Pienpetojen tappokilpailut pitäisi lopettaa – Eläimiä voi kohdella paremmin, vaikka se on tuskallista keskustalle

Aseenkanto ja metsästys eivät ole subjektiivisia oikeuksia, vaan erioikeuksia, joiden minimivaatimus pitäisi olla se, että eläimiä ei saa rääkätä huvin vuoksi.

13.11. 3:00

Viikon päästä Suomussalmella järjestetään pienpetojen tappamisen SM-kilpailut.

Viime vuonna Sastamalassa järjestetystä vastaavasta tapahtumasta lähti kuluvalla viikolla kiertämään video sosiaalisessa mediassa. Siinä joukko metsästäjiä ammuskeli umpimähkään talviunilla olleen mäyräperheen pesään ja naureskeli päälle.

Metsästäjät usuttivat koiransa supikoiran kimppuun. Sen sijaan, että he olisivat lopettaneet eläimen ampumalla, koira sai raadella luontokappaleen.

Toiminnasta on urheilumieli kaukana. Metsästämiseen pitäisi kuulua vastuullisuus ja saaliseläinten kunnioitus, jotka eivät toteudu tappokilpailuissa.

Aseenkanto ja metsästys eivät ole subjektiivisia oikeuksia, vaan erioikeuksia, joiden minimivaatimus pitäisi olla se, että eläimiä ei saa rääkätä huvin vuoksi. On jossain määrin kummallista, että asiaan pitää erikseen ottaa kantaa.

Suomessa pitää olla korkeammat standardit eläinten kohteluun kuin kiinalaisella torilla.

Tappokilpailijoiden tähtäimessä olevista lajeista mäyrät, näädät ja ketut kuuluvat Suomen luontoon.

Supikoira ja minkki ovat ympäristölle haitallisia vieraslajeja, joiden poistaminen on perusteltua, mutta sekin pitää tehdä eettisesti kestävällä tavalla.

Pitää myös muistaa, että kyseiset lajit ovat levinneet Suomen luontoon ihmisen toiminnan vuoksi. Minkit suomalaiset ovat tarhanneet ihan itse, mutta supikoira löysi tiensä valtakunnan rajan yli Neuvostoliitosta.

Haitalliset vieraslajit ovat levinneet luontoon ihmisen toiminnan vuoksi.

Valtiovalta voisi puuttua ongelmiin nykyisen lainsäädännön pohjalta.

”Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty”, sanotaan eläinsuojelulaissa.

Eläinten kohtelu on poliittisena kysymyksenä vahvasti polarisoitunut kysymys.

Äänessä ovat ne, jotka haluaisivat kieltää kaiken metsästyksen ja tuotantoeläinten pidon sekä ne, jotka systemaattisesti vastustavat kaikkia eläinten oikeuksia kohentavia uudistuksia.

Ääripäiden välissä on hyvin tilaa, mutta ei riittävästi poliittista tahtoa. Vastuuministeri Antti Kurvinen (kesk.) omistaa itsekin turkishuutokauppa Saga Fursin osakkeita. Eturistiriita on valitettava, mutta ikävä kyllä ei tavaton.

Syyskuussa Kurvinen esitteli ”eläinten hyvinvointilain”. Keskustan vaatimuksesta porsaiden kastraation kieltämiseen juntattiin 12 vuoden siirtymäaika.

Kyseessä on porsaille kivulias toimenpide, jossa eläimen iho leikataan veitsellä auki ja kivekset kiskotaan ulos.

Lihantuotantoa ja metsästystä ei pidä ajaa alas, mutta niillä tulee olla eettisesti kestävät reunaehdot.

Konkreettisia keinoja on, mutta toki ne maksavat. Tuottajia on tuettava muutoksessa rahallisesti.

Kuluttajien pitää ymmärtää, että viiden euron lihakilo ei ole kestävä ratkaisu ilmastolle tai eläimille. Myös kaupan pitää ymmärtää, ettei tuottajien hintoja voi polkea loputtomiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut