Satakunnan Kansan juhlavuotena luodaan uskoa tulevaan

Satakunta-lehden perustamisen aikoihin 150 vuotta sitten porilainen yritteliäisyys ja toivo virisivät vaikeiden aikojen jälkeen.

31.12.2022 3:00

Satakunnan Kansa täyttää tulevana vuotena 150 vuotta.

Se on huima virstanpylväs, sillä kyseessä on Suomen toiseksi vanhin suomenkielinen sanomalehti. Ainoastaan Keskisuomalainen menee edelle ja ehti viettämään 150-vuotisjuhlia jo pari vuotta sitten.

Satakunnan Kansan historiaan kuuluu Satakunta-lehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi 1. helmikuuta 1873. Satakunnan Kansa -nimellä on toimittu vuoden 1918 alusta alkaen, kun Satakunta-lehti ja Satakunnan Sanomat yhdistyivät.

Satakunta-lehti aloitti tilanteessa, jossa Pori oli toipumassa vuoden 1852 tuhoisasta palosta ja lehden perustaminen liittyi suoraan suomalaisuuden heräämiseen. Yhteiskuntaa jakoivat kielikysymys ja työväenaatteen nousu, mutta muistissa olivat myös suuret nälkävuodet 1860-luvun lopulla.

Suomenkielinen sanomalehdistö eli nousukautta, ja lehtiä perustettiin, mutta monet olivat lyhytikäisiä.

Satakunnan Kansassa poikkeuksellista on juuri sen jatkuvuus ja historian pituus.

Satakunta-lehti perustettiin aikana, jolloin ei ollut esimerkiksi sähköä tai puhelinta, ja Suomi oli osa Venäjää.

Satakunnan Kansa on muuttunut oikeastaan hämmentävän vähän, vaikka ympäröivä maailma on täysin toisenlainen kuin 150 vuotta sitten.

Yksinkertainen selitys pitkäikäisyydelle on, että lehti on ollut tärkeä ja olennainen osa lukijoidensa elämää.

Satakunnan Kansa toivottaa menestyksekästä uutta vuotta kaikille lukijoilleen. Tällaista väriloistetta tarjottiin Porin Etelärannassa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden aloitukseksi 2017.

Satakunnan kansa on edelleen sama kuin lehteä perustettaessa.

Lehti välittää tietoa ja lisää ymmärrystä erityisesti omasta maakunnasta ja sen ihmisistä. Satakunnan Kansa toimii myös edunajajana maakunnan asukkaille, yrityksille ja yhteisöille.

Asiaan kuuluvat myös tarvittaessa kritiikki ja avoimuuden edistäminen, mutta myös kiitokset ja ilon välittäminen.

Lehti tuo esiin erilaisia näkökulmia, on kansalaiskeskustelun herättäjä ja sen alusta.

Digitalisoitunut maailma on muuttanut SK:n aamulla ilmestyvästä paperilehdestä myös jatkuvasti uutisia julkaisevaksi verkkomediaksi, jossa esimeriksi livelähetyksillä on ollut rajusti kasvava rooli.

SK on satakuntalaisten ykkösmedia, joka tavoittaa viikossa 175 000 lukijaa (KMT 2022), joista iso ja kasvava määrä lukee SK:n verkkosivuja tai käyttää sovellusta.

Juhlavuosi näkyy lukijoille esimerkiksi 1. helmikuuta ilmestyvänä juhlalehtenä.

Juhlavuoden alkaessa maailma ympärillämme näyttäytyy hyvin epävarmana, jopa ahdistavana. Huolenaiheita riittää.

Kun lehteä perustettiin 150 vuotta sitten, talouselämässä tapahtui käänne ja yritteliäisyys virisi. Teollistuminen alkoi. Poriin perustettiin muun muassa Seikun, Reposaaren ja Pihlavan sahat, joissa maakuntaa halkovalla Kokemäenjoella oli oleellinen rooli kuljetusväylänä.

Satakunnan Kansan yksi juhlavuoden tehtävistä onkin luoda toivoa ja uskoa tulevaan. 150 vuoteen mahtuu paljon kriisejä, mutta kaikesta on selvitty ja menty kohti parempaan.

Niin tapahtuu nytkin.

Satakunnan Kansa on muuttunut oikeastaan hämmentävän vähän, vaikka ympäröivä maailma on täysin toisenlainen kuin 150 vuotta sitten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut