Satakunnassa saatetaan kokea festivaalien superkesä – Robbie Williamsin, Tom Jonesin ja Sam Smithin vetovoimaan on syytä luottaa

Kesä 2022 oli vielä koronapandemiasta toipumisen aikaa, ja sääkin vihoitteli kriittisinä päivinä. Myös ensi kesänä sää on suurin erävarmuustekijä.

26.2. 3:00

Elämme helmikuun loppua, ja enemmistö satakuntalaisista kesäfestivaaleista on jo julkaissut pääosan tai päänimet tulevan suven ohjelmistostaan. Tarjonta vaikuttaa runsaalta ja monipuoliselta.

Esiintyjien ja vallitsevien olojen perusteella sopii olettaa, että tänä vuonna koetaan se pandemian jälkeinen superkesä, joka jäi odotuksista huolimatta viime vuonna kokematta.

Korona on väistynyt ihmisten mielistä ja kansantalous pysynyt uhkakuvista huolimatta kohtalaisella tasolla. Kenties suomalaiset myös kaipaavat elävää musiikkia ja rentoa yhdessäoloa Ukrainassa riehuvan järkyttävän sodan ja sen aiheuttaman synkkyyden vastapainoksi.

Suurin epävarmuustekijä on sää.

Ilmojen pitelyn merkitys on korostunut sitä mukaa, kun festivaalikävijät ovat alkaneet tehdä osallistumispäätöksensä ja lippuostoksensa entistä myöhemmin, joskus jopa vasta katsottuaan säätiedotuksen tapahtumapäivän aamuna. Viime kesänä surkea sää vaikutti Pori Jazzin tulokseen. Porisperelle rankka sade ja kova tuuli aiheuttivat ongelmia festivaalin aikana.

”Pori saa yhden superviikon sijasta kahdet superpäivät.”

Alan satakuntalaisena lippulaivana Pori Jazz on uuden edessä, kun tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006 eri aikaan kuin Suomi-Areena.

Se on sekä uhka että mahdollisuus. Eriaikaisuus voi heijastua festivaalin yleisömäärään, mutta toisaalta se on omiaan lisäämään tapahtuman näkyvyyttä kaupungissa ja vapauttamaan majoituskapasiteettia sekä tasaamaan ruuhkia muun muassa ravintoloissa. Pori saa yhden superviikon sijasta kahdet superpäivät.

Esiintyjäkaarti vaikuttaa taloudellisessa katsannossa lupaavalta, kun torstaita tähdittää Tom Jones, 82, perjantaita Sam Smith, 30, ja lauantaita Robbie Williams, 49.

Hiukan mieskolmikon vetovoimaa tosin himmentää se, että vanhemmista brittiherroista Jones esiintyi Porissa jo vuonna 2011 ja Williams konsertoi Tampereella viikon päästä. Smith ei puolestaan ole Suomessa yhtä tunnettu nimi kuin kotimaassaan tai Yhdysvalloissa.

Pori Jazzin muuta ohjelmistoa ja varsinkin jazztarjontaa on syytä odottaa mielenkiinnolla.

”Hauska yllätys on Lapinlahden Linnut, joka tekee kesän ainoan festivaalikeikkansa Kirvatsin Jytässä.”

Elokuun alussa järjestettävän Porisperen kaksipäiväinen kattaus haisee, maistuu, näyttää ja kuulostaa porispereltä.

Ohjelmassa on hollantilaisen Within Temptationin sinfonisen metallin ja australialaisen Airbournen hard rockin lisäksi runsaasti kotimaisia huippunimiä Stratovariuksesta Gettomasaan ja Klamydiasta Anssi Kelaan.

Omat yleisömagneettinsa on myös Kirjurinluodon ja koko maakunnan muilla kesäisillä musiikkitapahtumilla. Hauska yllätys on esimerkiksi Lapinlahden Linnut, joka tekee kesän ainoan festivaalikeikkansa Kirvatsin Jytässä 2. elokuuta.

Eivätkä Satakunnan festivaalit tietenkään Kirjurinluotoon rajoitu. Muun muassa RMJ kuuluu taas Rauman juhannusohjelmaan ja Rauma Blues kaupungin elokuuhun, samoin kuin Karmarock Harjavallan kesään. Sen sijaan Kokemäen pieni mutta sympaattinen Vastavirtarock on tullut 20 vuoden jälkeen tiensä päähän.

Viime kesänä Pori Jazzia koetteli kostea ja kolea sää. Sade ja kylmyys eivät kuitenkaan haitanneet skottilaulaja Lewis Capaldin faneja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut