Tuuli- ja aurinkovoimaa haukutaan, mutta tulevaisuuden sähkön tarvetta ratkaistaan pitkälti niillä

Vihreää siirtymää tarvitaan, vaikka se on helppo kirouksen kohde juuri tämän hetken energiakriisissä.

27.11.2022 3:00

Suomessa varaudutaan mahdolliseen talven sähköpulaan. Viime kädessä sähköpulan aiheuttamaa sähköverkon epätasapainoa hallittaisiin alueellisilla sähkökatkoksilla.

Valtiovalta ja Fingrid ovat viestineet tilanteesta, ja kuluvalla viikolla esimerkiksi Pori Energia toi aktiivisesti esiin, että alueelliset sähkökatkot ovat talvella mahdollisia.

Täytyy muistaa, että ohjatut, rajatut sähkökatkot ovat vaihtoehto koko Suomen kantaverkkoa koskevalle laajalle häiriötilalle. Sitä ennen tilanne on pyritty ratkaisemaan muilla käytössä olevilla tavoilla sähkönsäästöstä häiriöreserviin.

Sähkön mahdollinen riittämättömyys herättää tietysti monenlaisia kysymyksiä ja tuntoja. Miksi me edes olemme tässä tilanteessa?

Ennen Ukrainan sotaa Suomeen tuotiin Venäjältä tasaisesti 1 400 megawattia sähköä. Tuosta syötöstä luopuminen on yksi osatekijä, miksi sähköstä voi tulla talvella pulaa. On kuitenkin hyvä ja kaikin puolin selvempää, ettei meillä enää ole tuota riippuvuutta Venäjään.

Myös Olkiluoto 3:n alituinen myöhästyminen on osa yhtälöä.

Ilmastokriisi ei ole kadonnut, vaikka meillä on nyt käsissämme sodan vaikutukset.

Nyt on päällä Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisi, jota täytyy hallita monenlaisilla säätövaroilla. Turpeen polton puolesta puhujat nostavat ääntään. Turvetta onkin kerätty varmuusvarastoihin.

Mikään ilmastoteko turpeen poltto ei ole.

Välittömästä kriisistä huolimatta meidän täytyy jatkaa siirtymistä kohti fossiilipäästötöntä yhteiskuntaa. Tehtävän laajuus etenkin maailman mittakaavassa on valtava. Se pitää kuitenkin tehdä, että lapsillamme olisi jonkinlainen tulevaisuus tällä maapallolla.

Ilmastokriisi ei ole kadonnut, vaikka meillä on nyt käsissämme sodan vaikutukset.

Vihreän siirtymän epäilijät naureskelevat esimerkiksi tuulivoiman epävakaudelle.

Totta se on, ettei tuuli tuota tasaisesti. Nyt on nähtävissä jo suurten aurinkovoimaloiden yleistyminen, mikä tasapainottaa tuulivoiman tuotantoa, koska niiden tuotantohuiput tapaavat olla eri aikaan.

Tuulivoimaloiden tuotanto vastasi viime vuonna Suomen sähkönkulutuksesta vajaata 10 prosenttia. Lisää tulee koko ajan, ja aurinkovoiman esiinmarssi on vasta alkamassa.

Yhteiskunnan sähköistymisen tietyt keskeiset tekijät, kuten energian varastointi, ovat vielä auki. Sähköä ei vielä saada varastoon suuressa mittakaavassa.

Ratkaisumalleja on jo nähtävissä. Akut kehittyvät, ja vety nähdään yhtenä ratkaisuna. Tällöin esimerkiksi tuuli- ja aurinkosähkön ylituotanto ohjattaisiin vedyn valmistukseen elektrolyysillä. Tuloksena on päästötöntä polttoainetta.

Vihreä siirtymä on täysin kesken. Sen nimissä tehdään varmasti lyhytkatseisiakin ratkaisuja. Se ei silti tarkoita sitä, ettei pitäisi pyrkiä muutokseen kohti parempaa.

Seinäjoella Atrian tehtaalla on yksi Suomen suurista aurinkoenergialaitoksista.

Oikaisu 28.11.2022 kello 8.40: Kuvatekstissä mainittiin Seinäjoen vieressä oleva Nurmo. Se on ollut osa Seinäjokea vuodesta 2009.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut