Hiljainen vallankumous on jo käynnissä päiväkodeissa ja kouluissa

Yhden sukupolven aikana on tapahtunut yhteiskunnallinen muutos, joka voi kääntää väestökehityksen suunnan Satakunnassa.

12.11. 3:00

Väestönkehitykseen liittyvät ilmiöt ovat luonteeltaan hitaita ja ajallisesti pitkiä, kunnes ne pulpahtavat pintaan arjessamme.

Näin on käynyt vieraskielisten lasten ja nuorten kanssa, sillä esimerkiksi porilaisissa päiväkodeissa jo joka kymmenes lapsi on vieraskielinen.

Vielä muutama vuosi sitten vieraskielinen lapsi oli harvinaisuus. Nyt se on normaalia arkea.

Muutos on ollut valtaisa.

Ilmiön vallankumouksellisuutta kuvaa hyvin porilaisen aluetutkija Timo Aron tiedot.

Hänen mukaansa Porissa oli 185 vieraskielistä vuonna 1990, joka on 0,2 prosenttia asukkaista. Viime vuonna määrä nousi jo 3 220 vieraskieliseen eli neljään prosenttiin porilaisista. Karhukaupungin vieraskielisten määrä on noin 18-kertaistunut kyseisellä ajanjaksolla.

Tämä kaikki on tapahtunut yhden sukupolven aikana ja vertautuu yhteiskunnallisilta vaikutuksiltaan suureen muuttoon 1970-luvulla. Tuolloin maatalouden rakennemuutos hävitti työpaikkoja rajulla kädellä ja pakotti ihmiset muuttamaan työn perässä kaupunkeihin ja myös Ruotsiin.

Vieraskielinen väestö on pääosin suhteellisen nuorta ja perheillä on lapsia.

Miten vieraskielisiin lapsiin ja nuoriin on varauduttu kunnissa?

Vaihtelevasti, mutta akuutti tilanne on viimeistään pakottanut toimenpiteisiin.

Selvää on, että vieraskielisten määrän raju kasvu lisää työtä päiväkodeissa ja peruskoulussa.

Kodin ja koulun välillä ei ole välttämättä yhteistä kieltä ja kommunikaatiossa tulee väärinymmärryksiä. Tarvitaan tulkkeja, mutta silti jäljelle jää vaikeasti hallittavia kulttuurieroja.

Perheiden taustalla voi olla traumaattisia tilanteita ja maailman tapahtumat voivat heijastua arkeen yllättävästi.

Yksi iso kysymys on, mitä tapahtuu sotaa pakoon lähteneille ukrainalaisille.

Porilaisissa kouluissa on tällä hetkellä noin 100 ukrainalaista oppilasta, mutta tilanne elää jatkuvasti. Osa lähtee takaisin Ukrainaan, toisia tulee tilalle.

Ukrainalaisten kohtaloon vaikuttaa ensisijaisesti heidän kotimaansa tapahtumat, mutta jonkinlainen signaali nähdään myös ensi keväänä, kun heille syntyy oikeus hakea kotikuntaa.

Jos osa ukrainalaisista sotapakolaisista päättää jäädä Suomeen, voi joidenkin kuntien asukasmäärät pompata selvästi ylöspäin.

Päiväkodeissa ja kouluissa käynnissä oleva hiljainen vallankumous on siemen siihen, että väestökehitys saadaan käännettyä positiiviseksi myös Satakunnassa.

Lue lisää: Melkein kymmenen prosenttia Porin päiväkotien lapsista oppii suomea vieraana kielenä – työt seuraavat opettajia tauoille ja kotiin: ”Riittämättömyyden tunne vaivaa”

SK uutisoi kuvataidepäiväkoti Viikarin Riihikadun yksikön arjesta, jossa 26 lapsesta 10:n opettelee suomea toisena tai vieraana kielenä. Suomea opitaan pelien ja leikkien kautta. ”Laululeikkeihin voi osallistua, vaikka ei osaisi sanaakaan kieltä”, varhaiskasvatuksen opettaja Noora Puusa kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut