiina Salosta (sd.), Sampsa Katajaa (kok.), Krista Kiurua (sd.), Sauli Ahvenjärveä (kd.), Anssi Joutsenlahtea (ps.), Ari Jalosta (ps.) ja Jari Myllykoskea (vas.).

Gallupin paikkajako oli tismalleen oikein. Jopa keskustan painajainen kristillisten kanssa tehdyn vaaliliiton lopputulemasta toteutui. Kd-väki keskitti äänensä Ahvenjärvelle ja nappasi keskustan toisen paikan.

Vuonna 2015 Satakunnan Kansan gallupissa julkaistiin puolueiden paikkajako Satakunnan vaalipiirissä. Jaossa oli kahdeksan paikkaa. Gallupin mukaan oppirahansa maksanut keskusta palauttaisi kansanedustajiensa määränsä kahteen, SDP ja perussuomalaiset saisivat kaksi paikkaa, kokoomuksen paikkaluku vähenisi yhteen ja yhden paikan saisi myös vasemmistoliitto. Näin kävi.

Kansanedustajiksi valittiin Jaana Laitinen-Pesola (kok.), Kristiina Salonen (sd.), Krista Kiuru (sd.), Laura Huhtasaari (ps.), Ari Jalonen (ps.), Kauko Juhantalo (kesk.), Timo Kalli (kesk.) ja Jari Myllykoski (vas.).

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Satakunnan Kansan kyselyn perusteella sosiaalidemokraatit olisivat saaneet kolme paikkaa ja perussuomalaiset kaksi. Kokoomus, keskusta ja vasemmistoliitto olisivat saaneet kukin yhden paikan. Keskusta olisi siis menettänyt yhden paikan demareille.

Gallup piti täsmälleen paikkansa. Jopa pelottavalla tavalla gallup ennusti sosiaalidemokraattien kolmen nimen kärjeksi Kristiina Salosen, Krista Kiurun ja Heidi Viljasen. Perussuomalaisten kolmen kärkenä olivat kyselyssä Laura Huhtasaari, Jari Koskela ja Petri Huru.

Keskustan kärkinimeksi gallup arvioi Eeva Kallin ja kokoomuksessa Matias Marttisen. Vasemmistoliitossa taistelivat gallupin mukaan tasapäisesti Jari Myllykoski ja Raisa Ranta.

On jopa koomista lukea aikalaisten tuohtumusta julkaistujen gallupeiden jäljiltä. Gallupien on arveltu olevan jopa osa poliittista peliä ja äänestäjien joukkokäyttäytymisen ohjausta.

Tänäkin vuonna julkaistu kyselytutkimus antaa kuitenkin niin ehdokkaille kuin puolueillekin eräänlaisen kellon kilkatuksen ennen viimeistä kierrosta.

Vaaleihin on edelleen kaksi viikkoa aikaa. Eikä mitään, ei todellakaan mitään ole ratkaistu gallupeilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut