Fifan eettinen kompassi kadoksissa

Kansainvälisellä jalkapalloliitolla on paljon tekemistä maineensa puhdistamiseksi. Qatarissa se ei onnistu.

26.11.2022 3:00

Jalkapallon MM-kisoilla on tänä vuonna suurella todennäköisyydellä vähemmän seuraajia kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla. Syy on selvä, Qatarin ihmisoikeudet ja niiden puute. Moni jättää rakastamansa lajin kisat katsomatta periaatesyistä.

Yhdeksi maailman seuratuimmaksi urheilutapahtumaksi paisunut jalkapallojuhla on ollut otsikoissa tänä vuonna hyvin negatiivisessa ja tiedostavassa sävyssä. Hyvä niin, koska kisojen myöntäminen Qatariin on kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan suurin virhearviointi vuosikausiin.

Fifa on toki möhlinyt raskaasti ennenkin. Edelliset MM-kisat pelattiin Venäjällä, vaikka Krimin valtauksesta oli kulunut tuossa vaiheessa jo neljä vuotta. Isot jalkapallopomot Michel Platinin johdolla ovat rypeneet lahjusskandaaleissa ja monia päätöksiä on leimannut vahva korruption varjo.

Tuore Netflix-dokumentti Totuus Fifasta paljastaa monia jalkapalloliiton kannalta kiusallisia yksityiskohtia toiminnasta, joka ei kestä läpivalaisua. Esimerkiksi Fifan pitkäaikainen (1998–2015) puheenjohtaja Sepp Blatter vaikuttaa saaneen pestinsä lupaamalla kisat Etelä-Afrikkaan, jossa kisat lopulta järjestettiinkin vuonna 2010. Rahaa on liikkunut Fifan suurmiesten tileille miljoonia näissä lobbauksen MM-kisoissa.

Fifa kadotti eettisen kompassinsa Blatterin kaudella, eikä nykyinen puheenjohtaja Gianni Infantino tunnu saavan toimintaa yhtään paremmin raiteilleen.

Infantino hätkähdytti viimeksi meneillään olevien MM-kisojen alla haukkumalla eurooppalaiset ja puolustamalla asuinmaataan Qataria sekä maan kisaisäntiä. Erityisesti maan ihmisoikeustilanteeseen kohdistettu kritiikki on ollut sveitsiläisen mielestä kohtuutonta.

Voi kysyä, onko seitsemää uutta stadionia tehneiden yli 6 500 rakennusmiehen kuolema normaalia ja kohtuullista? Qatariin lähinnä Intiasta ja Nepalista tulleita siirtotyöläisiä voi hyvällä syyllä kutsua nykyajan orjiksi, joiden ihmisoikeuksista ei piitattu vähääkään. Nuoria miehiä kuoli sydänperäisiin sairauksiin heidän paiskittuaan 18-tuntisia työpäiviä armottomassa helteessä.

Näiden tosiasioiden varjossa Infantinon hämmentävä, tunnin kestänyt yksinpuhelu oli kuin suoraan menneestä maailmasta ilman mitään kosketuspintaa 2020-lukuun. Se myös kertoi karulla tavalla sen, kuinka pitkälle Fifan puheenjohtajan asemassa on mentävä puheissaan tasapainoillessaan rahan mahdin edessä. Miljoonien eurojen lahjukset pitävät suun supussa epäkohdista.

Infantinolla on kova työ kääntää Fifa takaisin korruptiota edeltäneeseen aikakauteen, eikä merkkejä voimakkaasta halusta ole vielä nähty. Tulevat kisapaikkakuntien valinnat ja puheet näyttävät, onko Fifa oppinut virheistään vai vieläkö raha ohjaa valintoja.

Seuraavien, vuoden 2026 MM-kisojen yhteisisäntinä toimivat USA, Kanada ja Meksiko. Se tuntuu askeleelta takaisin oikeaan suuntaan.

Varjo kisojen yllä. Jalkapallon MM-kisoissa on totuttu pelaamaan täysille katsomoille, mutta Qatarin MM-peleissä on nähty harvinaisen paljon tyhjiä penkkejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut