Rauma oli pakkoraossa – opettajankoulutusta ei ollut varaa menettää

Kunnat ovat keskenään eriarvoisessa asemassa, kun toisaalla valtio kuittaa kaikki koulutusmenot mutta toiset kunnat joutuvat tukemaan koulutusta omista rahoistaan.

18.2. 3:00

Raumalla koulutetaan jatkossakin opettajia, kun kaupunki solmi Turun yliopiston kanssa yhteistyösopimuksen.

Asia vaatii vielä kaupunginvaltuuston hyväksymisen, mutta päättäjien keskuudessa vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että yhteistyösopimus on kaupungin edun mukaista.

Opettajankoulutuksen säilyminen Raumalla on kiistatta kaupungille ja koko maakunnalle erittäin myönteistä, mutta lopputuloksessa on pieni kitkerä sivumaku.

Asian kiteytti erinomaisesti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.).

”Tämä merkitsee sitä, että kunta ottaa kantaakseen valtion velvoitteita.”

Yhteistyösopimus tarkoittaa, että kaupunki tukee Rauman kampuksen toimintaa ja kehittämistä vuosittain 1,25 miljoonalla eurolla.

Rauma yksinään ottaa kontolleen melkoisen talkoon yliopiston menoleikkauksista, sillä muutosneuvottelujen tavoitteena oli leikata noin 15 miljoonaa euroa pysyvistä kuluista viiden vuoden kuluessa.

Tämän päälle on vielä tulossa Seminaarinmäellä toimivan harjoitus- ja tutkimuspäiväkoti Pikkunorssi Oy:n lunastus Turun yliopistolta.

Rauma ei ole yksin siinä, että kunta ottaa kontolleen valtion menoja.

Porin kaupunki tukee Turun ja Tampereen yliopistoja vuosittain reilulla kahdella miljoonalla eurolla. Ilman tätä tukirahaa yliopistotasoinen koulutus Porissa olisi huomattavasti kapeampi tai sitä ei olisi välttämättä lainkaan.

Rauman kaupunki on jo aiemmin antanut epäsuoraa tukea ostamalla Seminaarinmäen vanhoja kiinteistöjä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä.

On tietysti hyvä, että kunnissa ymmärretään koulutuksen merkitys alueelle ja tukea on mahdollista myöntää.

Samalla alueet ovat keskenään epätasa-arvoisessa asemassa, kun toisaalla koulutusmenot kuittaa kokonaan valtio, toisaalla tarvitaan kuntia apuun.

Asia ei ole merkityksetön, vaan sillä on suora vaikutus kaupunkien väliseen kilpailuun. Pori ja Rauma joutuvat laittamaan rahaa ja aikaa, jotta alueen koulutustarjonta on säällisellä tolalla, mutta esimerkiksi Tampereella ja Turussa tämä resurssi voidaan ohjata muuhun tekemiseen.

Yliopistoille asetelma on suotuisa ja mahdollisuus härskiin rahastukseen. Yliopistotasoista koulutusta on mahdollista järjestää sivupisteissä, mutta se maksaa.

Valistuneen arvauksen mukaan oli epätodennäköistä, että opettajankoulutusta olisi ylipäätään lopetettu Raumalla.

Muutosneuvottelujen luonteen mukaisesti kaikki vaihtoehdot on nostettava pöydälle, vaikka ne olisivat kuinka epärealistisia.

Yli tuhannen opiskelijan siirto Turkuun ei olisi ollut millään tavalla helppo tai kustannustehokas ratkaisu.

Tästä huolimatta raumalaiset päättäjät olivat tilanteessa, jossa valinnanvaraa ei ollut.

Pelkkä mahdollisuus siitä, että opiskelijat olisivat poistuneet ja Seminaarinmäki olisi tyhjentynyt, pakotti tekemään yhteistyösopimuksen.

Opettajankoulutuksen säilyminen Raumalla on kiistatta kaupungille ja koko maakunnalle erittäin myönteistä, mutta lopputuloksessa on pieni kitkerä sivumaku.

Lue lisää: Turun yliopisto ja Rauma sopimukseen – Opettajankoulutus säästyy leikkauksilta ja jatkuu kaupungin tukirahoituksella

Lue lisää: Yliopiston säästöt iskivät myös Satakuntaan – MKK:n Porin ja Rauman toimipisteet lakkautetaan

Raumalla on koulutettu opettajia jo yli 120 vuotta. Yhteistyösopimus varmistaa, että Seminaarinmäeltä valmistuu jatkossakin opettajia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut