Irrallaan kuljeskeleva koira voi olla aikapommi – Viranomaisilla pitäisi olla laajemmat valtuudet puuttua ongelmatapauksiin

Raumalla vapaana juoksevat isot, pelkoa herättävät koirat tappoivat nuoren peuran.

25.2. 3:00

Raumalla tapahtui kuluvalla viikolla koirahyökkäys, jossa kaksi irrallaan liikkuvaa koiraa tappoi Sorkan kylässä nuoren peuran.

Kyläläiset eivät yllättyneet, sillä samat koirat ovat aiheuttaneet huolta jo aiemmin. Ne ovat käyttäytyneet aggressiivisesti vastaan tulleita ihmisiä kohtaan.

Koirista on tehty useita ilmoituksia viranomaisille viime vuosien aikana, mutta tilanne ei ole muuttunut.

Myös Kokemäen Kauvatsalla vapaana liikkuva koira tappoi kauriin.

Järjestyslaki sanoo, että taajama-alueella koiran täytyy olla aina kytkettynä.

Vapaana koira voi juosta koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa tai suljetuilla piha-alueilla. Tällöinkin koiran on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa ja hallinnassa.

Taajamien ulkopuolisilla alueilla on voimassa metsästyslaki, joka linjaa, että koira on pidettävä kytkettynä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti.

Metsästyslain pykälällä haetaan rauhaa luonnoneläimien lisääntymisajalle. Kylmän talven jälkeen luonnoneläimet voivat olla heikkoja, väsyneitä ja nälkäisiä. Toisin sanoen helppoja saaliita pedoille. Metsästyslaki sanoo myös, ettei koiraa saa pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Koira ei tiedä järjestys- tai metsästyslain pykälistä mitään. Se on petoeläin, joka seuraa vaistojaan. Vastuu koiran tekemisistä onkin aina omistajalla.

Kun koira tottuu siihen, että sillä on rajoittamaton reviiri, jossa se voi kulkea vapaana, sen metsästysvaistot voivat ottaa vallan. Side ihmiseen ohenee. Etenkin jos koira ei kulje yksin.

Kotioloissa koira muodostaa lauman ihmisten kanssa. Tämän lauman johtajan täytyy aina olla ihminen. Jos koira ottaa vallan, se johtaa ongelmiin.

Vapaana juokseva koirapari muodostaa erilaisen lauman. Koira on alun perin kesytetty harmaasudesta, ja vapaana se alkaa muistuttaa yhä enemmän sutta. Yhteys ihmiseen häipyy, ja pedon vaistot vievät voiton.

Tällainen lauma alkaa jahdata luonnoneläimiä ja ärhentelee ihmisellekin, jos sen tielle tullaan. Näin Sorkan kylässä on käynytkin.

Sorkan vapaana juoksevista koirista on tehty ilmoituksia valvontaeläinlääkärille. Hän on tilanteessa voimaton, sillä hän valvoo eläinsuojelulain toteutumista, ei järjestyslakia.

Siksi koirahyökkäyksen kohteeksi joutuneen tulee ottaa yhteyttä poliisiin.

Ihmisen tulisi tarjota koiralleen oikeat elinolosuhteet ja lauman, jossa se voi elää turvallisesti vaistojensa varaista elämää ihmisen kanssa.

Jos ihminen ei tähän pysty ja koira aiheuttaa muille harmia tai jopa pelkoa, omistajan täytyy tehdä päätös lemmikin luovuttamisesta eteenpäin tai jopa sen lopettamisesta.

Viranomaisilla puolestaan pitäisi olla laajemmat puuttumisvaltuudet näin surullisissa tapauksissa.

Jos koiran omistaja ei toistuvista kehotuksista huolimatta muuta toimintaansa, voitaisiin koira takavarikoida häneltä parempaan kotiin tai vakavimmissa tapauksessa se voitaisiin lopettaa.

Tällaista jälkeä kaksi vapaana kulkevaa koiraa teki Raumalla. Aggressiivisesti ihmisiäkin kohtaan käyttäytyvistä koirista on tehty useita ilmoituksia viranomaisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut