Opettajien työolot turvattava–häirikkövanhemmat uhkaavat kaikkien lasten oppimista

SK:n opettajille suuntaama kysely tuo koulumaailmasta esiin kuvan, jota ei pidä hyväksyä.

3.12.2022 3:00

SK:n uutinen opettajille tehdystä kyselystä maalaa lohduttoman kuvan koulumaailmasta.

Vanhemmat uhkailevat väkivallalla ja valituksilla valvontaviranomaisille, toimivat lastensa raivokkaina puolustusasianajajina, sivuuttavat opettajien ammattitaidon ja auktoriteetin, vaativat arvosanojen perusteetonta korottamista ja herjaavat opettajia sosiaalisessa mediassa.

Osa vanhemmista ei yksinkertaisesti osaa sivistyneitä käytöstapoja. Tai edes käytöstapoja.

Nämä samat vanhemmat ovat myös itse aikanaan käyneet läpi suomalaisen peruskoulun. Joko peruskoulun tarjoama opetus ja sivistys eivät ole heihin tarttuneet tai sitten ne ovat vuosien varrella karisseet pois.

Koulukiusaamis-sanalle tulee uusi merkityksiä, kun se voi tarkoittaa myös sitä, että häirikkövanhemmat terrorisoivat opettajia.

Yhtenä mittarina eri alojen ongelmista pidetään halukkuutta vaihtaa ammattia.

SK:n uutisoimassa kyselyssä 127 vastaajaa 280 opettajasta oli harkinnut alanvaihtoa (45 prosenttia vastaajista).

Opettajat eivät ole yksin.

Lähimenneisyydessä on kerrottu esimerkiksi, että lähihoitajista 75 prosenttia on harkinnut alan vaihtoa, syyttäjistä 83 prosenttia, vanginvartijoista 64 prosenttia ja päiväkotien henkilökunnasta yli 60 prosenttia.

Kukapa ei joskus olisi miettinyt, mitä muuta voisi työkseen tehdä? Alan vaihtaminen on normaalia, kun ihmiset seuraavat unelmiaan tai haluavat tehdä toisen työuran.

Alan vaihtaminen on myös yhteiskunnan kokonaisedun kannalta myönteistä, jolloin parhaat ja motivoituneimmat työntekijät hakeutuvat oikeille aloille.

Onneksi emme elä yhteiskunnassa, jossa ihminen olisi sidottu vain yhteen ammattiin ja työhön.

Opettajille tehty kysely osoittaa, että häirikkövanhempien aiheuttamat ongelmat ovat aitoja ja vakavia.

Samalla pitää muistaa, että huoltajista kuitenkin vain murto-osa on hankalia.

Ongelma on siinä, että vähemmistön aiheuttamat ongelmat vievät opettajien työajasta ja energiasta leijonanosan. Tämä on pois niiltä oppilailta, joiden kanssa ei ole ongelmia.

Suomalainen koulujärjestelmä on ollut kiistatta yksi merkittävimmistä tekijöistä, joka on ollut nostamassa maatamme hyvinvointivaltioksi.

Häirikkövanhemmat eivät ole koulujärjestelmän ainoa ongelma tällä hetkellä.

Opettajia ei saa jättää yksin vanhempien aiheuttamien ongelmien kanssa, vaan työnantajan on turvattava työolot aivan kuten missä tahansa työpaikassa.

Yksi konkreettinen keino voisi olla viestiä lukuvuoden alussa pelisäännöt siitä, miten, milloin ja mistä asiasta vanhemmat voivat olla yhteydessä opettajiin. Jos ja kun ongelmia ilmenee, koulu voisi vedota sovittuihin pelisääntöihin.

Koululaitos ei voi joustaa häiriköinnin edessä. Opettajien ammattitaitoa ja auktoriteettia on kunnioitettava ja pidettävä huoli siitä, että oppilaat saavat pitää kiinni oikeudestaan koulutukseen.

Satakunnan Kansa lähetti kyselyn opettajille Satakunnan OAJ:n kautta. 16 OAJ:n paikallisyhdistystä lähetti kyselyn kouluille, ja sillä tavoiteltiin noin 1 600:aa peruskoulun opettajaa. 280 opettajaa vastasi kyselyyn. Uutinen kyselyn tuloksista julkaistiin 2. joulukuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut